Αλ. Τσίπρας: Στο κοινωνικό κράτος τα 246 εκ. των αδειών – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση (video)

12:36 11/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Χρονοδιάγραμμα πενταετίας για την ελληνική οικονομία έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της 81η Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα πλέον βρίσκεται

στο σημείο ακριβώς όπου η οικονομία της αλλάζει σε θετικό πρόσημο, τονίζοντας ότι «το στοίχημα είναι η ανάκαμψη να γίνει δίκαιη ανάπτυξη». Απέρριψε «κάθε συζήτηση για πρόσθετα οικονομικά μέτρα» και προανήγγειλε την κατεύθυνση των 246 εκατ. από τις τηλεοπτικές άδειες στη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους. Σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Σχετική είδηση: Αλ. Τσίπρας: Πέντε βήματα για την έξοδο από την κρίση (video)

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τον οδικό χάρτη πέντε σημείων του κυβερνητικού σχεδιασμού με στόχο την έξοδο από την κρίση και επισήμανε ότι στην επόμενη διετία θα είναι εφικτή η αισθητή μείωση των φορολογικών βαρών, τόσο στους έμμεσους φόρους όσο και στην ακίνητη περιουσία, προαναγγέλλοντας την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο.

Σχετικά με τα 246 εκατ. ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους, και ανέφερε συγκεκριμένα την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων στους πιο φτωχούς δήμους, την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη χρηματοδότηση προγράμματος για την επιστροφή χιλιάδων νέων επιστημόνων από το εξωτερικό και την ενίσχυση των νοσοκομείων με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς.

Ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε ακόμη, πως άμεσα προχωρά η ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, καθώς και του νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.

Έντονα επικριτική εμφανίστηκε η αντιπολίτευση αναφορικά στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

«Μετά το λαϊκισμό, τις αυταπάτες, τα ψέματα και την εξαπάτηση των προηγούμενων ετών, σήμερα ήρθαν τα πυροτεχνήματα ενός κάλπικου εκσυγχρονισμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. «Ο κ. Τσίπρας, αμετανόητος λαϊκιστής, ποτέ δεν πίστεψε στις μεταρρυθμίσεις και ποτέ δεν θα μπορέσει να τις εφαρμόσει. Η μόνη πολιτική που ξέρει είναι αυτή που αναδιανέμει μιζέρια και φτώχεια σε όλους», προστίθεται.

«Οι «δεσμεύσεις» στο λαό για μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, άδικους φόρους που δεν καταργούνται, όπως ο ΕΝΦΙΑ, μειωμένες συντάξεις, μισθούς πείνας, συσσίτια και ψίχουλα για λίγους, είναι ομολογία πως η φτώχεια και η κοροϊδία καλά κρατούν», σημειώνει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού.

«Με τη χτεσινή του ομιλία ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά απευθύνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους, με υποσχέσεις και δεσμεύσεις για φοροαπαλλαγές, νέα προνόμια και ζεστό χρήμα από τα αναπτυξιακά πακέτα. Μαζί με τη διαβεβαίωση πως στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων, που άφησαν πίσω τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα προστεθεί και ό,τι ακόμα κατεδαφίσει η κυβέρνηση με τη δεύτερη αξιολόγηση, σύμφωνα πάντα με το αντεργατικό κεκτημένο της ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και το Ποτάμι: «Το εμπόριο ελπίδας, που είναι ο μόνος τομέας στον οποίο ειδικεύεται, δεν βρίσκει πια αγοραστές. Η ανάπτυξη για την οποία μιλάει δεν έρχεται με λαϊκίστικες κορώνες και ψέματα» τονίζει και καταλήγει: «Έρχεται με τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για επενδύσεις. Έρχεται με λιγότερους κι όχι με περισσότερους φόρους. Αλλά ανάπτυξη και κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι έννοιες ασύμβατες».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «νέο ρεκόρ ψεμάτων στην ίδια πίστα».
«Έχει γίνει ο πιο πρόθυμος πρωθυπουργός στην Ευρώπη στις απαιτήσεις των πιο συντηρητικών κύκλων. Δεν τολμά να πει στον κ. Σόιμπλε ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας για 3.5% πλεόνασμα και μας λέει ότι τώρα τα πάντα παραπέμπονται από το 2019 και μετά. Με αυτούς τους ρυθμούς και με την ύφεση που εξακολουθούμε να έχουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσουμε τον στόχο για το 2018. Και τότε θα έρθει ο κόφτης που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Τα «5 βήματα» του κ. Τσίπρα δεν θα χρειάζονταν αν δεν είχαν γίνει τόσα λάθη» είπε μιλώντας στον Σκάι.

Τέλος η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της έκανε λόγο «σεσημασμένη ψευδολογία» Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα