Αισιοδοξία και ικανοποίηση στον Αλιευτικό Συνεταιρισμό της Βιστωνίδας

18:46 7/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ικανοποίησή τους από το κλίμα και τις προσδοκίες που δημιούργησε η συνάντησή τους με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον κ. Σταύρο Αραχωβίτη δηλώνει ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστωνίδας Γιώργος Γκίλης. «Ο Υπουργός ήρθε σε ένα μέρος που έχει ξανάρθει. Είχε έρθει σαν υπεύθυνος του Αγροτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ πριν 1,5 χρόνο και είχε δει τα προβλήματα της Βιστωνίδας από κοντά. Στην συνάντησή μας του θέσαμε αυτά τα προβλήματα, που του θέτουμε κάθε φορά που κατεβαίνουμε

στην Αθήνα» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

Όπως τόνισε ο κος Γκίλης τα προβλήματα της Βιστωνίδας είναι γνωστά. «Είναι η διάνοιξη του στομίου στο «Λαγό», όπου αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να αλιεύσουν, άρα ο Συνεταιρισμός χάνει 100 με 150.000 κάθε χρόνο. Είναι το αντιπλημμυρικό έργο που πρέπει να γίνει στο Βόρειο Τμήμα της Βιστωνίδας , το οποίο έχουν θέσει στην Περιφέρεια χωρίς να βρεθεί λύση μέχρι τώρα. «Τον πήγαμε επί τόπου και το είδε. Πρέπει να γίνει αυτό το έργο. Είναι σαν να νοικιάζουμε ένα σπίτι και τα τρία του δωμάτια να είναι κλειστά, πώς να λειτουργήσει μια οικογένεια; Το κατάλαβε. Ήρθε σε ένα περιβάλλον γνωστό σε εκείνον» δήλωσε ο κος Γκίλης.

Αναφερόμενος στα χέλια που αλιεύονται στην περιοχή τόνισε ότι υπήρξε ενημέρωση για το θέμα της απελευθέρωσης που πρέπει να γίνεται. «Πρέπει απελευθερώνουμε το 30% σύμφωνα με το διαχειριστικό σχέδιο , η πρόταση του Συνδέσμου Λιμνοθαλασσών στο οποίο είμαι πρόεδρος είναι τα χρήματα αυτά να αφαιρούνται από το μίσθωμα που δίνουμε στο κράτος από τις Λιμνοθάλασσες , το Υπουργείο είναι θετικό, θέλει μόνο να απελευθερώνονται τα χέλια όταν πιάνονται κι όχι όταν αλλάζει η τιμή, οπότε δεκτό κι αυτό.» εξήγησε ο κος Γκιλής. Παράλληλα, μίλησε για την αποζημίωση που διεκδικούν από το 2017 κι άλλοι Συνεταιρισμοί κάτω στο Μεσολόγγι, τελικά, όπως είπε, ανακοινώθηκε σήμερα ότι τα χρήματα μπήκαν στους λογαριασμούς και ότι μέχρι τις 15 θα έχουν πληρωθεί, ο συνεταιρισμός της Βιστωνίδας διεκδικεί 30.000 ευρώ «μπροστά στη ζημιά δεν είναι τίποτα αλλά δεν παύει να είναι μια βοήθεια» σχολιάζει ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού και σημειώνει ότι για το Ασφαλιστικό και για Φορολογικό θα περάσει μια τροπολογία με την κα Παπανάτσιου και το θέμα θα λυθεί, όπως λυμένο θεωρείται και το θέμα των κτιρίων.

«Αισιοδοξούμε γιατί είναι μικρά αυτά τα οποία έχει να λύσει ο Υπουργός. Δεν είναι κάτι σημαντικό, θέλαμε να δει αυτά που του λέμε στο Υπουργείο με τα μάτια του, τα είδε, τα κατάλαβε και πιστεύουμε ότι η λύση των προβλημάτων θα είναι πολύ κοντά.»

Όσον αφορά στο μέλλον της ενασχόλησης με την αλιεία στις λιμνοθάλασσες; «Αυτή τη στιγμή η ενασχόληση με τις λιμνοθάλασσες δεν «σηκώνει» ούτε αυτούς που είναι μέσα, άλλοι κάνουν δεύτερη και τρίτη δουλειά για να ζήσουν, είναι γνωστό πλέον» απαντά ο πρόεδρος και σημειώνει «Ευελπιστώ ότι αν φύγει το «βάρος» του μισθώματος της Βιστωνίδας, είναι ένα «βάρος» 280.000 το οποίο δεν μπορεί να πληρωθεί, όλοι το παραδέχονται, αλλά δεν μπορούν να το χειριστούν , αν λυθούν κάποια από τα ζητήματα αυτά θα πάμε καλύτερα.»

Ήδη τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια έχουν φανεί, σύμφωνα με τον δραστήριο πρόεδρο από τα 100.000 ευρώ κέρδος πρόπερσι, έφτασαν τα 350.000 ευρώ φέτος με την πρόβλεψη του χρόνου να πάμε στα 700.000 ευρώ. «Πιστεύω τον άλλον χρόνο μπορεί να χρειαστούν και νέοι άνθρωποι να δουλέψουν στον Συνεταιρισμό.» δηλώνει ο κος Γκίλης και εύχεται « Όπως είμαι εγγονός και γιος ανθρώπων που δούλευαν στην Βιστωνίδα, παιδί συνεταίρων, έτσι θέλω να μείνουν τα παιδιά μου και να κάτσουν εδώ να δουλέψουν.»
Φώτο: Γιώργος Γκίλης, πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας ρεπορτάζ –κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αισιοδοξία, Αλιευτικό Συνεταιρισμό, Βιστωνίδας,aisiodoxia, alieftiko synetairismo, vistonidas