ΕΕ: Αποτυχία συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής-Προθεσμία δύο εβδομάδων στο Eurogroup για προτάσεις

09:04 27/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε αναζήτηση κοινού τόπου για τον τρόπο αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού παραμένουν οι ηγέτες της ΕΕ. Η δύσκολη χθεσινή εξάωρη τηλε-Σύνοδος Κορυφής, απέβη άκαρπη, καθώς δεν υπήρξε υιοθέτηση της πρότασης για έκδοση κορονο-ομολόγου, με τις σφόδρα πληττόμενες Ιταλία και Ισπανία να ασκούν πιέσεις στους απρόθυμους βόρειους εταίρους να κάνουν περισσότερα για την κρίση. Οι δύο χώρες άσκησαν βέτο επί του προσχεδίου συμπερασμάτων και η Σύνοδος έληξε με μια ανακοίνωση στην οποία ζητείται από τους Υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup μέσα σε δύο εβδομάδες να παρουσιάσουν μια «ισχυρή οικονομική απάντηση».

Απέρριψαν το σχέδιο συμπερασμάτων Ιταλία και Ισπανία – Επιμονή Μητσοτάκη στην έκδοση «κορονο-ομολόγου»

«Η πανδημία του νέου κορονοϊού συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η κρίση απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και συνολική δράση σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υπογραμμίζεται.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής».

«Σε αυτό το στάδιο, καλούμε την Eurogroup να παρουσιάσει προτάσεις σε εμάς μέσα σε δύο εβδομάδες», ανέφεραν οι ηγέτες, σε δήλωσή τους μετά τις συνομιλίες.

Οι ηγέτες της Ιταλίας και της Ισπανίας είχαν ζητήσει να βρεθεί άμεσα λύση και σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα Ενημέρωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έδωσε προθεσμία δέκα ημερών στο συμβούλιο, να ετοιμάσει νέες προτάσεις που θα αντιμετωπίζουν την κατάσταση.  «Εάν δεν γίνει αυτό τότε η Ιταλία θα βασιστεί στις δυνάμεις της», ανέφερε ο κ. Κόντε, σύμφωνα με την Rai.

Την αντίθεση τους στο ευρωομόλογο εξέφρασαν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες του βορρά.

«Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω του διαδικτύου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Η ίδια ωστόσο προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού θα είναι βαρύτερες από εκείνες της κρίσης του 2008.

Επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταχύτητα και την ευελιξία που επέδειξε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων ανακούφισης για τα κράτη μέλη και επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για το νοσηλευτικό προσωπικό. Μίλησε για την έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών επισημαίνοντας ενδεικτικά ότι η Γερμανία έχει αναλάβει τη φροντίδα ασθενών από την Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες διευκολύνουν συστηματικά στον επαναπατρισμό πολιτών εταίρων τους.

Παράλληλα, ζήτησε την υπομονή των πολιτών, τονίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς για χαλάρωση των περιορισμών

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστιν Λαγκάρντ, από την πλευρά της επανέλαβε την έκκλησή της για κοινή έκδοση χρεωστικού τίτλου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, προειδοποίησε τους ομολόγους του ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού κινδυνεύει να καταστρέψει τους κεντρικούς πυλώνες της Ένωσης, όπως τη ζώνη της Σένγκεν, αν το μπλοκ αποτύχει να δείξει αλληλεγγύη σε αυτή την κρίση.

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» είπε στους 26 άλλους ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη της σημερινής συνόδου κορυφής, σύμφωνα με έναν Γάλλο διπλωμάτη.

«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι ο θάνατος της Σένγκεν», είπε ο Μακρόν.

Κ. Μητσοτάκης: Αναγκαία η έκδοση «κορονο-ομολόγου»

Στο περιεχόμενο της επιστολής για την ενεργοποίηση κορονο-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέμεινε και ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής.

«Οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε επίσης ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρις δολαρίων, καθώς έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει ότι ακόμα και στις σημερινές τραγικές στιγμές για την ανθρωπότητα, η Γερμανία επιμένει εμμονικά στο μοντέλο της λιτότητας που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση. «Η Ευρωπαϊκή ηγεσία είτε θα αφήσει πίσω της τις καταστροφικές αυτές πολιτικές ώστε να προστατεύσει τους λαούς της, είτε θα καταδικάσει την Ε.Ε. σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που θα υπονομεύσει, όχι μόνο τις θυσίες των λαών της, αλλά και την ίδια της την ύπαρξη», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν περί ανησυχίας για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Κατα τ’ άλλα στο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου γίνεται αναφορά για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ: «Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα, καθώς και στην Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη – μέλη που έχουν επηρεαστεί με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων στις προσπάθειές τους να διαχειριστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», σημειώνεται.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα