To σχέδιο για τις μονάδες «Covid-19» του Νοσοκομείου Καλαμάτας – Διαφωνούν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

15:17 19/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

To σχέδιο βάσει του οποίου το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα διαχειρίζεται στο εξής τα ύποπτα και τα επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 που χρήζουν νοσηλείας αποφάσισε χθες το Δ.Σ. του ιδρύματος, ως συνέχεια της πρόσφατης οδηγίας της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της πρότασης της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων που κατατέθηκε.

Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η ενοποίηση των δύο παθολογικών κλινικών και του ιατρικού και νοσηλευτικού τους προσωπικού, ώστε να εξασφαλιστούν 26 κλίνες για ενδεχόμενα ή επιβεβαιωμένα, ήπια περιστατικά της λοίμωξης, καθώς και άλλες τέσσερις

στη Μονάδα Εμφραγμάτων για περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης με καινούριο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό -6 κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες, μόνιτορ με κεντρικό σταθμό κλπ.

Μέχρι τη στιγμή που θα χρειαστεί να νοσηλευτεί διασωληνωμένο περιστατικό, η Μονάδα Εμφραγμάτων συνεχίζει, ωστόσο, κανονικά τη λειτουργία της. Για τη διαχείριση και αντιμετώπιση των εμφραγμάτων και λοιπών καρδιολογικών περιστατικών που χρήζουν εντατικής παρακολούθησης, δημιουργείται άμεσα μια υπομονάδα εμφραγμάτων έξι κλινών μέσα στη Καρδιολογική Κλινική συνενώνοντας δύο τετράκλινους θαλάμους.

Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο συνεχίζει κανονικά την λειτουργία του, ενώ το Νοσοκομείο προχωρά άμεσα στην προμήθεια ενός φορητού μηχανήματος αιμοκάθαρσης με απιονιστή για την περίπτωση που θα χρειαστεί επιβεβαιωμένο περιστατικό covid-19 που νοσηλεύεται επείγουσα αιμοκάθαρση ενώ το συγκρότημα παραγωγής οξυγόνου βρίσκεται στο ανώτατο σημείο του.

Η διαχείριση των υπόπτων περιστατικών γίνεται με την τοποθέτηση στον προαύλειο χώρο του ΤΕΠ ενός οικίσκου 2 έως 4 χώρων στον οποίο γίνεται η λήψη δείγματος με στόχο τα ύποπτα περιπατητικά περιστατικά να μην εισέρχονται σε πρώτο χρόνο στο εσωτερικό του Νοσοκομείου. Ο οικίσκος αυτός πρόκειται να παραχωρηθεί τις επόμενες μέρες από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης, ξεκινούν οι εργασίες εγκατάστασης νέας κλιματιστικής μονάδας για τη δημιουργία θαλάμων αρνητικής πίεσης.

Σημειώνεται ότι το άθροισμα των ειδικευμένων παθολόγων που υπηρετούν στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή είναι εννέα, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρόσληψη ακόμη ενός (συν μία μετακίνηση ενός παθολόγου από το Κ.Υ Καλαμάτας που έχει πραγματοποιοηθεί). Συνολικά δηλαδή 11 ειδικευμένοι παθολόγοι συν τρεις πνευμονολόγοι (με τον διορισμό της τρίτης πνευμονολόγου να έχει αναρηθεί από χθες στο «Διαύγεια» της 6ης ΥΠΕ). Επιπλέον, μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας το Νοσοκομείο ενισχύεται ακόμη με 15 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Αντιδρούν γιατροί και εργαζόμενοι

Την ίδια στιγμή, με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους οι γιατροί, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους, ως συνέχεια των διαπιστώσεων για μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, κάτι που καθιστά προβληματική τη λειτουργία του -όπως υποστηρίζουν- ακόμα και σε συνθήκες ομαλούς λειτουργίας.

«Έχουμε εκπέμψει SOS και κανείς δεν μας ακούει», τόνισε η διευθύντρια της Α΄Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Νικολέττα Αποστολοπούλου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που διοργάνωσε χθες, Τρίτη απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο το Σωματείο των Εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης. Η κ.Αποστολοπούλου τόνισε πως το πρόγραμμα των εφημεριών είναι επισφαλές -αν όχι επικίνδυνο-, ενώ με τη σειρά του ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Κώστας Αποστολόπουλος, σημείωσε πως η ΥΠΕ δε ρώτησε αν τα νοσοκομείο έχει τις δυνατότητες προσωπικού και χώρων, και τώρα ζητάει να νοσηλεύονται εκεί περιστατικά Covid-19, προτείνοντας από την πλευρά του να οριστούν ως Covid όλα τα νοσοκομεία, αναφέροντας ενδεικτικά την Τρίπολη και τον Πύργο.

Αρνητικά πλέον των 150 δειγμάτων

Αρνητικά για κορονοϊό είναι πάνω από 150 νέα δείγματα που είχαν ληφθεί από τη Δευτέρα μέχρι και χθες το μεσημέρι στα νοσοκομείο Καλαμάτας και Κυπαρισσίας -οι απαντήσεις δόθηκαν χθες. Όπως ενημέρωσε επισήμως το Νοσοκομείο, τα αποτελέσματα των μοριακών ελέγχων ήταν όλα αρνητικά, κάνοντας παράλληλα την επισήμανση πως οτιδήποτε άλλο διακινείται ως πληροφορία για κρούσματα σε συγκεκριμένες περιοχές της Μεσσηνίας δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και είναι παντελώς ψευδές.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα