Α. Μανιτάκης: Έως τέλος Ιουνίου 12.500 μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων

12:46 8/6/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, όπως έχει δεσμευθεί και στους ευρωπαίους εταίρους, εξέφρασε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή προανήγγειλε την υπαγωγή σε καθεστώς κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων έως το τέλος του μήνα.Ο υπουργός, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του
MEGA, τόνισε για άλλη μια φορά ότι δεν θα γίνουν τυφλές απολύσεις, αλλά ότι οι αποχωρήσεις θα γίνουν μέσα από αντικειμενικές διαδικασίες αξιολόγησης.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν μετακινηθεί 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι.
Από την αναδιοργάνωση των υπουργείων που αφορά 58.000 υπαλλήλους θα προκύψει πλεόνασμα που θα μετακινηθεί, 10% θα βγουν σε διαθεσιμότητα, ενώ κλείνουν οργανισμοί του Δημοσίου μέχρι το Δεκέμβριο. Συνολικά 25.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του έτους, και εφόσον δεν βρεθεί νέα θέση μέσα σε ένα χρόνο, θα απολύονται.

Ο Αντώνης Μανιτάκης μίλησε και για τους φορείς που καταργούνται. Όσοι υπηρετούν σε αυτούς με συμβάσεις αορίστου χρόνου θα απολύονται ενώ οι μόνιμοι υπάλληλοι θα βγαίνουν σε διαθεσιμότητα.

«Έχουμε δεσμευτεί στην τρόικα για 15.000 αναγκαστικες αποχωρήσεις. Δεν διακατεχόμαστε από εκδικητική μανία για απολύσεις, αλλά οι ανίκανοι και οι ακατάλληλοι πρέπει να φύγουν» δήλωσε.

Συνολικά 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν οριστικά την πόρτα εξόδου μέσα στο 2013, ενώ άλλες 11.000 μέχρι το τέλος του 2014.

Ως δεξαμενές για τις απολύσεις θα λειτουργήσουν εκτός από τους καταργούμενους φορείς: οι επίορκοι και οι ακατάλληλοι που θα προκύψουν μετά την αξιολόγηση.

Ειδικά για τους επίορκους οι διαδικασίες των Πειθαρχικών Συμβουλίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν επιταχυνθεί.

Τα κριτήρια για την αξιολόγηση του προσωπικού προκειμένου να επιλεγούν όσοι βγουν σε διαθεσιμότητα θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέσα στον Ιούνιο.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε οριζόντιες απολύσεις και η αξιολόγηση θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια.

Εν τω μεταξύ, τη μείωση του δημόσιου τομέα και τη σύνδεση των προσλήψεων και της εξέλιξης των υπαλλήλων με τις ικανότητες και την παραγωγικότητά τους, προκρίνει ως λύση για τη βελτίωση της λειτουργίας στο δημόσιο ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, μιλώντας στον Επενδυτή.
Keywords
Τυχαία Θέματα