Silent Film Festival – 8ο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου

10:04 18/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, για 8η συνεχή χρονιά, διοργανώνει το Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου με συνοδεία ζωντανής μουσικής και με ελεύθερη είσοδο (24 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2017).

Ο Βωβός Κινηματογράφος υπήρξε ο πρώτος δάσκαλος και μεγάλη αγάπη του Μιχάλη Κακογιάννη.

Ο ίδιος ο μεγάλος σκηνοθέτης επιμελήθηκε τα δύο πρώτα Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου στο Ίδρυμά του, και το ΙΜΚ συνεχίζει την παράδοση που εκείνος δημιούργησε, προετοιμάζοντας, σε ετήσια βάση, το Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου και προβάλλοντας ταινίες που έβαλαν τις βάσεις της έβδομης τέχνης.

Παράλληλα, όπως και εκείνα τα πρώτα χρόνια του σινεμά χωρίς ήχο, συνθέτες «ντύνουν» τα ασπρόμαυρα πλάνα με πρωτότυπες συνθέσεις οι οποίες, ερμηνεύονται «ζωντανά», δίπλα στην μεγάλη οθόνη, ενισχύοντας την ατμόσφαιρα κάθε ταινίας τονίζοντας καταστάσεις και συναισθήματα.

Φέτος, η θεματική του 8ου Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου είναι η Επιστημονική Φαντασία. Όπως εξηγεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Silent Film Festival, Αλέξανδος Μούζας: «Η επιστημονική φαντασία, προσφιλές λογοτεχνικό είδος διαχρονικά, παίρνει σάρκα και οστά με την έλευση του κινηματογράφου. Από τις χιουμοριστικές μικρού μήκους ταινίες του Μελιέ, μέχρι τα υψηλού επιπέδου επιτεύγματα του Φριτς Λαγκ, η επιστημονική φαντασία ωθεί την κινηματογραφικής τέχνη και τεχνολογία στα όριά της. Τα ειδικά εφέ, το μοντάζ, η διπλοτυπία, το stop motion, κ.λπ, είναι τα πρώτα εργαλεία με τα οποία καταφέρνει ο σκηνοθέτης να δώσει στον θεατή, εικόνα του μέλλοντος του μέσα από φανταστικούς τόπους, εξωγήινα ταξίδια, φανταστικές μηχανές, ταξίδια στον χρόνο, ρομπότ και τέρατα κ.λπ.

Αν και χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες να εδραιωθεί η επιστημονική φαντασία σαν «σοβαρό» κινηματογραφικό είδος και να προσεγγίσει το μεγάλο κοινό, εξακολουθεί να είναι για το σινεμά ιδιαίτερη πρόκληση από κάθε άποψη. Σήμερα, ερχόμενοι από το μέλλον αυτών των ταινιών, έχει ενδιαφέρον να συγκρίνουμε το παρόν μας με την προσδοκία του μέλλοντος του ανθρώπου όπως το φανταζόταν δεκαετίες πριν».

Στο φετινό φεστιβάλ, θέλοντας να παρουσιαστεί στο κοινό μια ευρεία εικόνα του είδους, έχουν συμπεριληφθεί οι πλέον χαρακτηριστικές και σημαντικές ταινίες. Συγχρόνως, ζητείται από τους συνθέτες, για όσες ταινίες γράφτηκε πρωτότυπη μουσική, να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά μέσα, ή να αξιοποιήσουν τη μουσική τεχνολογία, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους δημιουργούς αυτούς που φαντάστηκαν το μέλλον έναν αιώνα πριν.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αλέξανδρος Μούζας

Είσοδος ελεύθερη

Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα