Zero waste το 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής (Video)

18:37 18/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς συμμετείχαν σε δράσεις εξοικείωσης με τις αρχές του Zero Waste, ώστε να μειώσουν την παραγωγή απορριμμάτων τόσο στο νηπιαγωγείο όσο και στα σπίτια τους. Οι δράσεις αυτές υλοποιήθηκαν στον χώρο του Νηπιαγωγείου από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2020 και  συνεχίζονται και τη φετινή χρονιά.

Ο στόχος ήταν να εξοικειωθούν οι μαθητές αλλά και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί φιλοσοφία της επαναχρησης των υλικών. Στο

νηπιαγωγείο αντικαθιστούν τις πλαστελίνες και τις νερομπογιές με χειροποίητές, φτιαγμένες από φιλικά υλικά προς το περιβάλλον. Επίσης ο στόχος είναι να μη χρησιμοποιούν τα παιδιά υλικά μιας χρήσεως, φέρνοντας πχ το φαγητό τους σε επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη. Ενδεικτικά κάποιες από τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ήταν: δημιουργία πίνακα καταμέτρησης ποσότητας και είδους σκουπιδιών που παράγονται στην τάξη, διαχωρισμός ανακυκλώσιμων και μη υλικών, παρασκευή χρωμάτων ζωγραφικής και πλαστελίνης, φύτεμα παραδοσιακών φυτών, οργάνωση ενός Zero Waste αποκριάτικου party, τοποθέτηση κομποστοποιητή στον προαύλιο χώρο και εξοικείωση με αυτήν τη διαδικασία.

«Ο στόχος μας είναι ό,τι καταλήγει στον κάδο να είναι λίπασμα», ανέφερε η διευθύντρια του σχολείου Μαρία Τακουλίδου στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3.

Η ιδέα του project ήταν της Μαρίας Στρούμπα, και πήρε το όνομά της από το κουκουνάρι, που ακόμα κι όταν πέφτει στο έδαφος δημιουργεί σπόρια και λίπασμα. Η ιδέα υποστηρίχθηκε από το πρόγραμμα “START – Create Cultural Change”, ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργήθηκε και ένας οδηγός, χρήσιμος για γονείς και εκπαιδευτικούς, με συνταγές από φυσικά καλλυντικά μέχρι οικολογικά καθαριστικά, και ιδέες για την επανάχρηση καθημερινών υλικών που βρίσκουμε στο σπίτι.

Ο στόχος, είναι στο μέλλον να δημιουργηθεί ένα δίκτυο Zero Waste σχολείων.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα