NOVARTIS: Την Τετάρτη στη Βουλή η προανακριτική-Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση (video)

22:29 15/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε μια συνεδρίαση, την προσεχή Τετάρτη, θα γίνει η συζήτηση και ψηφοφορία επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση NOVARTIS, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Ο Αντώνης Σαμαράς

κατέθεσε μήνυση κατά του πρωθυπουργού, προκαλώντας την αντίδραση του Μαξίμου που του καταλόγισε μόνιμη μανία καταδίωξης.

Όπως αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων τηε Βουλής, θα στηθούν 10 κάλπες, μία για το κάθε ένα απο τα πρόσωπα της δικογραφίας, ωστόσο η τελική απόφαση για τον αριθμό τους θα ληφθεί την Τετάρτη.Κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων δέχθηκε την εισήγηση του προέδρου της Βουλής να στηθούν δέκα κάλπες, μια για κάθε εμπλεκόμενο.

Την ίδια ώρα, στο»κόκκινο» παραμένει η πολιτική αντιπαράθεση. Μήνυση κατά του Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της NOVARTIS.

«Ο μόνος που καταδιώκει τον κ. Σαμαρά είναι το παρελθόν του.Του συνιστούμε να μηνύσει και αυτό» σχολίασε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Υπάρχουν πολιτικοί που δεν θα τιμωρηθούν λόγω παραγραφής κάποιων αδικημάτων, αλλά και πολιτικοί που θα τιμωρηθούν επειδή άλλα αδικήματα είναι διαρκή, εκτίμησε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Την ίδια ώρα, για αντιπερισπασμό, αποπροσανατολισμό και εκφοβισμό δικαστικών λειτουργών και μαρτύρων, κάνει λόγο σε ανακοίνωση του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ευχαριστώ τον κ. Σαμαρά για τις υπερφυσικές ικανότητες που μου αποδίδει, οι οποίες μου επιτρέπουν, για ένα διεθνές σκάνδαλο, να προκαλώ και να χειραγωγώ έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο και να καθοδηγώ, ακόμα και το FBI, το οποίο o κύριος Σαμαράς παρέλειψε να μηνύσει» πρόσθεσε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

«Ως την κορυφή ενός μεγάλου παγόβουνου, που συνέβαλε μεταξύ πολλών άλλων καταστάσεων στη χρεοκοπία της χώρας», χαρακτήρισε την υπόθεση NOVARTIS ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης από την Καβάλα όπου βρίσκεται και πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην περιοχή.

«Η αμερικανική Δικαιοσύνη προχώρησε πάρα πολύ, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Πρόκειται για έναν από τους τρόπους με τους οποίους χρεοκόπησε η χώρα. Τα 85 δισ. ευρώ «μαύρου» χρήματος, υπερτιμολογήσεων και παράνομων αμοιβών από το 1991 μέχρι το 2010 αποτελούν το 1/4 του δημόσιου χρέους της χώρας και δυστυχώς την περίοδο 2010-2015, όταν ο ελληνικός λαός στέναζε κάτω από την μπότα των μνημονίων, κάποιοι με συγκεκριμένες κινήσεις, διατηρούσαν τα κέρδη, συνεχίζοντας τη ροή του «μαύρου» χρήματος» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας .

«Ορισμένοι από αυτούς που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis αδυνατούν να κρύψουν τη νευρικότητα και τον πανικό τους. Και εκτίθενται» σχολιάζει, σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τη μήνυση του πρών πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. «Αναμένουμε μετά από τη μήνυση στον πρωθυπουργό, στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, και στους μάρτυρες, ο κ. Σαμαράς να μηνύσει και το FBI. Έτσι, θα αποκτήσει μεγαλύτερη «αξιοπιστία» η θεωρία συνωμοσίας που διακινεί» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τού κόμματός του επανέλαβε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης της Προανακριτικής Επιτροπής και τόνισε ότι τα χρόνια πριν από την κρίση υπήρξε υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης την οποία περιέκοψε δραστικά η ΝΔ.

Έκανε λόγο για «άθλια σκευωρία» της κυβέρνησης που έχει στόχο να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους και να προστατεύσει τους δικούς της ανθρώπους.

«Γιατί εκεί αποσκοπεί η πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Η ΝΔ θα την υπερψηφίσει γιατί δεν θέλουμε να αμφιβάλει κανείς ότι θέλουμε να έλθουν όλα στο φως» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο κύριος Μητσοτάκης στην αμήχανη τοποθέτησή του στην ΚΟ της ΝΔ, αφού παραδέχθηκε πως σκάνδαλο Novartis υπάρχει, δεν κατάφερε παρά να ψελλίσει όσα προηγουμένως είχε πει ο κ. Σαμαράς στην παραληρηματική αλλά αρχηγική του τοποθέτηση.Του ευχόμαστε καλά ξεμπερδέματα» σχολίασε το Μαξίμου.

«Πατριωτισμός με την ευγενική χορηγία της Siemens και της Novartis δεν υπάρχει. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να μιλά για πατριωτισμό, εφόσον αγνοεί το περιεχόμενο της έννοιας. Δεν την ξέρει» ήταν το σχόλιο της εκπροσώπου Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μανταλένας Παπαδοπούλου σε απάντησή της στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην ΚΟ της ΝΔ.

Τη διαφωνία της με τις δέκα κάλπες στην ψηφοφορία για τη NOVARTIS αναμένεται να διατυπώσει η Νέα Δημοκρατία. Η θέση της ΝΔ είναι μία κάλπη στην ψηφοφορία.

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών, του σκανδάλου Novartis, «ενός σκανδάλου που έχει πληρωθεί ακριβά από τους Έλληνες» και προσθέτει ότι «θα υπερψηφίσει στην Βουλή την πρόταση προανακριτικής επιτροπής και οι βουλευτές θα εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα, ζητώντας:
-Να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής οι τρεις «προστατευόμενοι» μάρτυρες και σε αντιπαράσταση με τα αναφερόμενα από αυτούς πρόσωπα.
– Οι Βουλευτές – ανακριτές να ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών
– Να σταματήσει η αντισυνταγματική εμπλοκή υπουργών και λοιπών κυβερνητικών, κομματικών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης».

Πηγή: ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα