Tράπεζες: ‘Eν αναμονή των παραδοχών για τα stress tests από την ΕΚΤ

15:23 8/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, η ΕΚΤ αναμένεται να γνωστοποιήσει στις ελληνικές τράπεζες τις παραδοχές για τα stress test που αφορούν την πορεία της οικονομίας και άλλες παραμέτρους, όπως η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα τεστ αντοχής (stress tests) εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί

μέχρι τα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου το αργότερο.

Οι τράπεζες θα πρέπει να πληροφορήσουν τον SSM για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS 9 στα εποπτικά τους κεφάλαια. Το IFRS 9 ισχύει από την αρχή του 2018 και επιβάλλει στις τράπεζες να σχηματίσουν προβλέψεις με βάση την πιθανότητα ζημιών απο δάνεια που έχουν χορηγηθεί και όχι μετά την διαπίστωση της ζημιάς.

Δεν είναι ακριβές το ύψος των επιπρόσθετων προβλέψεων που θα πρέπει να πάρουν οι τράπεζες για το IFRS 9 αλλά εκτιμάται πως θα ανέρχονται σε μερικά δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο SSM έχει ζητήσει από τις τράπεζες να υπάρξει τεκμηρίωση από εξωτερικούς ελεγκτές.

Οι τράπεζες αναμένεται να έχουν την δυνατότητα να αποσβέσουν τις ζημιές από τις πρόσθετες προβλέψεις σε βάθος πενταετίας.

Οι Ελληνες τραπεζίτες έχουν ζητήσει συνάντηση με στελέχη του εποπτικού βραχίονα (SSM) της ΕΚΤ για τα μέσα του μήνα που διανύουμε.

Πάντως, οι τράπεζες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για διαφορετική αντιμετώπιση από τον SSM όσον αφορά την μεθοδολογία των stress tests. O SSM τους έχει γνωστοποιήσει ότι η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι ίδια με εκείνη που θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκτός από τον IFRS 9, οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν κι άλλες προβλέψεις στο πλαίσιο των ελέγχων των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων (Troubled Asset Review ή TAR). Οι τράπεζες τοποθετούν το κόστος στα 400 εκ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα