Αγρίνιο: Δίκτυο Πόλεων με λίμνες

11:22 20/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Πόλεων με λίμνες πραγματοποιήθηκαν για δύο ημέρες στο Αγρίνιο.

Κατά την παρέμβαση του ο βουλευτής του νομού Γιώργος Βαρεμένος , αναφέρθηκε στο θέμα της αξιοποίησης του υγρού στοιχείου και παρατήρησε όμως πως αυτά τα «δώρα της φύσης» δίνονται και για άλλες ανάγκες τονίζοντας την ανάγκη για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.

Τα θέματα συζήτησης ήταν σχετικά με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων και το ρόλο του Δικτύου ως φορέα υποστήριξης των μελών

του για να ενταχθούν στο Σύμφωνο των Δημάρχων. Επιπλέον έγινε παρουσίαση της Κοινοτικής Οδηγίας «Water-Energy-Food Nexus», η οποία παρουσιάζει την άρρηκτη σχέση νερού και ενέργειας.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στην πληθώρα λιμνών και υγρού στοιχείου στην περιοχή δίνοντας έμφαση στις βασικές επιδιώξεις που πρέπει να είναι μεταξύ άλλων:

H οριοθέτηση και η διαχείριση των υγροτόπων του Νομού με προτεραιότητα στην Λίμνη Τριχωνίδα, η εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, η δημιουργία και η εγκατάσταση ελέγχου ποιότητας υδάτων σε ποταμούς και λίμνες, η αναβάθμιση και η συντήρηση των συστημάτων ύδρευσης των αστικών κέντρων του Νομού ,η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων ,η χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών ,ο περιορισμός της υποβάθμισης του εδάφους και των υδάτινων αποδεκτών από την γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, από τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων….

«Η επιμονή και η συνέπεια θα πρέπει να είναι συνεχής..είπε ο Δήμαρχος.. για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας με στόχο την αειφόρο και ήπια τουριστική ανάπτυξη καθώς και την αντίσταση σε δυνάμεις και παράγοντες που θέλουν να διαταράξουν την οικολογική ισορροπία της περιοχής».

Νίκη Παπαδούλα

Keywords
Τυχαία Θέματα