Mέτρα για το χρέος, χαμηλότερα πλεονάσματα ζητά η Βελκουλέσκου

14:41 22/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πιο ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και βαθιά ελάφρυνση του χρέους ζήτησε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στους θεσμούς Ντέλια Βελκουλέσκου από το βήμα του συνεδρίου για την ελληνική οικονομία που διοργανώνει το Economist Conferences.

Η ίδια παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθειες και έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις αλλά δεν αρκούν για να επιτευχθούν

οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι καθώς οι μεταρρυθμίσεις περιορίζονται στην αύξηση της φορολογίας και στη μείωση των συντάξεων.

Η κ. Βελκουλέσκου επανέλαβε την θέση του ΔΝΤ ότι χρειάζεται μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, προσθέτοντας ότι ακόμη κι αν εφαρμοσθούν όλα τα μέτρα δεν θα είναι αρκετά για να επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η ίδια επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνδιασμός ταυτόχρονων κινήσεων στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και της ελάφρυνσης του χρέους για να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος Grexit στο μέλλον.

Αναφορικά με την εμπλοκή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, η ίδια διευκρίνησε ότι για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση της Ευρώπης για την φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους και τα μέτρα θα πρέπει να είναι συμβατά με την μελέτη βιωσιμότητας του χρέους (DSA) του Ταμείου.

Από την σκοπιά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επιτυχία του προγράμματος αλλά παρατήρησε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι απαιτητική σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα