«ΑDAGIO» Μουσικές για τις Μέρες του Πάσχα

13:02 28/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

JOHANN SEBASTIAN BACH: Τα Kατά Ιωάννην Πάθη, BWV 245 (Με ελληνικούς υπέρτιτλους)

Φανή Αντωνέλου │σοπράνο

Χρυσάνθη Σπιτάδη│μέτζο σοπράνο

Juan Sancho │τενόρος / Ευαγγελιστής

Πέτρος Μαγουλάς │μπάσος

Οι Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής (σε όργανα εποχής)

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος │Μουσική διεύθυνση

Φωνητικό σύνολο Capella di Atene

Αθανασία Κυριακίδου │Μουσική διεύθυνση-προετοιμασία

Κυριακή 1 Απριλίου 2018 και ώρα 20:30 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Συμπαραγωγή │ Pure Art – Μέγαρο

Το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο γίνεται πηγή έμπνευσης για τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, που συνθέτει ένα από τα ωραιότερα ορατόρια για το Θείο Πάθος, το Passio secundum Johannem, BWV 245. To σπουδαίο θρησκευτικό του έργο αποτελεί πλέον μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες του παγκόσμιου πολιτισμού, καθώς μιλά κατευθείαν στην ψυχή συνδέοντας με τρόπο μοναδικό τον άνθρωπο με την έννοια του θείου. Με αυτή την αριστουργηματική σύνθεση του μεγάλου Κάντορα της Λειψίας εγκαινιάζεται ο φετινός κύκλος Adagio–Moυσικές για τις ημέρες του Πάσχα, την Κυριακή των Βαΐων 1 Απριλίου (8:30 μ.μ., με ελληνικούς υπέρτιτλους) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τα Kατά Ιωάννην Πάθη παρουσιάζονται σε όργανα εποχής από τους Μουσικούς της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.

Τα φωνητικά μέρη αποδίδουν τέσσερις διακεκριμένοι σολίστ με εξειδίκευση στο ύφος της μπαρόκ μουσικής: η σοπράνο Φανή Αντωνέλου, η μεσόφωνος Χρυσάνθη Σπιτάδη, ο τενόρος Juan Sancho (στον ρόλο του Ευαγγελιστή) και ο μπάσος Πέτρος Μαγουλάς. Μαζί τους, το φωνητικό σύνολο Capella di Atene που προετοίμασε μουσικά και διευθύνει η Αθανασία Κυριακίδου.

Οι Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, αναγνωρισμένοι πρέσβεις του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς, θεωρούνται ένα από τα σπουδαιότερα σύνολα με εξειδίκευση στις ιστορικά ενημερωμένες ερμηνείες. Για τις ερμηνείες αυτές έχουν τιμηθεί με προσκλήσεις από κορυφαία διεθνή φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης καθώς και με τα μεγαλύτερα βραβεία της διεθνούς δισκογραφίας.

Το αγαπημένο αθηναϊκό σύνολο, στην πασχαλινή του συναυλία στο Μέγαρο, θα προσφέρει στο κοινό μια ιστορικά ενημερωμένη εκτέλεση σε όργανα εποχής του 18ου αι., παρόμοια με αυτά που είχε στη διάθεσή του ο Μπαχ κατά την πρώτη παρουσίαση των Παθών τη Μ. Παρασκευή του 1724 στον ναό του Αγίου Nικολάου της Λειψίας. Οι μαγικοί ήχοι τους υπόσχονται μια μοναδική πνευματική εμπειρία και ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο που μας φέρνει κοντά στα αυθεντικά ηχοχρώματα του Μπαρόκ.

Ο τσεμπαλίστας και μαέστρος Μάρκελλος Χρυσικόπουλος έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση μέσα από τις έντονα προσωπικές προσεγγίσεις του σε έργα του 18ου αι. Το φωνητικό σύνολο Capella di Atene δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 από επαγγελματίες τραγουδιστές υπό τη διεύθυνση της μαέστρου και μουσικολόγου Αθανασίας Κυριακίδου. Εστιάζει το ενδιαφέρον του στη μελέτη και παρουσίαση συνθέσεων της Αναγέννησης και του Μπαρόκ μέσα από ιστορικά ενημερωμένες ερμηνείες αλλά και σε πρώτες εκτελέσεις σύγχρονων έργων.

Tιμές εισιτηρίων: 9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € ● 18 € ● 26 € ● 32 € ● 38 € ● 45 € (διακεκριμένη ζώνη)

OLIVIER MESSIAEN: Είκοσι βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος

Στέφανος Νάσος, Χρήστος Σακελλαρίδης │πιάνο

Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου 2018 και ώρα 20:30 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Με ένα από τα κορυφαία έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου του 20ού αιώνα, τα Είκοσι βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος του Olivier Messiaen [Ολιβιέ Μεσσιάν] συνεχίζεται ο κύκλος Adagio-Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα, τη Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου (ώρα 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το υψηλών τεχνικών αξιώσεων έργο του σπουδαίου γάλλου συνθέτη ερμηνεύουν δύο πιανίστες ειδικευμένοι στη σύγχρονη μουσική, ο Στέφανος Νάσος και ο Χρήστος Σακελλαρίδης.

Eίκοσι βλέμματα πάνω στο Θείο Βρέφος (Vingt regards sur l’enfant–Jésus)

Ο Ολιβιέ Μεσσιάν (1908–1992), ένας από τους σημαντικότερους γάλλους μουσουργούς του 20ού αιώνα, έγραψε το έργο στα 1944 για τη μεγάλη πιανίστα Yβόν Λοριό, η οποία και το παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση έναν χρόνο αργότερα στην Αίθουσα Γκαβώ. Πρόκειται για μια σουίτα από είκοσι κομμάτια για σόλο πιάνο, για είκοσι «σκηνές-διαλογισμούς» που αναφέρονται στην παιδική ηλικία του Ιησού και αποτελούν ένα είδος στοχαστικής ενατένισης του Θείου Βρέφους. Ο βαθιά θρησκευόμενος Μεσσιάν, που ήταν οργανίστας, πιανίστας αλλά και ένας συνθέτης με πολύ ιδιαίτερο προσωπικό ιδίωμα, δημιούργησε ένα απαιτητικό και περίτεχνο πιανιστικά έργο, το οποίο εξυμνεί τον Θεό, την αγάπη και τη χαρά.

Στέφανος Νάσος (πιάνο)

Έχει δώσει συναυλίες ατομικές και μουσικής δωματίου και έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες σε Φιλανδία, Αγγλία, Γερμανία, Βουλγαρία και Ιαπωνία. Ηχογράφησε το 2ο κοντσέρτο του Προκόφιεφ με την ΕΣΟ της ΕΡΑ και τρεις ψηφιακούς δίσκους με έργα Vieuxtemps, Ριάδη και Σισιλιάνου. Ως σολίστ έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση έργα για πιάνο και μουσικής δωματίου πολλών συνθετών. Το 2008 παρουσίασε σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα το έργο του Γ. Τσοντάκη Άνθρωπος των θλίψεων για πιάνο και ορχήστρα με την KOA, ενώ συνέπραξε με την Καμεράτα στον κύκλο όλων των κοντσέρτων του Μπετόβεν σε φορτεπιάνο (2013).

Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της μουσικής από την Ακαδημία Σιμπέλιους του Ελσίνκι, ενώ σπούδασε πιάνο στις Ανώτατες Σχολές Μουσικής Καρλσρούης και Κολωνίας και στο Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας». Έχει πάρει μέρος στα φεστιβάλ «Musei di sera» (Τεργέστη), Θεσσαλονίκη 1997, Αθηνών, Σάμου, Παξών, Γ. Α. Παπαϊωάννου, Αίγινας, Pharos (Λευκωσία), Bilgi (Κωνσταντινούπολη), Átlátszó Hang (Βουδαπέστη), Πάφος 2017 καθώς και στο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του Ergon Ensemble και του Συνόλου Φεστιβάλ Ιονίων. Από το 2009 έχει αναλάβει τις Εκδόσεις Νάσου και από το 2012 διοργανώνει τον κύκλο «Το piano στα forte του».

Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά τις σπουδές του στην Ελλάδα συνέχισε, ως υπότροφος του Ιδρύματος Α. Ωνάσης, στην Ακαδημία Φραντς Λιστ (Βουδαπέστη), απ’ όπου αποφοίτησε με δίπλωμα πιάνου, σολίστ μουσικής δωματίου και παιδαγωγίας. Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ελβετία, Κύπρο, Ουγγαρία, Γερμανία, Κροατία, Ιταλία, Νορβηγία, Δανία) και έχει συμμετάσχει σε μουσικά φεστιβάλ (Herrenhausen Μusic Festival, Sani Music Festival, Φεστιβάλ Αθηνών κ.ά.) Έχει ηχογραφήσει έργα Κούρταγκ και Λίγκετι για το ουγγρικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση και έχει λάβει μέρος σε συναυλίες που έχουν μεταδοθεί από την EBU. Ως πιανιστικό ντούο με τη σύζυγό του Μπεάτα Πίντσετιτς έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2009 κυκλοφόρησε η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με έργα συνθετών του 20ού αιώνα για 2 πιάνα, η οποία έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Ο Χρήστος Σακελλαρίδης ερμηνεύει συχνά έργα του 20ού και 21ου αιώνα και είναι μέλος του Ergon Ensemble.

Tιμές εισιτηρίων: 7 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 10 € ● 15 €

Αφιέρωμα στον Leonard Bernstein: 100 χρόνια από τη γέννησή του (1918-1990)

Μεγ. Tετάρτη 4 Απριλίου 2018 και ώρα 20:30 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Σοφία Κυανίδου │σοπράνο

Γιώργος Γάλλος │αφηγητής

Γιώργος Κοσμάς-Πετράντης │boy soprano

Παιδική Xορωδία Rosarte │Διδασκαλία Ρόζη Μαστροσάββα

Χορωδία της ΕΡΤ │Διδασκαλία Δημήτρης Κτιστάκης

Χορωδία του Δήμου Αθηναίων │Διδασκαλία Σταύρος Μπερής

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική διεύθυνση │Μίλτος Λογιάδης

Συμπαραγωγή

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών–Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Οι εκδηλώσεις του φετινού κύκλου Adagio–Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα ολοκληρώνονται τη Mεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου στις 8:30 μ.μ., με το Αφιέρωμα στον Λέοναρντ Μπερνστάιν (1918-1990), από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια. Ο Μπερνστάιν, μία από τις πιο πολύπλευρες προσωπικότητες της μουσικής του 20ού αιώνα –πιανίστας, αρχιμουσικός και συνθέτης–, εκτός από κοσμικά έργα έγραψε και συνθέσεις θρησκευτικού και μεταφυσικού περιεχομένου, όπως οι Ψαλμοί του Τσίτσεστερ και η Συμφωνία αρ. 3 «Καντίς» που θα ακουστούν στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Στο πρόγραμμα αυτής της μεγάλης πασχαλινής συναυλίας (με ελληνικούς υπέρτιτλους), που αποτελεί συμπαραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του Μεγάρου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει επίσης τον σύγχρονο ισραηλινό δημιουργό Γιοάβ Ταλμί (γενν. 1943) μέσα από τη βαθιά συγκινητική σύνθεσή του Ελεγεία για έγχορδα, τύμπανα και ακορντεόν «Σκέψεις για το Νταχάου».

Στην παρουσίαση της Συμφωνίας αρ. 3 του Μπερνστάιν λαμβάνουν μέρος ως σολίστ η Σοφία Κυανίδου (σοπράνο), ο Γιώργος Γάλλος (αφηγητής) και ο Γιώργος Κοσμάς-Πετράντης (boy soprano). Στη συναυλία συμμετέχουν ακόμη η Παιδική Xορωδία Rosarte (διδασκαλία Ρόζη Μαστροσάββα) καθώς και οι Χορωδίες της ΕΡΤ (διδασκαλία Δημήτρης Κτιστάκης) και του Δήμου Αθηναίων (διδασκαλία Σταύρος Μπερής). Μαζί τους, οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Θα προηγηθεί εισαγωγική ομιλία του Νίκου Λαάρη για τους κατόχους εισιτηρίων (ώρα έναρξης: 19.45, Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου 1).

Λίγα λόγια για τα έργα

ΓΙΟΑΒ ΤΑΛΜΙ (γενν. 1943): Ελεγεία για έγχορδα, τύμπανα και ακορντεόν, «Σκέψεις για το Νταχάου»
Γράφτηκε το 1996. Ο καταξιωμένος ισραηλινός αρχιμουσικός και συνθέτης εμπνεύστηκε το έργο ύστερα από δύο επισκέψεις στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου. Η πρεμιέρα δόθηκε τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μπέργκεν (Νορβηγία) υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Ταλμί. Έκτοτε έχει παρουσιαστεί με επιτυχία από είκοσι περίπου διαφορετικές ορχήστρες σε όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Καναδά, Πολωνία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισραήλ, Μεξικό, Αργεντινή κ.ά.). Πρόθεση του Γιοάβ Ταλμί ήταν να δημιουργήσει ένα μουσικό κολάζ από φευγαλέες εικόνες του παρελθόντος και του παρόντος, συνδυάζοντας τη μελωδία ενός εβραϊκού τραγουδιού από το γκέτο («Κάτω από τον έναστρο ουρανό»), ένα απόσπασμα της Sarabande από τη Σουίτα σε ντο ελάσσονα για σόλο τσέλο του Μπαχ και θέματα από τα Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά του Γκούσταφ Μάλερ.Το ακορντεόν συμβολίζει έναν πλανόδιο μουσικό στο γκέτο.

LEONARD BERNSTEIN (1918-1990)

Ψαλμοί του Τσίτσεστερ

Ο Μπερνστάιν συνέθεσε το έργο για χορωδία και ορχήστρα Chichester Psalms κατά την καλλιτεχνική περίοδο 1964-65, κατόπιν παραγγελίας του αιδεσιμότατου Ουώλτερ Χάσσεϋ, ιερέα στον καθεδρικό ναό του Τσίτσεστερ (Νοτιοανατολική Αγγλία). Μελοποίησε αποσπάσματα από τους Ψαλμούς, αξιοποιώντας την εβραϊκή θρησκευτική παράδοση αλλά συγχρόνως και τη χριστιανική χορωδιακή πρακτική. Το έργο, που αποτελεί έναν ύμνο στην ανθρώπινη αδελφοσύνη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 15 Ιουλίου 1965 στη Νέα Υόρκη, με τον συνθέτη στο πόντιουμ.

Συμφωνία αρ. 3, «Καντίς» (Αγιασμός) για ορχήστρα, μικτή χορωδία, παιδική χορωδία, υψίφωνο και αφηγητή

Η Συμφωνία είναι εμπνευσμένη από την εβραϊκή προσευχή kaddish, που είναι ταυτόχρονα εγκώμιο του Θεού αλλά και δέηση για τους νεκρούς. Βασίζεται σε κείμενο του ίδιου του συνθέτη, ο οποίος επεξεργαζόταν το έργο επί σχεδόν μία δεκαετία. Όταν δολοφονήθηκε ο Τζον Κέννεντυ (22/11/1963), με τον οποίο συνδεόταν φιλικά ο Μπερνστάιν, ο τελευταίος αφιέρωσε την Τρίτη συμφωνία του στον εκλιπόντα αμερικανό πρόεδρο. Τη διηύθυνε για πρώτη φορά ο ίδιος ο Μπερνστάιν, λίγες μέρες αργότερα, στο Τελ Αβίβ, ως επικεφαλής της Φιλαρμονικής του Ισραήλ.

Το πρόγραμμα

ΓΙΟΑΒ ΤΑΛΜΙ (γενν. 1943) Ελεγεία για έγχορδα, τύμπανα και ακορντεόν, «Σκέψεις για το Νταχάου»

LEONARD BERNSTEIN (1918-1990) Ψαλμοί του Τσίτσεστερ

Ψαλμός 108, στίχος 2 – Ψαλμός 100

Maestoso ma energico

Ψαλμός 23, στίχοι 1-4 – Ψαλμός 2, στίχοι 1-4 – Ψαλμός 23, στίχοι 5-6

Andante con moto, ma tranquillo

Ψαλμός 131 – Ψαλμός 133, στίχος 1

Prelude – Peacefully flowing

Δ ι ά λ ε ι μ μ α

LEONARD BERNSTEIN Συμφωνία αρ. 3, «Καντίς» (Αγιασμός) για ορχήστρα, μικτή χορωδία, παιδική χορωδία, υψίφωνο και αφηγητή

Επίκληση – Καντίς IΝτιν-Τορά – Καντίς IIScherzo – Καντίς III – Finale: Φούγκα – Tutti

Tιμές εισιτηρίων: 9 € (φοιτητές, μαθητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ) ● 14 € ● 22 € ● 28 € ● 36 € ● 42 € ● 50 € (διακεκριμένη ζώνη)

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ Α.Ε.

www.ert.gr

Keywords
πασχα, πασχα 2012, sebastian, art, αμεα, ιαπωνια, ερα, koa, θεσσαλονικη, αθηνα, ensemble, piano, ελλαδα, ωνάσης, λιστ, κυπρος, ουγγαρια, festival, music, ebu, ΕΡΤ, ηπα, γαλλια, νέα, moto, iii, ert, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2013, αλλαγη ωρας 2013, μιλα, ωνάσης, αμεα, αργεντινη, βουλγαρια, γερμανια, δουλεια, εικονες, ισπανια, ισραηλ, ιταλια, μουσικη, ολλανδια, προγραμμα, ραδιοφωνο, στιχοι, σχολες, τηλεοραση, τραγουδια, φεστιβαλ αθηνων, ωρα, iii, moto, music, αγαπη, αθανασια, ακορντεον, ανθρωπος, γινεται, γκετο, διευθυνση, δωσει, διπλωμα, δοθηκε, ευκαιρια, αιθουσα, ελσινκι, εννοια, εργα, επιτυχια, ερα, ετων, ευαγγελιο, ειδος, εικοσι, ηλικια, υφος, ηχοι, θειο, ιησου, ομιλια, εκδοσεις, κειμενο, κυκλος, κροατια, λαμπρακης, λιστ, λογια, μαεστρος, μελωδια, μεξικο, μπετοβεν, νεα υορκη, νορβηγια, νταχαου, παιδια, παθος, παρουσιαση, παφος, πηγη, πιανο, πολωνια, ψυχη, ρολο, συζυγο, σουιτα, σοπρανο, σοφια, συγχρονο, τριτη, τυμπανα, φεστιβαλ, φιλανδια, φορα, χρηστος, χαρα, ωδειο, art, δημητρης, ebu, ensemble, festival, ιδιαιτερο, koa, κολαζ, κυριακη, μελετη, μητροπουλος, οργανα, ορχηστρα, piano, sebastian, ταξιδι, θεματα
Τυχαία Θέματα