Αυστραλία: Ιστορική συνάντηση των Αβορίγινων Αρχηγών

16:51 24/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια ιστορική συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αυστραλία: Εκατοντάδες αρχηγοί από τις φυλές των ιθαγενών Αβορίγινων της χώρας πληθυσμούς της Αυστραλίας συγκεντρώθηκαν στον επιβλητικό (όσο και ιερό για τους ίδιους) μονόλιθο Uluru που βρίσκεται στην κεντρική έρημο της αχανούς χώρας.

Οι ηγέτες των φυλών συνεδριάζουν και σε τρεις μέρες σκοπεύουν να έχουν καταλήξει σε κείμενο-πρόταση προς την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση με σκοπό την πραγματοποίηση Εθνικού Δημοψηφίσματος

για την επίσημη αναγνώρισή τους στο Σύνταγμα της χώρας.

Οι Αβορίγινες, που είναι οι πραγματικοί αυτόχθονες κάτοικοι της Αυστραλίας με ιστορία σε βάθος 50.000 ετών, μετά την αποίκιση της χώρας από τους Βρετανούς υπέστησαν σκληρότατες διώξεις, χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβοι χωρίς να έχουν δικαιώματα και σε αρκετές περιπτώσεις -με επίσημη κυβερνητική “σφραγίδα”- στερήθηκαν ακόμη και τα παιδιά τους.

Απέκτησαν πολιτικά δικαιώματα μόλις το 1967 ως αποτέλεσμα ενός άλλου ιστορικού δημοψηφίσματος όπου με ποσοστό μεγαλύτερο του 90% οι κάτοικοι της χώρας ψήφισαν “ναι”.

Οι Αβορίγινες δεν σταμάτησαν ποτέ να αγωνίζονται για την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων τους ενω τις τελευταίες δεκαετίες οι Αυστραλιανές κυβερνήσεις έχουν αντιστρέψει πλήρως την αντιμετώπιση και από τις πολιτικές διαχωρισμών του παρελθόντος:

Πλέον αναγνωρίζουν και τα λάθη και αδικίες που διέπραξαν σε βάρος τους ενώ ζήτησαν δημοσίως και επισήμως συγγνώμη για αυτά.

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός Malcolm Turnbull όσο και ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης Bill Sorten προσκλήθηκαν να παρευρεθούν στη σύναξη, και οι δύο όμως αρνήθηκαν ευγενικά ώστε να μην επηρεάσουν όπως είπαν τη διαδικασία.

Σήμερα οι Αβορίγινες αποτελούν το 2,5% του πληθυσμού της Αυστραλίας.

ΠΗΓΗ: Ανταπόκριση-Αυστραλία: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Keywords
Τυχαία Θέματα