«Αλληλεγγύη και Αντίσταση»: Έκθεση από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας

18:00 2/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974), είναι το θέμα της έκθεσης που οργανώνουν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 17 Απριλίου 2018 ατις 6.30μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης,

Θησείο) και ο τίτλος της έκθεσης είναι «Αλληλεγγύη και Αντίσταση» και γίνεται σε συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Φρήντριχ Έμπερτ.

Όπως αναφέρουν τα ΑΣΚΙ: «50 χρόνια και πλέον από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η έκθεση επικεντρώνεται στον ξεχασμένο εν πολλοίς αγώνα των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στη Δυτική Γερμανία εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος στην Αθήνα. Παράλληλα αναδεικνύει την υποστήριξη που παρείχε η γερμανική κοινή γνώμη στις ελληνικές αντιδικτατορικές δράσεις: γερμανικά κόμματα, συνδικάτα, πολιτικά ιδρύματα, μέσα ενημέρωσης στάθηκαν αλληλέγγυα και στήριξαν έμπρακτα τον αντιδικτατορικό αγώνα, συμβάλλοντας στον διεθνή αποκλεισμό της χούντας.

Η έκθεση αποτίει φόρο τιμής στην ελληνική αντίσταση και παράλληλα επιδιώκει να στρέψει το βλέμμα – στη συγκυρία της σημερινής πολιτικής και οικονομικής κρίσης – σε μια έγνωστη αλλά αξιομνημόνευτη σελίδα των ελληνογερμανικών σχέσεων».

Το πρόγραμμα:
18.30 Εγκαίνια έκθεσης
Καλωσόρισμα:
-Ulrich Storck, Διευθυντής του Ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung στην Αθήνα.
-Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Γενικός Γραμματέας ΑΣΚΙ.

Χαιρετισμοί:
-Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων.
-Jens Plotner, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
-Κώστας Σημίτης, τέως Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
-Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
19.30 Ξενάγηση – ακολουθεί δεξίωση.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση ελληνικά-γερμανικά.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα