«Άδειασε» το Ελληνικό από πρόσφυγες και μετανάστες

18:05 2/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της Αστυνομίας για την απομάκρυνση των τελευταίων προσφύγων και μεταναστών από τους χώρους και τα κτήρια του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Η επιχείρηση εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα, ενώ στον χώρο βρέθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ολοκληρώνεται η επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού (video)

Οι οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, που αριθμούν περίπου 450 άτομα, μεταφέρθηκαν με εννέα πούλμαν, μισθωμένα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, και αστικά λεωφορεία

στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα.

Οι 150 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι μόνοι τους, αφού πέρασαν για εξακρίβωση στοιχείων στο τμήμα αλλοδαπών, θα προωθηθούν σε διάφορες δομές, στη Θήβα στο Δερβένι και στα Οινόφυτα.

Η δομή στη Θήβα αναμένεται να υποδεχθεί 800 πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς αποτελείται από 65 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα αλλά και 65 κοντέινερ.

Ο κ. Μουζάλας, ο οποίος βρέθηκε στο νεοσύστατο κέντρο προσφύγων στη Θήβα δήλωσε πως «σήμερα είναι μια καλή μέρα για το μεταναστευτικό και τη χώρα μας. Μετά από καιρό, περίπου 18 μήνες, έκλεισε οριστικά το Ελληνικό. Ενεπλάκησαν πολλοί φορείς στην προσπάθεια εκκένωσης του Ελληνικού, η δουλειά ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες τουλάχιστον, και σήμερα έγινε η τελική φάση, χωρίς την άσκηση της παραμικρής βίας».

Τον Γ. Μουζάλα υποδέχθηκε ο δήμαρχος της Θήβας, Σπύρος Νικολάου, και μαζί επισκέφθηκαν τις αίθουσες διδασκαλίας, το ιατρείο και τους κοινόχρηστους χώρους του καταυλισμού, όπου υπάρχουν ειδικά δωμάτια μόνο για γυναίκες, χώρους λατρείας αλλά και ιατρεία». .

Ο κ. Μουζάλας μίλησε με οικογένειες, άκουσε τα προβλήματά τους και διαβεβαίωσε ότι «μένουν ακόμη πολλά να γίνουν προς το καλύτερο».
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι «οι μετανάστες θα ζήσουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας, αφού τα σπιτάκια είναι εξοπλισμένα με κουζίνες, ψυγεία, δύο δωμάτια με διπλές κουκέτες και τραπεζαρία.

Ο υπουργός τόνισε ότι υπήρχαν 25 ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία επίσης, έπειτα από ένα προσωρινό καθεστώς προστασίας υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Ανηλίκων, πρόκειται επίσης να μεταφερθούν στη Θήβα, όπου στη νέα δομή «προβλέπεται η κατάλληλη υποδομή γι’ αυτό».

Όπως δήλωσε ο strong>αναπληρωτής γγ υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, «σήμερα ολοκληρώνεται μία δύσκολη επιχείρηση που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Η σωστή ενημέρωση, ο ανθρωπισμός των αστυνομικών δυνάμεων και ο ορθός τρόπος εφαρμογής των φάσεων του επιχειρησιακού σχεδιασμού είχαν αυτό το αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα που τιμά την Ελλάδα γιατί έδειξε ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων και τιμά την ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Φιλιππάκος χαρακτήρισε το σχέδιο «δύσκολο, γιατί υπήρχαν ιδιαιτερότητες, δεν είχαμε ανοιχτούς χώρους αλλά κτίρια και αυτό εγκυμονούσε κινδύνους». Ο ίδιος τόνισε ότι υπήρξαν ελάχιστες αντιδράσεις αλλά «καθησυχάστηκαν και δεν δόθηκε συνέχεια».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων γιατί δεν επιτράπηκε στα ΜΜΕ να έχουν πρόσβαση στον χώρο, ο κ. Φιλιππάκος είπε ότι «σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες και έπρεπε να προστατεύσουμε την αρχική φάση του σχεδίου». Εξάλλου, όπως εξήγησε ο ΓΓ, η αστυνομία θα συνεχίσει να φυλάσσει τους χώρους και τις επόμενες ημέρες, στη συνέχεια θα καθαριστούν από το δήμο και θα παραδοθούν με πρωτόκολλο στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος Καλιακμάνης σχολίασε ότι «η επιχείρηση εξελίχθηκε ομαλά, η ηγεσία ήταν προετοιμασμένη και είχε στρατηγική που λειτούργησε σωστά» και πρόσθεσε: «Τελειώνει επιτέλους ο γολγοθάς κατοίκων και αστυνομικών. Σκεφθείτε ότι εδώ έπαιζαν μικρά παιδιά. Ευτυχώς, που μέχρι τώρα δεν θρηνήσαμε θύματα».

Σε όλη τη διαδικασία ήταν παρόντες παρατηρητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Πηγές της Ύπατης Αρμοστείας επιβεβαίωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εκκένωση διεξήχθη με ομαλό τρόπο, χωρίς απρόοπτα και αντιδράσεις, ενώ διευκρίνισαν ότι η ομάδα των παρατηρητών παρείχε συμβουλευτική στους πρόσφυγες και θέλησε να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει συνέχεια, παρακολούθηση της κάθε ατομικής περίπτωσης στις δομές όπου θα μεταφερθούν.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα