O Πρωθυπουργός Αλέξης Tσίπρας στην Ξάνθη στο μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ξάνθης και στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά και στην Κομοτηνή με μήνυμα για αρμονική και δημιουργική συμβίωση και έμφαση στην καινοτομία

10:09 26/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Ξάνθη βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Προερχόμενος από την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ξάνθης, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους μαθητές.

Συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Γ. Γαβρόγλου, Α. Χαρίτση και Σ. Πιτσιόρλα, και τους βουλευτές Ξάνθης και Ροδόπης βρέθηκε στο σχολείο και, όπως νωρίτερα και στη Φιλλύρα της Ροδόπης, υπενθύμισε την πρόθεση της κυβέρνησής του το κράτος να φροντίζει για όλους τους μαθητές της χώρας, ως Έλληνες πολίτες, χωρίς διαχωρισμούς βάσει θρησκεύματος ή καταγωγής.

Παρατηρώντας τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα που έχει το σχολείο, υποσχέθηκε ότι σε ένα χρόνο που ο ίδιος ή κάποιο μέλος της κυβέρνησης τους επισκεφθεί, θα έχει φροντίσει ώστε να διαμορφωθούν και άλλοι χώροι που έχουν εξευρεθεί.»Θα έχουμε φροντίσει να έχετε τη δυνατότητα να στεγαστείτε σε άλλες αίθουσες και το σχολείο να μην έχει απογευματινή βάρδια» είπε και εισέπραξε το χειροκρότημα των μαθητών.

Παρατήρησε ότι όλοι οι μαθητές τον βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά την ώρα που μιλούσε και σχολίασε ότι σε λίγη ώρα θα έχουν ανεβάσει βίντεο και φωτογραφίες από τη συνάντησή τους αλλά τόνισε ότι παρά τα επιτεύγματα της τεχνολογίας η μαθησιακή διαδικασία και η επαφή με του καθηγητές παραμένει πρωταρχική.

Μετά το τέλος της ομιλίας του πολιορκήθηκε από τους μαθητές του σχολείου και φωτογραφήθηκε με selfie φωτογραφίες από τα κινητά τους.

Στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» στην Ξάνθη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – Έμφαση στην καινοτομία

Αμέσως μετά το μειονοτικό Γυμνάσιο- Λύκειο Ξάνθης βρέθηκε στο Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ στη διάρκεια της παραμονής του στην Ξάνθη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από υπουργικό κλιμάκιο και τους τοπικούς βουλευτές.

Εκεί συνομίλησε με τους ερευνητές, τον Πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου Γιάννη Ιωαννίδη και τον Γενικό Διευθυντή Νέστορα Τσιρλιγκάνη αλλά και οικονομόλους και συμβούλους επιχειρήσεων που προσκλήθηκαν ενώ παρακολούθησε μια παρουσίαση για τις δράσεις του Ερευνητικού Κέντρου που στοχεύει στη σύνδεση των τεχνολογικών εφαρμογών την οικονομία και τον πολιτισμό και εφαρμογές όπως οι τρισδιάτατες απεικονίσεις μνημείων που παρακολούθησε με τα ειδικά 3D γυαλιά. Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αύξηση τη χρηματοδότησης προς την Έρευνα και την Καινοτομία και την αναβάθμισή τους με μια ξεχωριστή θέση Αν. Υπουργού.

Μιλώντας στο αμφιθέατρο του Ερευνητικού Κέντρου ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει στο Υπουργείο Παιδείας ώστε να ενισχυθεί η Έρευνα και μίλησε για μια «στρεβλή οικονομική προσέγγιση στα χρόνια της κρίσης και την εσωτερική υποτίμηση που έπληξε την εργασία και οδήγησε στη διαρροή νέων επιστημόνων που η χώρα επενδύει για να τους μορφώσει. Όπως είπε, είναι μια κρίσιμη καμπή η παρούσα συγκυρία και έκανε λόγο για ανάγκη να αντιστραφεί η αυτή η ροή νέων προς το εξωτερικό, με γνώμονα την έρευνα και την καινοτομία, με απώτερο στόχο την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε την ανάγκη, να μην υποτιμάται αλλά να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας και οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Κομοτηνή με μια ομιλία που κράτησε περίπου μια ώρα στο ξενοδοχείο Arcadia της Κομοτηνής .


Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνη εξέφρασε την αισιοδοξία του για εμπρόθεσμο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς υποχωρήσεις αρχών, ειδικά στα εργασιακά και χωρίς νέα μέτρα.
Στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε:
«Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, μια ανάσα από την έξοδο από αυτήν την τεράστια οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική περιπέτεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Πριν από δυο χρόνια η συζήτηση για την απομείωση του χρέους ήταν ταμπού τόσο εκτός όσο και εντός Ελλάδας, σήμερα όμως σχεδόν όλοι, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο έχουν αποδεχθεί την ανάγκη να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά σε συμφωνία που θα απελευθερώσει την οικονομία από ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό βάρος.

Αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύσκολη διαπραγμάτευση τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν υπογράφει λευκά χαρτιά και πως εξαντλεί κάθε περιθώριο για τη στήριξη των αδυνάμων.
«Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της χωρίς υποχώρηση αρχών, ιδίως στο ζήτημα των εργασιακών και χωρίς νέα μέτρα ειδικά για την περίοδο μετά το 2018. Παράλογες απαιτήσεις, που δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε, δεν αποτελούν για την ελληνική πλευρά θέμα συζήτησης. Το επόμενο βήμα από το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι η συμφωνία η ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι ανοιχτός και είναι μπροστά μας και καλούμαστε να τον περπατήσουμε με σχεδιασμό και όραμα. Οι αγορές έχουν πάρει το μήνυμα και οι προβλέψεις είναι για πρώτη φορά αισιόδοξες.», είπε ο πρωθυπουργός.

«Στόχος είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση τη χώρας αφήνοντας πίσω παθογένειες» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Νέος μεγάλος εθνικός στόχος είναι η μείωση της ανεργίας, να φέρουμε δουλειές και εργασία και αυτό περνάει μέσα από τη δίκαιη ανάπτυξη, σημείωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως η έρευνα και η εκπαίδευση είναι προτεραιότητες για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Η παραγωγική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέας είναι καθοριστικής σημασίας, ανέφερε επισημαίνοντας πως ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας είναι βασικός για τη στήριξη και την αναβάθμιση της τοπικής ανάπτυξης και τα συνεργατικά σχήματα είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Διανύουμε τα τελευταία μέτρα μιας πολύ δύσκολης διαδρομής, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να στηριχθούν όσοι υπέστησαν τα βάρη της κρίση και πως στην κατεύθυνση αυτή κινείται και ο προϋπολογισμός για το 2017.

Στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν τόνισε πως τα σύνορά μας δεν αμφισβητούνται, δεν επανακαθορίζονται και πως η αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών είναι απαράδεκτη.

Για το Κυπριακό ανέφερε πως η Κύπρος δεν χρειάζεται ξένους στρατούς και εγγυητές, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η ελπίδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί. Στηρίζουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αυτή την προσπάθεια. Ο κυπριακός λαός δικαιούται να ζει σε μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς κατοχή και εγγυήσεις.

Για προσφυγικό ανέφερε πως πρέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να τηρηθεί πιστά. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι δίαυλοι επαφής ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί», είπε και πρόσθεσε πως ο λαός μας δίνει μια μάχη για τις ευρωπαϊκές αξίες που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ξεχάσει χώρα μας και ο λαός μας αναδεικνύει τον δρόμο των ανθρωπιστικών αξιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα