Mελέτη της ΓΣΕΕ για τον τουρισμό και την ανάπτυξη

15:04 31/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Υπό τον τίτλο «Τουρισμός και ανάπτυξη: Βασικά μεγέθη, κλαδικές διασυνδέσεις, αγροτροφικό σύστημα», η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό και το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας, έδωσαν στη δημοσιότητα τη σχετική μελέτη.

Αποτελεί συνέχεια της συζήτησης που προηγήθηκε σε ημερίδα που συνδιοργάνωσε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης

τον Απρίλιο του 2017 με θέμα: «Τουρισμός, Διακλαδική Δυναμική και Περιφερειακή Ανάπτυξη».
Η μελέτη που έχει συγγραφέα τον Ευάγγελο Νικολαΐδη, είναι διαθέσιμη στο ακόλουθο link:

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ: «Στη μελέτη διατυπώνεται η άποψη ότι η τρέχουσα συγκυρία διευκολύνει τον εμπλουτισμό της κυριαρχούσας οπτικής υπό την οποία παραδοσιακά αντιμετωπίζεται ο τουρισμός.

Από τις ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις στον αριθμό των τουριστικών αφίξεων τίθεται το εύλογο ερώτημα κατά πόσο το όφελος διαχέεται, σε όρους εισοδήματος και απασχόλησης, αφενός μεταξύ των επιχειρήσεων που άμεσα συνδέονται με τον τουρισμό, αφετέρου αν στο όφελος συμμετέχουν και οι κλάδοι οι οποίοι συνδέονται με αυτόν με έμμεσους τρόπους. Το εν λόγω γενικό ερώτημα μπορεί να τεθεί και σε γεωγραφικούς όρους».

Σε άλλο σημείο της μελέτης η ΓΣΕΕ τονίζει πως: «Ωστόσο, η εκπλήρωση του πολυδιάστατου ρόλου του τουρισμού για την εθνική οικονομία, όπως περιγράφηκε παραπάνω, προϋποθέτει αντίστοιχου επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. Ο ποιοτικός, ο πολυδιάστατος θεματικός, ο τουρισμός των 365 ημερών προϋποθέτει ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών και αυτή μπορεί να είναι υψηλή μόνο με ανάλογες εργασιακές σχέσεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αυτό δεν συνιστά απλώς μια διαπίστωση ή μια έκκληση, αποτελεί τη βάση των διεκδικήσεων και του αγώνα των εργαζομένων για τη θέσπιση και τον έλεγχο κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και την τήρησή του από τους εργοδότες. Η πρόσφατη 24ωρη απεργία του κλάδου βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση».

Επισυνάπτουμε από την έρευνα την αναφορά στον ‘Θεματικό Τουρισμό»:
Ο θεματικός τουρισμός συνδέεται οργανικά με βασικούς στόχους της τουριστικής ανάπτυξης, καθώς έχει πολλές κρίσιμες λειτουργίες.
Ο θεματικός τουρισμός αναδεικνύει ευκρινέστερα τη διασύνδεση του τουρισμού με άλλους κλάδους της οικονομίας, πέραν αυτών που συνιστούν τον πυρήνα του τουρισμού ή όσων παραδοσιακά συνδέονται στενά με αυτόν. Ο λόγος είναι ότι καθεμιά από τις ιδιαίτερες εκφάνσεις του θεματικού τουρισμού (ιαματικός, συνεδριακός, ιατρικός, αθλητικός, θρησκευτικός, καταδυτικός κ.ά.) συνδέει τον τουρισμό με άλλους κλάδους και με διαφορετικές οικονομικές δραστηριότητες: ο ιατρικός τουρισμός συνδέται με τις ιατρικές υπηρεσίες, ο περιηγητικός τουρισμός με τις υπηρεσίες οργάνωσης εκδρομών, ο γαστρονομικός τουρισμός με την παραγωγή τροφίμων κ.ο.κ.

Ο θεματικός τουρισμός διευρύνει την ποικιλία της προσφοράς και διαφοροποιεί το προϊόν. Τα στοιχεία αυτά έχουν θετική επίδραση στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην αποκέντρωση της προσφοράς σε γεωγραφικούς όρους, στη μείωση του βαθμού εξάρτησης από το παραδοσιακό μοντέλο του τουρισμού, στη μείωση του κινδύνου από συγκυριακές εξελίξεις.

Όπως αναλύεται και στην Ενότητα 3.9, ο θεματικός τουρισμός επιτελεί ακόμα έναν σημαντικό ρόλο. Πρόκειται για τη συμβολή του στην αποκατάσταση αίτιου – αιτιατού, καθώς αναδεικνύει την αλληλεξάρτηση της διαμόρφωσης του αριθμού των αφίξεων με τις λειτουργίες των άλλων κλάδων της οικονομίας.
Για τους παραπάνω λόγους, ο θεματικός τουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης και διάχυσης του οφέλους σε όλη την οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα