Αυξάνεται η απασχόληση αλλά μειώνεται η παραγωγικότητα λέει η Eurobank

18:05 9/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η μείωση της ανεργίας συνεχίσθηκε για 28ο μήνα τον Ιούνιο αλλά θα χρειασθεί να φθάσουμε στο 2025 για να επιτευχθεί σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αν συνεχισθεί η αποκλιμάκωση με τον τρέχοντα ρυθμό μείωσης, εκτιμά η Eurobank στην εβδομαδιαία μελέτη της.

«Στη περίπτωση που υπάρξει διπλασιασμός του εν λόγω ρυθμού μεταβολής, ήτοι -2,92 ποσοστιαίες μονάδες,

η προαναφερθείσα σύγκλιση εκτιμάται να πραγματοποιηθεί το 2ο εξάμηνο 2020,» τονίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Επομένως, η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, τουλάχιστον από το 2017 και έπειτα, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη σχετικά γρήγορη επιστροφή του ποσοστού ανεργίας σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης των 19, αναφέρουν.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 23,43% τον Ιούνιο 2016, εμφανίζοντας μείωση για 28ο συνεχή μήνα.

Πιο αναλυτικά, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 61,70 χιλιάδες σε ετήσια βάση ενώ η ανεργία μειώθηκε κατά 73,50 χιλιάδες και το εργατικό δυναμικό συρρικνώθηκε κατά 11,80 χιλιάδες άτομα τον Ιούνιο 2016.

Ομως, η αύξηση της απασχόλησης δεν συνοδεύθηκε από ανάλογη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω μείωσης της παραγωγικότητας.

Η Eurobank αποδίδει τη πτώση της παραγωγικότητας της εργασίας στη συρρίκνωση του φυσικού και του ανθρώπινου κεφαλαίου καθώς και στη μείωση της αποτελεσματικότητας στη χρήση των παραγωγικών συντελεστών (Total Factor Productivity).

Γι’ αυτό τον λόγο, η μείωση του ποσοστού ανεργίας μέσω αύξησης της απασχόλησης και της παραγωγικότητας της εργασίας αποτελεί μια εκ των κυριοτέρων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, τονίζει η μελέτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα