Η αποτίμηση των επαφών του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

08:52 25/9/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ισχυρό οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στις επαφές Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. Η τουρκική προκλητικότητα τέθηκε επί τάπητος στις επαφές του πρωθυπουργού, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά θέτει ως βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ αναδείχθηκε ο ρόλος της χώρας ως πυλώνας

σταθερότητας στην περιοχή. Στην ατζέντα βρέθηκαν και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με στελέχη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, αλλά και επικεφαλής παγκόσμιων κολοσσών στη Νέα Υόρκη, όπως ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith και τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, ΄Αλμπερτ Μπουρλά, με βασικό συμπέρασμα το θετικό πρόσημο και την ανοδική της πορεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε στεριά, θάλασσα και αέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε την κλιματική αλλαγή και την πανδημία ως τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις και συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει είναι η ενότητα του ελληνισμού.

Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προσέγγισης με την Τουρκία για συνεργασία σε τομείς όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό, διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε την τουρκική επιθετικότητα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με το παράνομο casus belli, και λέγοντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση που δημιούργησε η Αγκυρα πέρσι, ενώ εμφάνισε ως ισχυρό χαρτί τις συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, τονίζοντας πως όλα τα θέματα πρέπει να επιλύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου. Οσον αφορά το Κυπριακό, δήλωσε απαισιόδοξος επειδή η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και τόνισε πως η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για λύση στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην κλιματική κρίση και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα και συλλογικά, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιτυχία από την υιοθέτηση κοινών δράσεων κατά της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα χθες ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, μετά τη συγγνώμη του κ. Ελπιδοφόρου για την παρουσία στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, και ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι το θέμα είναι λήξαν καθώς προέχει η ενότητα του Ελληνισμού.

Πηγές: ΕΡΤ. Πρώτο Πρόγραμμα, Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς, Κάτια Αντωνιάδη

www.ertnews.gr



Το άρθρο Η αποτίμηση των επαφών του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα