Α. Τσίπρας: Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές εξυπηρετεί μόνον προεκλογικές επικοινωνιακές σκοπιμότητες

22:04 10/4/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Σε ημερίδα του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στις Βρυξέλλες, που αφορούσε στη διαχείριση του χρέους στα κράτη μέλη της ΕΕ που εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, μετείχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, όπου χαρακτήρισε "επικοινωνιακή σκοπιμότητα" την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές καθώς παρέχει εγγυημένο
κέρδος περίπου 600 εκατ. ευρώ στους δανειστές μας.Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι: "Οι επιλογές επίλυσης της κρίσης έχουν ταξικό πρόσημο. Επιβλήθηκε ένα πρωτοφανές πολιτικό χειρουργείο, με ένα εξωθεσμικό μόρφωμα που δεν έχει καμία θεσμική νομιμοποίηση, όπως η τρόικα".

"Στόχος ήταν οι περικοπές στους μισθούς και συντάξεις με διάλυση του κοινωνικού κράτους, ιδιωτικοποιήσεις και δημιουργία στην ευρωπαϊκή περιφέρεια μια φθηνής οικονομικής ζώνης για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μεγαλύτερης κερδοφορίας και ταυτόχρονα, η δημιουργία τιμωρητικού παραδείγματος για τους λαούς του Βορρά".

Η τεκμηρίωση έρχεται με το παράδειγμα της Ελλάδας, που χρησιμοποίησε το χρέος ως μοχλό πίεσης και εκβιασμού για την επιβολή βάρβαρων πολιτικών, είπε.

"Στην Ελλάδα, μετά από τέσσερα χρόνια διαλύθηκαν όλα, αλλά υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για πλιάτσικο στον δημόσιο πλούτο. Το χρέος, που ήταν υποτίθεται η αιτία για όλα αυτά, από το 120% του ΑΕΠ πήγε στο 175% του ΑΕΠ και παρ' όλα αυτά σήμερα μας λένε ότι μπορείτε να ξαναβγείτε στις αγορές, με περίπου ίδιο επιτόκιο με αυτό που σας αναγκάσαμε να πάτε στο μνημόνιο της λιτότητας.

"Και τώρα πρέπει να πανηγυρίζουμε διότι ξαναμπαίνουμε στη γη της επαγγελίας. Τελικά, δανειζόμαστε, χθες 2,5 δις ευρώ με ομόλογα πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο γύρω στο 5% που στην πραγματικότητα θα δώσουν εγγυημένα κέρδη στους επενδυτές από τους οποίους δανειζόμαστε πάνω από 600 εκατ. ευρώ", ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι: "Με δυο λόγια και επιβαρύνουμε το χρέος μας, και πριμοδοτούμε τους κερδοσκόπους με τοκογλυφικά επιτόκια, αλλά κάνουμε και κάτι ακόμα... Πυροβολούμε τα ίδια μας τα πόδια, διότι στην πραγματικότητα αδυνατούμε το κυρίαρχο επιχείρημα ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο. Και εφόσον αυτό το χρέος δεν είναι βιώςιμο χρειάζεται να βρούμε μια ρεαλιστική λύση. Μια λύςη διαγραφής του χρέους ή μεγάλου μέρους του χρέους προκειμένου να ξαναγίνει βιώσιμο. Προχωράμε, λοιπόν, σε μια επιλογή που, αν όχι ενταφιάζει τουλάχιστον υπονομεύει τη συζήτηση για την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Γι' αυτό και θεωρούμε ότι είναι ένα πολιτικό έγκλημα".

"Η προοπτική διαγραφής μέρους του χρέους δεν είναι ακραία επαναστατική επιλογή". Είναι μια ρεαλιστική επιλογή και το ζήτημα είναι με τι όρους θα γίνει κάποτε αυτό. Με όρους κοινωνικής διάλυσης και φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων ή με όρους αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής;", αναρωτήθηκε.

"Η πρότασή μας για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους με ρήτρα ανάπτυξη δεν είναι κάτι καινούργιο Έχει συμβεί στην ίδια την Ευρώπη, με την περίπτωση της Γερμανίας το 1953 που στηρίχθηκε μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", σημείωσε.

Επανερχόμενος στο θέμα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως "Η κίνηση της προεκλογικής εξόδου στις αγορές δεν αποσκοπεί μόνο στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων, είναι ένας σχεδιασμός που απαντά πλήρως στον σχεδιασμό της οικονομικής ελίτ στην Ευρώπη να δημιουργηθεί μια ψεύτικη εικόνα στους λαούς ότι η πολιτική της λιτότητας πέτυχε. Η Ελλάδα, που είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα του πειραματόζωου, όχι μόνο δεν έχει προοπτική εξόδου από την κρίση με αυτή την πολιτική που εφαρμόζει, αλλά παραμένει εγκλωβισμένη στην παγίδα του χρέους.
Και αυτό επειδή μέχρι το 2020 η χώρα θα πρέπει να έχει πλεόνασμα περίπου 4,5 δις ευρώ, ώστε να εξυπηρετεί την αποπληρωμή του χρέους".

"Η πρόταση της Αριστεράς για μια διάσκεψη για το χρέος ώστε να υπάρξει διαγραφή μεγάλου μέρους του είναι πρόταση ρεαλιστική και βιώσιμη για το σύνολο της ευρωζώνης και το κοινό συμφέρον των ευρωπαϊκών λαών".
"Η επιλογή της διατήρησης της παγίδας του χρέους είναι στρατηγική ταξική επιλογή, επικίνδυνη για την προοπτική και της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής ενοποίησης συνολικά".

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτή η στρατηγική προκάλεσε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που προϋπήρχαν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία και στην Κύπρο, και δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει τη μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για την ευρωπαϊκή προοπτική, ανέφερε, προτείνοντας ως λύσεις: τον άμεσο τερματισμό της λιτότητας με αλλαγή πολιτικής με συντονισμένη αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομιών, την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων χρεών με αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ΕΜΣ και διάσκεψη για το χρέος, και την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης με έξοδο από τον φαύλο κύκλο μέσω μιας έκτακτης και ισχυρής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που θα στηρίξει την ανάπτυξη.
Για την επίσκεψη της Α. ΜέρκελΑπαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα έλεγε στην κ. Μέρκελ αν την συναντούσε αύριο στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε πως θα της έλεγε να προετοιμάζεται γιατί πολύ σύντομα θα διαπραγματεύεται μαζί του. Συγκεκριμένα, είπε:

"Η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ αύριο δεν έχει έναν τυπικό, θεσμικό χαρακτήρα. Όπως θεσμικό χαρακτήρα είχε η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Γερμανίας, του κ. Γκάου, ο οποίος ζήτησε να δεί ως όφειλε βέβαια θεσμικά την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κυρία Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να στηρίξει τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα τον κ. Σαμαρά. Θα της έλεγα όμως, εάν είχα την τιμή και την ευκαιρία να την δώ ότι η επίσκεψή της θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Στην Ελλάδα νοικοκύρης είναι ο ελληνικός λαός. Και αυτός έχει τον τελικό λόγο.

Σήμερα, βλέπουν το φως της δημοσιότητα δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η κυρία Μέρκελ και η πολιτική της έχει την αντίρρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Θα της εξηγούσα, βέβαια, ότι αυτή την πολιτική είναι καταστροφική για την κοινωνία. Όλοι οι κοινωνικοί δείκτες αυτό μαρτυρούν. Και θα της έλεγα να προετοιμάζεται....

Να προετοιμάζεται διότι πολύ σύντομα θα έχει απέναντι της κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί πραγματικά, ουσιαστικά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού μαζί της. Και, ταυτόχρονα, θα έβρισκα την ευκαιρία για άλλη μια φορά να πως ότι δεν υπάρχουν εκκρεμμότητες χρέους μονάχα από την πλευρά του ελληνικού λαού. Υπάρχει και ένα ιστορικά ανεκπλήρωτο χρέος από την πλευρά τη δική της. Ένα ανεκπλήρωτο χρέος όχι μόνο προς τον ελληνικό λαό, αλλά προς όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Αφορά το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις το οποίο φυσικά η δική μας η κυβέρνηση θα το θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και για ιστορικούς και για ηθικούς λόγους".

Την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην ημερίδα του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στις Βρυξέλλες, μετέχουν επίσης ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Γιάννης Μηλιός, ο υπεύθυνος Αναπτυξιακής Πολιτικής, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης, τα στελέχη του κόμματος Γιάννη Μπουρνούς και Νατάσα Θοδωρακοπούλου και η Έλενα Παπαδοπούλου από το Ινστιτούτο "Νίκος Πουλαντζάς".
Keywords
τσιπρας, ελλαδα, εξοδος, αγορες, αλέξης τσίπρας, στην κ, το φως, βρυξέλλες, τροικα, χρεος, αεπ, μνημονιο, δις, λύση, αναδιαρθρωση, κυπρος, τραπεζες, εμσ, μερκελ, σαμαρας, φως, δημοσκοπηση, συριζα, ολμε, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, αεπ, θεμα, ιρλανδια, ολμε, ομολογα, φως, βιωσιμη αναπτυξη, βρυξέλλες, γινει, δανειο, δημοσιο, δικη, δις, ελενα, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εμσ, εξυπηρετηση, ερχεται, ευκλειδης, ευρωπη, ιδια, ιδιο, η δικη, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κυρια, λύση, λογια, λογο, μορφωμα, μπορειτε, ουσιαστικα, πλιατσικο, πορτογαλια, προβληματα, προγραμματα, ρητρα, συγκεκριμενα, συζητηση, συντομα, τιμη, το φως, φυσικα, φορα, χωρα, μια φορα, ποδια, στην κ
Τυχαία Θέματα