Αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής το τηλεοπτικό & ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΤ3

00:34 21/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Κυριακή 21 Ιουνίου, το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΤ3 είναι αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, η οποία καθιερώθηκε το 1982 αρχικά στη Γαλλία, ενώ από το 1985 εξαπλώθηκε και γιορτάζεται σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πρώτη την Αθήνα,

τότε Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στην ΕΡΤ3 πλημμυρισμένη από μελωδίες!

 

Στις 08:00, προβάλλονται «Οι μουσικές νουβέλες του Θωμά Μπακαλάκου». Πρόκειται για μια επιλογή από μουσικές νουβέλες, μοντέρνα οργανικά έργα μουσικής δωματίου, εμπνευσμένα από το δημοτικό τραγούδι, καθώς και για ένα έργο του Νίκου Σκαλκώτα.

Στις 10:30, η εκπομπή «Ελλήνων δρώμενα» εστιάζει στα «ηχητικά τοπία» και ερευνά τον κόσμο της μουσικής. Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής. Πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος, παρέα με μυθικούς προγόνους, στα κατά τόπους πολιτισμικά δρώμενα. Εκεί που ανιχνεύεται χαρακτηριστικά η ανθρώπινη περιπέτεια, στην αυθεντική έκφρασή της, στο βάθος του χρόνου. Η εκπομπή ταξιδεύει, ερευνά και αποκαλύπτει μία συναρπαστική ανθρωπογεωγραφία. Το μωσαϊκό του σύγχρονου και διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία.

 

Οι «Σύγχρονοι παραδοσιακοί μουσικοί», στις 11:00, από το αρχείο της ΕΡΤ3, παρουσιάζουν παλαιότερους και νεότερους μουσικούς που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου σε καλλιτεχνικό αλλά και σε ερευνητικό επίπεδο, δίνοντας νέα διάσταση στη μουσική παράδοση με μια δική τους προσέγγιση. Αυτό το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στους «Καντινέλια», το κιθαριστικό ντουέτο που πήρε το όνομά του από τα μικρά γεράκια της Πάρου. Οι δυο μουσικοί γράφουν στίχους, συνθέτουν και σολάρουν με τις λαϊκές κιθάρες τους.

 

Ένα ωριαίο μουσικό ντοκιμαντέρ στη συνέχεια, στις 12:00, με τίτλο «Μια απίθανη μαέστρος» παρουσιάζει τη ζωή και το έργο της Mirga Grazinytė-Tyla, που κατατάσσεται ανάμεσα στους σημερινούς αστέρες της κλασσικής μουσικής. Η Λιθουανή, που σε ηλικία μόλις 30 ετών ορίστηκε ομόφωνα από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μπέρμιγχαμ διευθύντρια ορχήστρας, μετά τον Andris Nelsons και τον Sir Simon Rattle, λέει για τον εαυτό της «το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι η ίδια μου η φαντασία».

Στις 13:00, το ωριαίο ντοκιμαντέρ «Το υπέροχο Βασίλειο του Πάπα Αλαέβ» είναι μια μοντέρνα σεξπηρική ιστορία για μια θρυλική Τατζικιστανή-Ισραηλινή μουσική οικογένεια, υπό τον έλεγχο του χαρισματικού πατριάρχη Πάπα Αλαέβ. Μόνο η εξίσου ισχυρογνώμων κόρη του, Άντα, τολμάει ν’ αντισταθεί στη θέλησή του. Καθώς ο Πάπας κοντεύει τα ογδόντα και οι επόμενες γενιές αποζητούν καινούργιες μουσικές κατευθύνσεις, το οικογενειακό σόου πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά ποιος θα ηγηθεί του μουσικού σχήματος;

Μετά το δελτίο ειδήσεων στις 14:00, η εκπομπή «Κάθε τόπος και τραγούδι» μας ταξιδεύει στους Δρόμους των Χάλκινων, στις 14:30. Ο Γιώργος Μελίκης μάς ξεναγεί στο Κρατερό με την «Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη» και στο Εθνικό με τα «Χάλκινα Ηχοχρώματα». Εξαιρετικές μελωδίες, ξεχωριστοί χοροί, απλοί καθημερινοί άνθρωποι και όμορφα τοπία, σε χωριά που αδειάζουν από κόσμο. Ο ήχος γίνεται από-ηχος. Τα χωριά του όρους Βαρνούντα στη μεθοριακή γραμμή Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, με ελάχιστους πλέον μόνιμους κατοίκους, μάχονται τον χρόνο και την ιστορική μνήμη. Όμως ο ήχος των χάλκινων μόνο δεν μπορεί να φέρει πίσω τη ζωή και κυρίως τους νέους.

Τον μουσικό Δημήτρη Σφίγγο παρουσιάζει η εκπομπή, παραγωγής 2020, «Σύγχρονη παραδοσιακή μουσική», στις 15:30. Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στη ρεμπέτικη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης, που παραμένει ζωντανή και οφείλει την ύπαρξή της τις τελευταίες δεκαετίες στα επαγγελματικά εγχειρήματα των μουσικών της. Η «Πριγκηπέσσα», σήμα κατατεθέν για το αστικό λαϊκό τραγούδι στη Θεσσαλονίκη δεκατέσσερα χρόνια τώρα, εκτός από το ομότιτλο μουσικό σχήμα, έχει φιλοξενήσει δεκάδες σπουδαίους καλλιτέχνες του ρεμπέτικου και της παραδοσιακής μουσικής σκηνής. Πίσω από την ιδέα και το φρόνημα της Πριγκηπέσσας, πρωτεργάτης της προσπάθειας, βρίσκεται ο Δημήτρης Σφίγγος, μουσικός, κιθαρίστας, διευθυντής, επιχειρηματίας, συνδικαλιστής και εργάτης.

Στις 16:30, η εκπομπή «Οι λυράρηδες του Αιγαίου» ταξιδεύει στην ελληνική ύπαιθρο με ιδιαίτερη αγάπη στις ακριτικές περιοχές, συναντά τους δεξιοτέχνες της λύρας, μελετά το σχήμα και τις ιδιαιτερότητές της. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο ανεβαίνουμε «Στην κορυφή του Ψηλορείτη».

Στις 18:30, στο ωριαίο ντοκιμαντέρ γερμανικής παραγωγής «Ο άνθρωπος πίσω από τους Beatles» γνωρίζουμε την ιστορία ενός πολυσχιδούς καλλιτέχνη, του Κλάους Βούρμαν, εξαιρετικού μπασίστα με σημαντική δισκογραφία και γραφίστα με πολλά εύσημα, ο οποίος, το 1960, φοιτητής της Καλών Τεχνών τότε, συναντά για πρώτη φορά τους Beatles στο Αμβούργο. Εκτός από την τέχνη την οποία σπουδάζει ήδη, του ανοίγουν μια πόρτα στον κόσμο της μουσικής. Εδώ τον βλέπουμε να κάνει μια συγκινητική αναδρομή στη ζωή του, στο ροκ εν ρολ, στην τέχνη και στις φιλίες του με τις σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής.

Ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «EUROVISIONS», στις 19:30, μας δίνει τη ματιά κάθε χώρας για τον διεθνή διαγωνισμό. Οι Σκανδιναβοί και οι Ανατολικοευρωπαίοι λατρεύουν τον διαγωνισμό, ενώ οι Γάλλοι και οι Βρετανοί αμφιταλαντεύονται. Χρόνο με τον χρόνο, όμως, η διοργάνωση συνεχίζει να σημειώνει τις μεγαλύτερες τηλεθεάσεις παγκοσμίως. Σχεδόν 200 εκατομμύρια τηλεθεατές συντονίζονται για να χειροκροτήσουν τα φαβορί τους. Το ντοκιμαντέρ διερευνά αυτήν την τόσο ανθεκτική γοητεία της Eurovision, μιας διοργάνωσης που δημιουργεί κοινές ευρωπαϊκές αναμνήσεις και, παραδόξως, προβλέπει τις ευρωπαϊκές κοινωνικές τάσεις.

Αμέσως μετά το δελτίο ειδήσεων των 20:00, θα απολαύσουμε, στις 20:30, τη συναυλία-σταθμό στην πορεία του Yanni, «O Yanni στο Ηρώδειο». Η συναυλία αυτή το 1993 ήταν εκείνη που εκτίναξε την καριέρα του, καθώς κυκλοφόρησε σε δίσκο και βίντεο, πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ένα αφιέρωμα στη μαγεία, τη συγκίνηση και τη νοσταλγία εκείνης της βραδιάς, της πρώτης ζωντανής εμφάνισης του Yanni στο ελληνικό κοινό, με τις μελωδίες του να κατακλύζουν το εμβληματικό θέατρο και τις καρδιές των 2.000 συμπατριωτών του που βρέθηκαν εκεί για να τον ακούσουν.

Στις 22:00, η μουσική εκπομπή «VOLUME», παραγωγής ΕΡΤ3 2017/2018, σ’ αυτό το επεισόδιο παρουσιάζει τους Grikanta, με τις ταραντέλες και τους γκρεκάνικους σκοπούς τους, που μας μεταφέρουν στους ρυθμούς της παραδοσιακής μουσικής της Κάτω Ιταλίας. Η μουσική των Grikanta διακατέχεται από τη μελωδικότητα της ελληνικής διαλέκτου, ενώ εστιάζει στη δύναμη του ρυθμού της Pizzica.

Στις 23:00, ο Σταμάτης Κραουνάκης «…Με επίσημο ένδυμα» συμπράττει με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Λίζας Ξανθοπούλου. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται τραγούδια του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη με συμφωνικό ήχο, σε μια κορυφαία μουσική στιγμή τόσο για τον ίδιο όσο και για τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα της παράστασης περιλαμβάνει ενορχηστρώσεις ειδικά φτιαγμένες γι’ αυτήν τη βραδιά από τον Στέφανο Ντιναπόγια.

Η ημέρα μουσικής ολοκληρώνεται στις 01:00, με το βιογραφικό ντοκιμαντέρ του σπουδαίου τζαζίστα John Lee Hooker, με τίτλο «JOHN LEE HOOKER, αυτή είναι η ιστορία μου». «Μισούσα το σχολείο. Ποτέ δεν έμαθα να διαβάζω ή να γράφω. Δεν ήθελα. Ο Θεός μού έμαθε τον τρόπο. Είμαι έξυπνος άνθρωπος και τα πιάνω αμέσως. Έχω το βιβλίο που μου έδωσε ο Θεός: τη γνώση και την ανθρωπιά ν’ αγαπώ τους ανθρώπους και τη μουσική μου. Δεν μ’ έφερε το διάβασμα εδώ που είμαι σήμερα, αλλά η κιθάρα μου», λέει ο Τζον Λι Χούκερ.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Μακεδονίας της ΕΡΤ3, και συγκεκριμένα ο 9.58fm, αφιερώνει 7 ώρες εκπομπών στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής. Εορταστικό και αφιερωματικό χαρακτήρα έχουν οι εκπομπές:

«Τράβα τις κουρτίνες…», 12:00-14:00, με τις Άννα Γιαννακίδου- Μαριάννα Καλαϊτζή

«Τα παιδιά αγκαλιάζουν τη γη», 14:00-15:00, απόσπασμα από τον μαθητικό διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος με τίτλο «Κάν’ το ν’ ακουστεί»

«Da Capo», 20:00-22:00, με τον Πάρι Παρασχόπουλο

«Μουσικά ταξίδια», 22:00-00:00, με την Πία Μπακογιώργου

www.ert.gr

Keywords
ερτ3, ερτ3, προγραμμα, αφιερωμενο, ιουνίου, γαλλια, αθηνα, γίγνεσθαι, ελλαδα, νέα, μνήμη, θεσσαλονικη, συγκεκριμένο, beatles, ροκ, eurovision, yanni, ηρωδειο, θεατρο, john, lee, ert, κινηση στους δρομους, βιογραφικο, eurovision 2012, στρος καν, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, νεος παπας, eurovision 2013, μνήμη, βιντεο, γνωση, ηχος, καριερα, κιθαρα, μουσικη, ντοκιμαντερ, τραγουδια, χορος, αγαπη, αμβουργο, ανθρωπος, αναμνησεις, αννα, βιβλιο, βραδια, βρισκεται, γινεται, γίγνεσθαι, γοητεια, διευθυνση, δυναμη, δικη, δρωμενα, εκφραση, εργα, ερευνα, ετων, τεχνη, ζωη, ιδεα, ιδια, ιδιο, ηλικια, θεος, ηχο, κιθαρες, λυρας, μαγεια, ματια, μυθος, ογδοντα, οικογενεια, ονομα, παιδια, πορτα, ροκ, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σοου, σχολειο, τοπια, φοιτητης, φορα, ομορφα, ωρες, beatles, δημητρης, εκπομπες, εθνικο, john, ιουνίου, καρδιες, κυριακη, lee, ορχηστρα, σημα, σκηνη, ταξιδι, υπεροχο, θωμα, yanni
Τυχαία Θέματα