Αυξάνεται ταχύτερα η στάθμη της θάλασσας λόγω της Ανταρκτικής

18:09 14/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο ρυθμός τήξης των πάγων της Ανταρκτικής έχει επιταχυνθεί τα τελευταία πέντε χρόνια σύμφωνα με νέα έρευνα στην οποία συμμετείχαν 84 επιστήμονες από 44 διεθνείς οργανισμούς από όλο τον κόσμο που βασίσθηκε στα δεδομένα από δορυφόρους.

H τήξη του πάγου στην Ανταρκτική αύξησε τα επίπεδα της θάλασσας κατά 7,6 εκατοστά από το 1992, αλλά, σχεδόν, το ήμισυ αυτής της αύξησης σημειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Andrew Shepherd από το Πανεπιστήμιο του Leeds στη Βρετανία και ο Erik Ivins από το Εργαστήριο

Jet Propulsion της NASA ήταν επικεφαλής της ομάδας που διενήργησε την έρευνα. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature, δείχνει ότι η Ανταρκτική έχανε 76 δισ. τόνους πάγου ετησίως πριν από το 2012.

Από τότε η Ανταρκτική χάνει πάγο τρείς φορές πιο γρήγορα. Μεταξύ 2012 και 2017, η Ανταρκτική έχασε 219 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως, αυξάνοντας τα επίπεδα της θάλασσας κατά 0,6 χιλ. το χρόνο.

«Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, παρατηρήθηκε μια σταδιακή αύξηση των απωλειών πάγου από την Ανταρκτική κατά την τελευταία δεκαετία και η ήπειρος προκαλεί αύξηση της στάθμης της θάλασσας πιο γρήγορα από ό, τι οποιαδήποτε στιγμή τα τελευταία 25 χρόνια,» δήλωσε ο καθηγητής Shepherd.

ΠΗΓΗ: ESA

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα