Moody’s: H ασυμφωνία ΔΝΤ-ESM ενέχει κινδύνους για την Ελλάδα

11:03 9/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η διαφωνία του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αυξάνει την πιθανότητα ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων και είναι αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Θεωρεί πιθανό ένα πολιτικό συμβιβασμό με την παροχή γέφυρας-χρηματοδότησης για την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν τους επόμενους μήνες.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι το εκτελεστικό συμβούλιο

του ΔΝΤ ολοκλήρωσε την τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, επαναλαμβάνοντας ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Απο την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι δανειστές θεωρούν οτι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης.

Η θέση του ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο σημαίνει ότι το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα με χρηματοδότηση, παρατηρούν.

Το αδιέξοδο ενέχει κινδύνους για την Ελλάδα γιατί πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περισσότερα μέτρα από αυτά που είχε αρχικώς προβλέψει για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Αν και η Moody’s αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα απαιτούμενα μέτρα, ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών αυξάνεται, δεδομένου του αυξανόμενου πολιτικού κόστους για την κυβέρνηση και της ισχνής πλειοψηφίας της στη Βουλή. Η μεγαλύτερη διαφωνία αφορά τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις, συμπληρώνει.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι το σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο κήρυξης χρεοστασίου στις επερχόμενες λήξεις ομολόγων. Η Moody’s δεν αναμένει χρεοκοπία, γιατί αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πιστωτών.

Αντίθετα, πιο πιθανό είναι να βρεθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός, που θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους πιστωτές να παράσχουν χρηματοδότηση-γέφυρα στην ελληνική κυβέρνηση, παρόμοια με αυτήν του 2015.

Το αδιέξοδο δείχνει επίσης τον κίνδυνο το ελληνικό πρόγραμμα να χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευση μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι το ΔΝΤ είναι απίθανο να αλλάξει την άποψή του, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Η γερμανική κυβέρνηση, ιδιαίτερα, έχει καταστήσει την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋπόθεση για το τρίτο πακέτο στήριξης, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να τονίζει πρόσφατα την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του πακέτου στήριξης του ESM, αν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει.

Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν εξαιρετικά αρνητικό για την Ελλάδα, κατά την εκτίμηση της Moody’s, διότι η οικονομία πιθανότατα θα πληττόταν από μια ακόμα περίοδο αβεβαιότητας και απώλειας εμπιστοσύνης, καθιστώντας την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας πιο δύσκολη.

Keywords
Τυχαία Θέματα