Kλείνουν τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

18:14 9/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Λουκέτο όπως όλα δείχνουν μπαίνει από την ερχόμενη Δευτέρα στα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Η Διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος καθηγήτρια Ελένη Αρναούτογλου με έγγραφο της στη διοίκηση του Ιδρύματος έκανε γνωστό πως οι αναισθησιολόγοι θα απέχουν από τα χειρουργεία καθώς ο ιατρικός εξοπλισμός που χρησιμοποιούν παραμένει ασυντήρητος καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για το απαραίτητο σέρβις. Μετά και από αυτό είναι βέβαιο πως αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις ενώ κανείς δεν γνωρίζει πως θα αντιμετωπιστούν τα έκτακτα περιστατικά

τις ημέρες εφημερίας του Ιδρύματος.
Πιο πιθανή λύση προβάλει η μεταφορά των περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο. «Ειμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Να χειρουργήσουμε και στο Γενικό Νοσοκομείο αν δεν γίνεται διαφορετικά, όμως ο πατριωτισμός έχει και τα όρια του. Δεν μπορούμε να παλεύουμε καθημερινά με την έλλειψη οργάνωσης και τη φτώχεια. Δεν αντέχουμε άλλες καταστάσεις κεντροδυτικής Αφρικής…. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο είναι θέμα πολιτικών που επιλέγουν να ακολουθούν οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας…» δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ Λάρισας ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημ. Ζαχαρούλης.
Υπενθυμίζεται ότι αναβρασμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα σε γιατρούς (πανεπιστημιακούς και ΕΣΥ) και εργαζομένους του Ιδρύματος με αφορμή τον φετινό προυπολογισμό ο οποίος ανέρχεται μόλις στα 42 εκ. ευρώ(χαμηλότερος από κάθε άλλη χρονιά). Είναι χαρακτηριστικό πως ο διοικητής του Ιδρύματος Παναγιώτης Νάνος φέρεται να τους έχει διαμηνύσει πως τα χρήματα επαρκούν μέχρι τον Σεπτέμβριο»
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας ο οποίος ζητά ευρεία σύσκεψη φορέων με τον συντονισμό του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, για την εξεύρεση λύσης.
Το θέμα αναδεικνύει με ερώτηση του στη Βουλή και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κ. Μπαργιώτας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους από κάθε μεριά της χώρας, τα προβλήματα έχουν πλέον διογκωθεί. Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται εμφανές, εάν συγκρίνει κανείς τον προϋπολογισμό του με τους προϋπολογισμούς των άλλων Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Περιφέρειας. Από τη σύγκριση προκύπτει η συστηματική αδικία σε βάρος του Νοσοκομείου. Είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της περιφέρειας του οποίου μειώθηκε ο προϋπολογισμός (από 45 σε 42 και μετά 40 εκ. ευρώ), πάρα την αύξηση των εισαγωγών κατά 10% την περασμένη χρονιά. Η σημερινή εικόνα του Νοσοκομείου αδικεί τις σπουδαίες υπηρεσίες υγείας που παρέχει εδώ και χρόνια…»

Keywords
Τυχαία Θέματα