Άγιος Αντώνιος: Η κατακόμβη στο όρος Γιούχτα (video)

13:15 9/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Μικροί θησαυροί διάσπαρτοι σε όλη την Κρήτη εκπλήσσουν με την απλότητα και την  ομορφιά του τοπίου που τα περιβάλλει. Στο όρος Γιούχτα ή γνωστό ως αρχαία Ιυτός,  περίπου 12 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, λαξεμένος εντός του βράχου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αντωνίου, ο  οποίος θεωρείται ο άγιος των σπηλαίων. Πιθανότατα ο λαξευτής κατασκεύασε τον σημερινό ναό στην θέση κάποιου αρχαίου ιερού ή τάφου, προς μίμηση,

αντικατάσταση ή εξαφάνιση της αρχαίας λατρείας. Στην κορυφογραμμή της Γιούχτα, που ήταν ιερό βουνό στην αρχαιότητα αφθονούν τα ιερά της μινωικής Κρήτης. Πολύ κοντά έχουν εντοπιστεί τέσσερα ιερά, νεκροταφείο, η αρχαία Έλτυνα, οικισμός, κυκλώπειο τείχος και το μινωικό ιερό στην θέση Ανεμόσπηλια, που χρονολογείται 17 αιώνες π.Χ.. Παρά το γεγονός ότι ο Δίας ήταν Θεός κάποιος μύθος θέλει να έχει θαφτεί στην Γιούχτα. Το βέβαιο είναι πως είτε γεννήθηκε είτε πέθανε στο νησί άφησε αθάνατη κληρονομιά.

Μια επίσκεψη μετά τον κορονοιό, αποζημιώνει τον επισκέπτη του μικρού σπηλαιώδους ναού για την μικρή διαδρομή που πρέπει να διανύσει πεζός, προκειμένου να απολαύσει την θέα με την νήσο Δία ή Ντία, βόρεια του Ηρακλείου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα