Α. Τσίπρας: Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη

12:24 6/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, εγκαινίασε χθες ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης και Νεκτάριος Σαντορινιός,

καθώς και ο πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο Πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τους κατοίκους του νησιού για τη ζεστή υποδοχή που του επιφύλαξαν, ανέφερε ότι ένα αυτονόητο αίτημα για την Κάλυμνο, το νησί της ναυτοσύνης, έγινε πράξη.
«Αν κάτι για μένα έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία, είπε, δεν είναι τόσο ότι υλοποιούμε ένα δίκαιο και χρόνιο αίτημα των πολιτών της Καλύμνου, αλλά και όλης της Δωδεκανήσου. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι το υλοποιήσαμε σε χρόνο ρεκόρ, άμεσα, μέσα σε 11 μήνες. Κανείς δεν πίστευε ότι από φέτος θα αρχίσουν να σπουδάζουν, εδώ, οι σπουδαστές που σε τέσσερα χρόνια από σήμερα θα έχουν αποφοιτήσει και θα είναι πλοίαρχοι.
Ήταν, λοιπόν, δίκαιο και γίνεται σήμερα πράξη. Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής για την Κάλυμνο. Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής για όλους τους Καλύμνιους και τις Καλύμνιες, για όλους όσοι βρίσκεστε σήμερα εδώ για να γιορτάσετε αυτό το γεγονός».
Χαρακτήρισε την Ακαδημία στολίδι για το νησί, αλλά ταυτόχρονα και πόλο έλξης, πόλο ανάτασης της τοπικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού φοιτούν 80 σπουδαστές, έχουν προβλεφθεί 12 θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού.
Θα λειτουργήσουν 2 τμήματα πλοιάρχων, ενώ από του χρόνου θα λειτουργήσει και τμήμα Μηχανικών.
Για τη λειτουργία της Σχολής, κατά το πρώτο έτος, έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένας υπερσύγχρονος προσομοιωτής γέφυρας, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της προμήθειας του εξοπλισμού, για τα επόμενα έτη, με χρηματοδότηση που ήδη έχει δεσμευθεί από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στρατηγική επιλογή για την κυβέρνηση είναι η έμπρακτη στήριξη των νησιών, αναβαθμίζοντας τις υποδομές, ενθαρρύνοντας για επενδύσεις, στηρίζοντας τις δομές της υγείας, στηρίζοντας τις δομές της παιδείας.
«Βασικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής μας και μάλιστα σε συνθήκες δύσκολες δημοσιονομικά, είναι η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Ένα μέτρο που απαντά στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών, στηρίζει στην πράξη τις νησιωτικές κοινωνίες, δημιουργεί αναπτυξιακές ευκαιρίες και αποτελεί πρότυπο νησιωτικής πολιτικής, καθώς εφαρμόζεται σε μεταφορά επιβατών, προϊόντων, καυσίμων».

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε και μια σειρά σημαντικών έργων για την Κάλυμνο.
Συγκεκριμένα δεσμεύθηκε για τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ένα αίτημα χρόνων, για το οποίο έχει ήδη βρεθεί το απαραίτητο κονδύλι και θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, καθώς και για την επαναλειτουργία της ΔΟΥ Καλύμνου, που έκλεισε πριν από ορισμένα χρόνια, στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια.
«Εμείς θέλουμε να κάνουμε πράξη την αντίληψή μας ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι κυρίως οι νησιώτες μας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Επίσης εξήγγειλε
– Ασφαλτοστρώσεις Δημοτικού Οδικού Δικτύου με πρόσβαση σε τουριστικές, αρχαιολογικές και λιμενικές εγκαταστάσεις.
– Πλακοστρώσεις των ιστορικών μνημείων.
-Προμήθειες σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Προμήθεια ψηφιακού ακτινογραφικού μηχανήματος. Προμήθεια αξονικού τομογράφου για το Κέντρο Υγείας της Καλύμνου.
– Ανέγερση νέου κλειστού γυμναστηρίου για τον Δήμο Καλυμνίων
– Συντήρηση και αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου της Τελένδου.
-Προμήθεια συστήματος παρακολούθησης ποιότητας ύδατος και μείωσης απωλειών δικτύων ύδρευσης.
-Λειτουργία Κέντρου Κοινότητας στον Δήμο Καλυμνίων που ήδη εξυπηρετεί με υπηρεσίες, παροχές κοινωνικού χαρακτήρα και ιδιαίτερα για ευπαθείς ομάδες.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα