Weidmann: Η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα, το χρέος δεν είναι το πιο επείγον πρόβλημα

10:24 17/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η εξυπηρέτηση του χρέους δεν είναι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας αλλά η υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος αναφέρει ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Jens Weidmann σε συνέντευξή του στην Die Welt. Ο ίδιος θεωρεί βάσιμες κάποιες επικρίσεις εναντίον της πολιτικής της ΕΚΤ.

«H εξυπηρέτηση

του χρέους δεν είναι το πιο πιεστικό πρόβλημα των Ελλήνων,» δήλωσε ο Weidmann, προσθέτοντας ότι εκείνο προέχει είναι η τήρηση του προγράμματος για να μπορέσει η χώρα να σταθεί οικονομικά στα πόδια της.

Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται στην ΕΚΤ, ο ίδιος δήλωσε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα μέτρα θόλωσαν τα όρια μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο κ. Weidmann δηλώνει πως η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι επεκτατική με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και πως συμφωνεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ αναφορικά με την σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη.

Αναφορικά με την σχέση του με τον κ. Draghi, ο κ. Weidmann τόνισε: «μπορεί κάποιες φορές να καταλήγουμε σε διαφορετικά συμπεράσματα για δύσκολα ζητήματα, όμως σε ότι αφορά τη σημασία της σταθερότητας των τιμών και των οικονομικών συνθηκών για τη σταθερότητα αυτή, συμφωνούμε».

Πάντως, ο επικεφαλής της Bundsbank χαρακτήρισε προβληματικές τις αγορές κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη γιατί οι εθνικές κεντρικές τράπεζες γίνονται οι μεγαλύτεροι πιστωτές των κρατών τους.

Στο θέμα της επιτοκιακής πολιτικής, ο ίδιος ανέφερε ότι «θα πρέπει να αφήσουμε να δείξουν αποτελέσματα αυτά που έχουμε αποφασίσει και να μην αρχίσουμε να εικάζουμε για περαιτέρω μέτρα –αυτό ισχύει και για τα επιτόκια.»

Ο κ. Weidmann παραδέχθηκε ότι τα χαμηλά επιτόκια επιβαρύνουν τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι στόχος της ΕΚΤ να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες έχουν ικανοποιητικά κέρδη.

The post Weidmann: Η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα, το χρέος δεν είναι το πιο επείγον πρόβλημα appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα