Αισιόδοξα τα μηνύματα από την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας-Οι εξελίξεις

10:50 15/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη χώρα μας, τα νούμερα για το ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά είναι άκρως ενθαρρυντικά, ως αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ληφθεί και της τήρησή τους.

«Η νόσος φθίνει, ο ρυθμός μετάδοσης είναι χαμηλός», ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, οποίος με τρεις λέξεις εξήγησε με ποιον τρόπο θα επανέλθει η χώρα μας στη κανονικότητα. Αυτό θα γίνει είπε «Προσεκτικά, σταδιακά, ελεγχόμενα».

Όσον αφορά την άρση των μέτρων, τόνισε ότι ο σχετικός σχεδιασμός θα ανακοινωθεί τέλος του μήνα ή αρχές του επόμενου.

Την ίδια

ώρα, στη συστράτευση της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης λόγω κορονοϊού εστίασαν κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ομάδα Ελλήνων ερευνητών.

Αξιοποιούμε το εξαιρετικό ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό μας για να συνεισφέρουμε σε επίπεδο εγχώριας έρευνας στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Η εμβληματική αυτή δράση ύψους σχεδόν €2,5 εκ. εμπλέκει τις δυνάμεις 10 μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας. pic.twitter.com/ZiBgen1CTe

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 14, 2020

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 25, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.170.

Από αυτά, 555 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 869 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

101 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 76 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 27 έχουν βγει από την εντατική.

#Briefing_COVID19
Έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε αυτή την στιγμή το επίπεδο της διασποράς σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τυχόν, λοιπόν, συναθροίσεις, οικογενειακά τραπέζια με παρέες, με πολλούς ανθρώπους μέσα, μπορούν πολύ εύκολα να διασπείρουν τον ιό.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ (@YpYgGR) April 14, 2020

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη η καραντίνα στα χωριά Εχίνος Ξάνθης και Φούστανη Πέλλας, εξαιτίας της έξαρσης κρουσμάτων.

Ο Εχίνος ήταν σε καραντίνα από την 25η Μαρτίου, μετά τον θάνατο ηλικιωμένου στο Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης, ενώ η Φούστανη Πέλλας μπήκε σε καραντίνα την 1η Απριλίου.

Θα παραμείνουν σε καραντίνα έως τις 24 Απριλίου η  περιοχή Μεσοποταμίας στην Καστοριά, έως τις 27 Απριλίου οι Δήμοι Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, οι Δήμοι Ξάνθης και Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Σε καραντίνα και η περιοχή της Νέας Σμύρνης Λάρισας, καθώς και ένας οίκος ευγηρίας στη Νέα Μάκρη.

Η καραντίνα στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης θα ισχύσει έως τις 20 Απριλίου.

Εξιτήριο πήρε το τριών μηνών βρέφος που βρέθηκε θετικό στο κορονοϊό από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο μάχη προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή δίνει στο ίδιο Νοσοκομείο το 15 μηνών κοριτσάκι από το Δροσερό Ξάνθης, το οποίο νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ήπια συμπτώματα εμφανίζει και ένα μωρό 9 μηνών που νοσηλεύεται στο ίδιο Νοσοκομείο

Στη Λέσβο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ-Συσκέψεις σε Μόρια, νοσοκομείο και δήμο

Στόχος της σημερινής επίσκεψης στο ΚΥΤ της Μόριας ήταν ο επιτόπιος έλεγχος και ο συντονισμός γύρω από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος.
Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών και ομάδων. #ΕΟΔΥ pic.twitter.com/i7QhZRJPnP

— Panagiotis Arkoumaneas (@arkouman) April 14, 2020

Η σχολαστική τήρηση βασικών μέτρων προφύλαξης στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος υπογραμμίστηκε στη σύσκεψη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ για τον κορονοϊό, που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης.

Οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη χρήσης μάσκας και γαντιών από τους εργαζόμενους που χειρίζονται τρόφιμα αμέσου βρώσεως ειδικά σε χώρους όπως είναι τα σούπερ μάρκετ, τα ζαχαροπλαστεία.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι οι μάσκες με βαλβίδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται από το γενικό πληθυσμό, ενώ έγινε αναφορά και στη προσεχτική χρήση των γαντιών που μπορεί να μεταφέρουν τον ιό εάν ο χρήστης δεν τα αλλάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Επίσης παρουσιάστηκαν στοιχεία για την δράση του Τηλεφωνικού Κέντρου 1110 της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ που λειτουργεί σε 24ωρη βάση εξυπηρετώντας το τελευταίο χρονικό διάστημα δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Αττικής.

Πηγή:ΕΡΤ

Σχετική είδηση:Ενημέρωση ΓΓΠΠ-ΕΟΔΥ: «Η νόσος φθίνει»-Στους 101 οι θάνατοι-Νέα κρούσματα: 25 (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα