H Ρωσία στο διάλογο για το Κόσοβο

14:11 20/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Του ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βελιγάδι Νίκου Πέλπα

Η Ρωσία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στον διάλογο του Βελιγραδίου με την Πρίστινα για το ζήτημα του Κοσόβου δήλωσε από την Μόσχα ο πρόεδρος της Σερβίας , Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Πετύχαμε κάποιο είδος συμφωνίας με τη Ρωσία για την περίπτωση που οι Αλβανοί του Κοσόβου ζητήσουν την διεύρυνση της σύνθεσης των μελών, στο

διάλογο Βελιγραδίου –Πρίστινας με την συμμετοχή των Αμερικανών. Ρώτησα τον Πούτιν , εάν μπορούμε να ζητήσουμε την συμμετοχή και της Ρωσίας και αυτός μου απάντησε καταφατικά» δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ολοκληρώνοντας τις επαφές του στη Μόσχα. Ο πρόεδρος της Σερβίας βρίσκεται από προχθές στην ρωσική πρωτεύουσα επικεφαλής κρατικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τους υπουργούς Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν, Οικονομίας Γκόραν Κνέζεβιτς, Ενέργειας Αλεξάνταρ Άντιτς και τον υπουργό μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών Ράσιμ Λιάγιτς.

Η κατ ιδίαν συνάντηση, χθες, του Αλεξάνταρ Βούτσιτς με το πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν κράτησε περίπου δύο ώρες και όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν θέματα πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας με έμφαση στην ενέργεια όπως και τα θέματα που αφορούν τον εξοπλισμό των σερβικών ενόπλων δυνάμεων με ρωσικά όπλα.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου Πούτιν- Βούτσιτς αποφεύχθηκε να γίνει λεπτομερής αναφορά στα εξοπλιστικά ωστόσο, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς εμφανίστηκε ικανοποιημένος. Ανέφερε ότι η Σερβία επιδιώκει την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με σύγχρονο οπλισμό και ευχαρίστησε την Ρωσία και ιδιαίτερα τον Βλ. Πούτιν ΄΄για τα δώρα – όπως είπε- που επιτρέπουν στην Σερβία να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και την στρατιωτική της ουδετερότητα΄΄.

Ο Αλ. Βούτσιτς σε δηλώσεις του για τα σερβικά ΜΜΕ τόνισε ότι τα εξοπλιστικά συζητήθηκαν λεπτομερώς στην κατ ιδίαν συνάντηση του με το Βλ. Πούτιν ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συζήτησης.

Στην τομέα της ενέργειας επετεύχθη συμφωνία για την αύξηση κατά 15% της παροχής φυσικού αερίου προς τη Σερβία για το 2018 ενώ υπεγράφη τροποποιητική διάταξη της διακρατικής συμφωνίας του 2012 που ισχύει μέχρι το 2021 με την οποία παρέχεται το δικαίωμα στη Σερβία να εξάγει το ρωσικό φυσικό αέριο σε τρίτες χώρες. Σημειώνεται ότι η συμφωνία του 2012 ορίζει ότι η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Σερβία θα μπορεί να ανέλθει μέχρι τα πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ετησίως.

Στην συνέντευξη τύπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκτίμησε ότι η Σερβία μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. «Η Σερβία μπορεί να αποτελέσει κομβική χώρα στην διανομή του ρωσικού φυσικού αερίου. Εξετάζουμε την δυνατότητα να συμμετάσχει η Σερβία στο μεγάλο έργο της GAZPROM για την κατασκευή του αγωγού Turkish stream» επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε ότι η Ρωσία δίνει μεγάλη στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με την Σερβία σε όλους τους τομείς. Αναφέρθηκε στο ρωσικό δάνειο των 800 εκατομμυρίων δολαρίων για έργα υποδομής που άρχισε να υλοποιείται με τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας. Τόνισε το ενδιαφέρον ρωσικών τραπεζών για δραστηριοποίηση στη Σερβία αλλά και την ανάγκη αύξησης των εμπορικών συναλλαγών. Προς αυτήν την κατεύθυνση ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος ΄΄βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για να οικοδομηθεί μία νέα ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (σ.σ. Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία, Κιργιζία) και της Σερβίας΄΄.

Keywords
Τυχαία Θέματα