Αλλαγές στη Δικαιοσύνη προβλέπουν τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Χαρ. Αθανασίου

18:50 24/4/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Ο κατ’ οίκον περιορισμός του κατηγορουμένου σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα μέχρι να συνεδριάσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που θα λύσει τη διαφωνία, προβλέπει τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου. Με την ίδια τροπολογία , επεκτείνεται η μετατροπή των ποινών φυλάκισης σε χρηματικές, από τα 3 στα 5 χρόνια για όσους καταδικαστεί αμετάκλητα, κάτι που ίσχυε μέχρι τώρα μόνο για τις εκκρεμείς υποθέσεις. Με την ίδια τροπολογία, επανέρχεται το προηγούμενο καθεστώς στην ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης: πλεον ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προτείνει
και το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίζει χωρίς να ζητείται η γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.Με την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου που κατατέθηκε στη Βουλή, συνιστάται στο Εφετείο Αθηνών ιδιαίτερο Ποινικό Τμήμα, του οποίου η λειτουργία θα αρχίσει τη 16η Σεπτεμβρίου 2014.

Σε αυτό θα εκδικάζονται όλες οι ποινικές υποθέσεις του Εφετείου. Σκοπός της ρύθμισης είναι η επιτάχυνση της εκδίκασης των εν λόγω υποθέσεων από δικαστές (προεδρεύοντες και μέλη), οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με αυτές. Ειδικότερα, στο νέο τμήμα θα υπάγονται όλες οι ποινικές υποθέσεις αρμοδιότητας του Πενταμελούς Εφετείου, του Μικτού Ορκωτού Εφετείου και των Τριμελών και Μονομελών Εφετείων, καθώς και του Συμβουλίου Εφετών.

Οι δικαστές του Ποινικού Τμήματος θα ορίζονται για μια διετία με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών με αντίστοιχη τροποποίηση του κανονισμού εσωτερικής υπηρεσίας αυτού, ενώ η θητεία θα μπορεί να παραταθεί, με απόφαση της ίδιας Ολομέλειας, για ένα ακόμη έτος.
Keywords
Τυχαία Θέματα