Α. Τσαπέκος: Η μάσκα είναι μεγάλο «όπλο» κατά του κορονοϊού

08:58 10/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

«Σίγουρα ο ρόλος της μάσκας είναι σημαντικός. Ακόμη πιο σημαντικό είναι και ποια μάσκα φοράμε.» δήλωσε ο κος Αλέκος Τσαπέκος, αντιπρόεδρος  του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρόεδρος του Φ.Σ. Ροδόπης κι εξήγησε πως « Η υφασμάτινη μάσκα έχει πολύ μικρότερη δυνατότητα, ενώ η χειρουργική έχει πολύ μεγαλύτερη διότι τα ανοίγματα και οι πόροι είναι πολύ μικρότεροι, οπότε δίνει μικρότερη πιθανότητα εισόδου αιωρουμένων σταγονιδίων κ.α.»

Όπως τόνισε ο κος

Τσαπέκος η τήρηση γενικότερα των μέτρων προστασίας είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να γίνεται συνδυαστικά. «Έχω τύχει», είπε, «να φοράμε μάσκα σε ένα χώρο κλειστό και μετά να πηγαίνουμε και να αγκαλιαζόμαστε στην καφετέρια ή στην ταβέρνα. Πρέπει να είναι συνολική η αντιμετώπιση του προβλήματος ώστε να μην μεταφέρουν οι ασυμπτωματικοί τον κορονοϊό σε μεγαλύτερα άτομα ή σε άτομα που έχουν πρόβλημα με την υγεία τους και ενδεχομένως να χρειαστεί να πάνε στο Νοσοκομείο.»

Κάνοντας μια μικρή πρόβλεψη για την πορεία εξέλιξης του κορονοϊου σημείωσε πως: «Αν πάμε με αυτή τη ρότα και δεν έχουμε φαινόμενα μαζικών αιτήσεων στα Νοσοκομεία με τα Νοσοκομεία τότε  να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά -εικόνες δηλαδή σαν κι αυτές που είδαμε να μεταδίδονται από την Ιταλία -αν πάμε έτσι με την βοήθεια της τύχης και του θεού και με τα εμβόλια που θα βγουν θα είναι μια μεγάλη επιτυχία για την ανθρωπότητα.»

Από την τοποθέτηση του κ. Τσαπέκου δεν έλειψε και αναφορά στους «αρνητές» του κορονοίου. «Αυτά που λένε κάποιοι ότι «το έχουν σχεδιάσει όλο αυτό», είναι αστειότητες που δεν θέλω καν να τις σχολιάσω.» είπε χαρακτηριστικά.

Από την τοποθέτηση του κ. Τσαπέκου δεν έλειψε και αναφορά στους «αρνητές» του κορονοίου. «Αυτά που λένε κάποιοι ότι «το έχουν σχεδιάσει όλο αυτό», είναι αστειότητες που δεν θέλω καν να τις σχολιάσω.» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην εικόνα που επικρατεί σήμερα στα φαρμακεία της Ροδόπης σε σχέση με τη ζήτηση που σημειώνεται στις πωλήσεις προστατευτικών μασκών είπε πως καταγράφεται μεγάλη επάρκεια και ότι δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας, αντιθέτως, όπως είπε σημειώνεται πτώση της τιμή πώλησης της μάσκας καθημερινά. «Από 1,5 ευρώ, πήγαμε στο 1 ευρώ , μετά στα 80 λεπτά, στα 40 λεπτά και παρακάτω.» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας για μια ακόμη φορά: «Η μάσκα δεν είναι πανάκεια. Είναι μεγάλο όπλο, αλλά δεν χρειάζεται μετά να αγκαλιάζεσαι. «Πακέτο» πάνε η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων.».
Φώτο: Αλέκος Τσαπέκος ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα