N. Δούκας: Γενναία προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο μέσα στον Οκτώβριο

18:02 30/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Για γενναία προκαταβολή για το φυτικό κεφάλαιο που χάθηκε, ίσως και τον Οκτώβριο, αλλά και για αποζημιώσεις από τη νέα χρονιά, δεσμεύτηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Νικόλαος Δούκας που συμμετείχε σήμερα σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας παρουσία φορέων και εκπροσώπων της αγροτική οικονομίας κυρίως από την περιοχή του Αλμυρού.

Στο μεταξύ όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη μέχρι στιγμής περίπου 4.500 στρέμματα

βαμβάκι, 1000 στρέμματα ελαιόδενδρα και 1.500 στρέμματα καλαμπόκι, και περίπου 100 ζώα καταγράφηκαν να έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο Ιανός στην περιοχή του Αλμυρού. Το μεγαλύτερο δε πρόβλημα αφορά το πως θα αποζημιωθούν οι έγγειες ιδιοκτησίες και τα μηχανήματα που καταστράφηκαν επισήμανε ο δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος.

Επιπλέον αποφασίστηκε να ενισχυθεί το υποκατάστημα του Οργανισμού στη Λάρισα με 50 επιπλέον εκτιμητές από άλλα Υποκαταστήματα,  ώστε «να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την πλήρη εικόνα των απωλειών και να μπορέσουμε να απαλύνουμε τον πόνο των πληγέντων.  Θα διαθέσουμε και επιπλέον προσωπικό εφόσον απαιτηθεί». Τέλος υπενθύμισε ότι η προθεσμία για τις δηλώσεις λήγει στις Υπενθυμίζω ότι η  προθεσμία για τις δηλώσεις λήγει στις 5 Οκτωβρίου και  δεν απαιτούνται τέλη εκτίμησης».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγέλς γενικότερα στη Θεσσαλία και υπάρχουν περιοχές με ολική καταστροφή. «Σε αυτές τις περιοχές  η αποζημίωση χρειάζεται  να είναι συλλογική και  οριζόντια, χωρίς εξατομίκευση των ζημιών. Και να δοθεί  προκαταβολή 50% ώστε να μπορέσει ο αγρότης να παραμείνει στην παραγωγική διαδικασία. Υπάρχουν και περιοχές με μικρότερες ζημιές. Εκεί γίνεται εξατομίκευση. Μέριμνα χρειάζεται να ληφθεί και για τον κατεστραμμένο γεωργικό εξοπλισμό: Μηχανήματα, πομώνες, καρούλια, λάστιχα, καταγράφονται για να μπορέσει να  βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν. Σε αυτό θα συμβάλλει η συνεργασία όλων. Για την αποζημίωση στο ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο χρειάζονται  γρήγορες διαδικασίες και απλοποίηση. Για όσα ζώα δεν έχουν απομακρυνθεί, προβλέπεται  ειδική διαδικασία ψεκασμού και υγειονομικής αξιολόγησης για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μέχρις ότου είναι εφικτή η προσέγγιση και η περισυλλογή τους».

 

Ο δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, ανέφερε ότι ο δήμος από την αρχή έστησε το μηχανισμό για την καταγραφή των ζημιών κάθε είδους. «Καταγράφουμε τα πάντα και κανείς δεν έχει παράπονο ενώ και οι υπεύθυνοι του ΕΛΓΑ ήταν μαζί μας από την πρώτη στιγμή. Ελπίζουμε να δοθούν και γρήγορα οι αποζημιώσεις. Το πρόβλημά μας εμάς κυρίως είναι οι έγγειες ιδιοκτησίες». Επιπλέον ανέφερε ότι μέχρι στιγμής περίπου 4.500 στρέμματα βαμβάκι, 1000 στρέμματα ελαιόδενδρα και 1500 στρέμματα καλαμπόκι, και περίπου 100 ζώα καταγράφηκαν να έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες ενώ οι καταγραφές συνεχίζονται. «Το θέμα είναι να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν ακόμη και αυτοί που στην ουσία έχασαν τα χωράφια τους, που εξαφανίστηκαν κάτω από τόνους νερού και έγιναν πλέον ρέματα», επισήμανε ο κ. Χατζηκυριάκος.

 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα