Α. Χαρίτσης: Συνεργασία με πρόσωπα από όμορους χώρους σε προγραμματικές συγκλίσεις

10:47 9/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ».

«Η ήττα της άκρας δεξιάς και του νεοφασισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της επόμενης περιόδου», τόνισε ο κ. Χαρίτσης, ενώ για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, σχολίασε πως ήταν «μια συνεργασία «ειδικού σκοπού», βασισμένη σε μια ξεκάθαρη προγραμματική συμφωνία για την έξοδο της χώρας

από τα Μνημόνια, η οποία πέτυχε τον σκοπό της. Ουδέποτε όμως κρύψαμε τις σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές με τον κ. Καμμένο. Και είναι ακριβώς αυτές οι διαφορές που στη μεταμνημονιακή εποχή έχουν επανέλθει στο επίκεντρο και οδήγησαν τη συνεργασία στο τέλος της».

Για τις μετακινήσεις βουλευτών εξέφρασε την άποψη ότι «Το κρίσιμο, πιστεύω, είναι να δούμε το πολιτικό υπόβαθρο αυτών των μετακινήσεων. Αναμφίβολα, μετά τη λήξη του 3ου προγράμματος και την επάνοδο της χώρας σε μια κανονικότητα, η συμφωνία των Πρεσπών έδρασε σαν καταλύτης για τη ριζική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού».

Ως προς τα πολιτικά ζητήματα, τόνισε ότι: «Τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα: δίκαιη ανάπτυξη για την οποία παλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ή επιστροφή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έφεραν τη χρεοκοπία, όπως διεκδικεί η ΝΔ; Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση ή περαιτέρω συρρίκνωση του Δημοσίου και Ασφαλιστικό Πινοσέτ που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης; Διεύρυνση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων που κάνουμε ήδη πράξη ή μια συντηρητική αναδίπλωση και περισσότερη καταστολή όπως ζητεί η ΝΔ και τα ακροδεξιά βλαστάρια της; Όσο για τα σκάνδαλα, αυτά πρέπει να διερευνηθούν πλήρως. Για να τιμωρηθούν όσοι τυχόν παρανόμησαν στην άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη. Δεν πρέπει ωστόσο η πολιτική αντιπαράθεση να εκπέσει στη σκανδαλολογία των fake news που αποξενώνει περαιτέρω την κοινωνία από την πολιτική.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει τα όρια και τις αντιφάσεις τους, ενώ χρησιμοποιούνται περισσότερο ως εργαλεία προπαγάνδας, παρά πολιτικής ανάλυσης. Πιστεύω ακράδαντα ότι όσο ξεδιπλώνεται ο πολιτικός διάλογος τόσο η ευρεία κοινωνική πλειοψηφία θα αντιλαμβάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ολοκληρώσει τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης τετραετίας, να υπερασπιστεί και να διευρύνει τα συλλογικά συμφέροντα και δικαιώματα. Και θα επιλέξουν να βάλουν ανάχωμα στην παλινόρθωση του φαύλου συστήματος που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία και την περιθωριοποίηση».

Επίσης αναφερόμενος σε ζητήματα πολιτκών ανοιγμάτων, ο κ. Χαρίτσης σχολίασε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς που εκφράζει με σταθερότητα τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η συνεργασία με πρόσωπα από όμορους χώρους μπορεί και πρέπει να γίνει στη βάση ξεκάθαρων προγραμματικών συγκλίσεων πάνω στα μεγάλα επίδικα της εποχής: τη δίκαιη ανάπτυξη και τη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού κράτους, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα