Mobile School – Ενα «μαγικό κουτί» γνώσης στη Θεσσαλονίκη

14:01 3/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ως ένα «μαγικό κουτί» που ανοίγει τον κόσμο της γνώσης στα παιδιά παρομοίασαν το «Κινητό Σχολείο» (MobileSchool) μέλη της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ και της ΜΚΟ PRAKSIS, παρουσιάζοντας τις δράσεις αυτού του εργαλείου μη τυπικής μάθησης, το οποίο πραγματοποιεί παρεμβάσεις στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία οκτώ χρόνια, σε συνεργασία με τον βελγικό οργανισμό Mobile

School.

Ένα νέο Κινητό Σχολείο έρχεται στην πόλη συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη ανάπτυξη της δράσης και στο «άνοιγμα των οριζόντων» του προγράμματος.

Το πρόγραμμα Mobile School ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2009 με τη συνεργασία των ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS. Δραστηριοποιείται στις περιοχές του Δενδροποτάμου και του οικισμού Ρομά στην περιοχή της Περαίας.

Βασικός στόχος των δύο οργανώσεων είναι μέσα από μεθοδευμένες παρεμβάσεις στις κοινότητες των Ρομά να βρεθούν κοντά στα παιδιά που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απόρριψη, μέσα από μια δράση καθολικής αποδοχής και υποστήριξης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Παράλληλα με τις παρεμβάσεις στους οικισμούς, το Κινητό Σχολείο μέσω της ΑΡΣΙΣ, επισκέπτεται σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πραγματοποιώντας εργαστήρια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στους μαθητές με θεματικές όπως τα δικαιώματα των παιδιών, ο ρατσισμός, η παιδική εργασία, η βία.

Το Κινητό Σχολείο συμμετέχει σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη και οργανώνει εργαστήρια ενημέρωσης σε δημόσιους χώρους, με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε ζητήματα που σχετίζονται με την παιδική προστασία.

Εργαλείο μη τυπικής μάθησης για τα παιδιά του «περιθωρίου»

Το Κινητό Σχολείο έχει βασικό σκοπό την προσέγγιση, βοήθεια και επανένταξη των παιδιών που βρίσκονται σε κάποιο καθεστώς ζωής στο περιθώριο καθώς και των οικογενειών τους.
Πιο αναλυτικά, μια ομάδα από ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές από διάφορες ειδικότητες, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί, πραγματοποιούν επιτόπιες streetwork παρεμβάσεις, με εβδομαδιαία παρουσία σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης και ομάδες στόχου τόσο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (Ρομά και προσφυγικός πληθυσμός) όσο και παιδιά τυπικής εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα εργαλείο μη τυπικής μάθησης με διαφοροποιημένη προσέγγιση, ανάλογα με το εκπαιδευτικό υπόβαθρο επί μέρους ομάδων των παιδιών. Οι βασικοί άξονες του προγράμματος περιλαμβάνουν λεξιλόγιο, ανάγνωση, αριθμητική, όλα σε πλαίσια μη τυπικής μάθησης, παιχνίδι, δημιουργική απασχόληση και συζήτηση για κοινωνικά ζητήματα, εστιασμένα σε διαπροσωπική επικοινωνία.

Το πρόγραμμα δύναται να καλύψει ηλικιακές ανάγκες από 4 έως 17 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα