Mε οδηγίες για τις μάσκες και self test το ελεγχόμενο σταδιακό άνοιγμα (video)

23:04 22/3/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 22/3 οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και ανακοινώθηκαν νέες πλατφόρμες για ηλικιακές ομάδες. Παράλληλα, δόθηκαν νέα στοιχεία για την χρήση μάσκας και διευκρινίσεις για την ασφάλεια που παρέχει κάθε τύπος ή συνδυασμός.

Τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της χρήσης μάσκας από τους πολίτες το υπουργείο Υγείας επισημαίνει πως το πιο σημαντικό για τη σωστή εφαρμογή είναι να μην υπάρχουν κενά

μεταξύ προσώπου και μάσκας.

Αυτό επιτυχγάνεται:

* με την επιλογή μάσκας, που διαθέτει σύρμα στο επάνω μέρος της μύτης, το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζει πολύ καλά γύρω από τη μύτη, ώστε να μην αφήνει περιθώριο για την είσοδο αέρα και σταγονιδίων

* με το δέσιμο των λαστίχων της μάσκας μεταξύ τους ή το στριφογύρισμά τους μία φορά, στην περιοχή έκφυσής τους από τα πλάγια της μάσκας, ώστε να μην υπάρχουν κενά στις πλευρές του προσώπου για την είσοδο αέρα και σταγονιδίων

* τη χρήση «εφαρμοστής μάσκας» ο οποίος αποτελεί ελαστικό στήριγμα πάνω από τη μάσκα.

Η διπλή χρήση μάσκας συστήνεται μόνο σε άνδρες με γενειάδα και όχι στους υπόλοιπους

Οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94-95%. Είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους και δεν θα πρέπει να διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής.

Το πρώτο βήμα έγινε. Μετά από 40 ημέρες λουκέτου, τα κομμωτήρια και τα καταστήματα περιποίησης νυχιών επαναλειτούργησαν με τα ραντεβού να είναι κλεισμένα τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα.

“Υπάρχει αρκετή αναμονή, δεν υπάρχει η ίδια πίεση, ο κόσμος είναι περισσότερο φοβισμένος”, αναφέρει ο κομμωτής Θοδωρής Γκιώνης.

Οι πελάτες μεταβαίνουν στο κομμωτήριο ή στο κατάστημα για νύχια μετά από ραντεβού. Στέλνουν sms, επιλέγοντας το 6 στο 13033. Μπορούν να μετακινηθούν και εκτός του δήμου τους ή σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 χλμ.

Μετά από 4 μήνες, ο ιερός βράχος της Ακρόπολης απέκτησε και πάλι ζωή. Οι λιγοστοί τουρίστες, αλλά και Έλληνες, δεν έχασαν την ευκαιρία και ανέβηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, στην πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του.

Στους αρχαιολογικούς χώρους μεταβαίνουμε στέλνοντας επίσης 6 στο 13033. Επιτρέπονται παρέες μέχρι 3 άτομα, ενώ η μετακίνηση στους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους είναι μόνο με τα πόδια ή ποδήλατο.

Τη Δευτέρα 22/3 επίσης άνοιξαν οι παιδικές χαρές αλλά και τα δημόσια πάρκα. Και σε αυτά διατηρείται ο περιορισμός της μετακίνησης εντός ορίων δήμου ή στα 2 χλμ. από τον τόπο διαμονής. Για μεγαλύτερη απόσταση οι πολίτες θα πρέπει να κινούνται πεζή ή με ποδήλατο, στέλνοντας τον κωδικό 6 στο 13033.

Το σενάριο του ανοίγματος του λιανεμπορίου την επόμενη Δευτέρα, φαίνεται να απομακρύνεται, με τους παράγοντες της αγοράς να το τοποθετούν χρονικά στις αρχές Απριλίου.

“Αν μπούμε σε λογική ημερομηνιών, μπορεί να μη βοηθήσουμε τη συζήτηση”, δηλώνει ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Γενικός Γραμματέας Προστασίας Καταναλωτή.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας Προστασίας του Καταναλωτή, το 13032 είναι ήδη έτοιμο προς λειτουργία, καθώς σε αυτόν το πενταψήφιο αριθμό θα στέλνουμε sms για αγορές, όταν επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, αναφέρει ότι: “Η αγορά είναι προετοιμασμένη για να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο, με το 13032”.

Η ώρα έναρξης του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα έχει αλλάξει και ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επομένης, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Έρχονται τα self test

Tα self test θα δίνονται απολύτως δωρεάν ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για ένα μικρό οικονομικό αντίτιμο από τους πολίτες αν επιλέξουν το τεστ να μην το κάνουν μόνοι τους στο σπίτι αλλά να τους το κάνει φαρμακοποιός.

Ο Θεόδωροςς Λιβάνιος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, δήλωσε πως: “Ο πολίτης με ένα πολύ μικρό ποσό θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί από τα φαρμακεία, θα είναι πολύ μικρό σίγουρα, πολύ χαμηλότερο από τα 15 ευρώ που άκουσα τις προάλλες να αναφέρει ο πρόεδρος φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών, νομίζω ότι μπορεί να καταλήξει μια συμφωνία 2-3 ευρώ”.

Οι φαρμακοποιοί πάντως επιμένουν σε ένα έστω και μικρό ποσό αν το τεστ γίνονται από τους ίδιους και ζητούν διευκρινίσεις από πού και με ποια διαδικασία θα προμηθεύονται τα self test και τι θα γίνεται με τα δείγματα, καθώς τα φαρμακεία δεν έχουν ειδικούς κάδους για τέτοια απόβλητα ούτε φυσικά μπορούν να τα δίνουν στους πολίτες.

Ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής, δηλώνει: “δεν πρόκειται περί τιμής, περί αμοιβής, πρόκειται περί ασφάλειας, πράγμα το οποίο δεν έχει το υπουργείο πει ούτε έχει αναφερθεί σε κάτι το οποίο να μας δίνει το δικαίωμα και να μπορούμε να κάνουμε τα τεστ ελεύθερα και ασφαλή”.

O Κωνσταντίνος Κούβαρης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, επισημαίνει: “ζητούσαμε πριν μέρες ότι θα πρέπει να έχουμε τη διαδικασία της χορήγησης των τεστ όπως στην Κύπρο, όπου εκεί χορηγείται, γίνεται στα φαρμακεία και υπάρχει μία αμοιβή και μέσα από τα τεστ και από την παροχή της υπηρεσίας. στην Κύπρο στοιχίζει 20 ευρώ, εδώ μιλάγαμε να στοιχίζει 15”.

Τα θετικά τεστ που θα προκύπτουν από τα self test θα δηλώνονται σε ειδική πλατφόρμα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, “θα πρέπει να υπάρξει και μια πλατφόρμα για στατιστικούς λόγους και για λόγους που αφορούν συνολικά την εικόνα που θα έχει ο ΕΟΔΥ σε σχέση με το αν ένας πολίτης θέλει να δηλώσει το συγκεκριμένο τεστ ότι έχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. αυτό δεν είναι ισοδύναμο με το να πάει κάποιος σε διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί στο μητρώο covid, αλλά είναι χρήσιμο για τους πολίτες”

Με τη δήλωση των θετικών self test ο πολίτης θα μπορεί να οδηγείται σε επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσια δομή για να υπάρξει επιβεβαίωση της θετικής διάγνωσης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, επισήμανε πως: “εφόσον ο πολίτης επιθυμεί βοήθεια ή εκπαίδευση για το πώς να κάνει το τεστ, το οποίο μπορεί κάλλιστα να το κάνει στο σπίτι του με τις οδηγίες που θα λαμβάνει / αν παρόλα αυτά ο πολίτης θέλει τη βοήθεια του φαρμακοποιού εκεί θα υπάρχει συμβολικό αντίτιμο

Στόχος όπως είπε είναι να υπάρχει μαζική διάγνωση των θετικών κρουσμάτων καθώς από εδώ και πέρα θα ζούμε με τα πολλά κρούσματα.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Μάριος Κωνσταντινίδης, Μαίρη Σκανδάλη, Δήμητρα Σέκη

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr



Το άρθρο Mε οδηγίες για τις μάσκες και self test το ελεγχόμενο σταδιακό άνοιγμα (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
test, video, test, νέα, διευκρινίσεις, sms, χλμ, ΕΡΤ, πειραιας, τεστ, φαρμακεια, αθηνα, φαρμακοποιοι, κυπρος, ΕΟΔΥ, συγκεκριμένο, ert, τελη κυκλοφοριας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ποδηλατο, βημα, δωρεαν, νυχια, πιεση, τεστ, ωρα, ert.gr, αγορα, αρθρο, ακης, αννα, βοηθεια, βραδυ, δημητρα, γινεται, γινονται, γκιωνης, δευτερα, δηλωση, διευκρινίσεις, δομη, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, εβδομαδα, ετοιμο, ζωη, ιδια, ισχυει, υφυπουργος, θοδωρης, εικονα, κυβερνηση, κομμωτηρια, κομμωτηριο, κωνσταντινιδης, λειτουργια, μηνες, μικρο, μυτη, πλατφορμες, πρωι, ραντεβου, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, σπιτι, τυπος, υπουργειο υγειας, φυσικα, φορα, χλμ, χρονικα, κωνσταντινος, αγορες, ασφαλεια, δικαιωμα, εφαρμογη, χωρα, υπουργειο, μια φορα, ομαδες, ποδια, sms, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα