H BioNTech και το CSIC συνεργάζονται για το ισπανικό εμβόλιο

14:34 3/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Μαδρίτη— Ανταπόκριση Δώρα Μακρή

Η Ισπανία βρίσκεται στην ερευνητική φάση τουλάχιστον 12 διαφορετικών εμβολίων και το ενδιαφέρον των φαρμακευτικών εταιριών είναι μεγάλο. Αυτή την περίοδο η γερμανική BioNTech βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και σύντομα θα ανακοινώσει την συνεργασία με το Ισπανικό Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών (CSIC) και την ομάδα του ιολόγου Λουίς Ενχουάνες του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας του CSIC.

Η BioNTech

επικεντρώνει επίσης το ενδιαφέρον προς την εταιρεία βιοτεχνολογίας της Βαλένθια Polypeptide Therapeutic Solutions (PTS), καθώς και οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να συνεργαστού,ν εάν το εργαστήριο CNB-CSIC καταφέρει πρώτα να έχει αποτελέσματα σε ποντίκια. Σύμφωνα με την εφημερίδα EL País, το CSIC έχει υπογράψει εμπιστευτική σύμβαση με την BioNTech για την κυκλοφορία του εμβολίου που έχει αναπτυχθεί από τον ισπανικό δημόσιο οργανισμό.

O Luís Enjuanes — Φωτ.: El País

Η ομάδα του Ενχουάνες εργάζεται επί του παρόντος σε δύο διαφορετικές εκδοχές ενός εμβολίου που βασίζεται σε αντίγραφο RNA που προέρχεται από τον ιό, στο οποίο εξαλείφουν γονίδια που του δίνουν μολυσματικότητα και την μετάδοση από το ένα κύτταρο στο άλλο. «Αυτό το RNA διατηρεί την ικανότητά του να παραμένει άθικτο, δεν μπορεί να διαδοθεί, και δεν μπορεί να περάσει σε γειτονικά κύτταρα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, επομένως είναι πολύ ασφαλές», εξηγεί ο Ενχουάνες. Στην έκδοση στην οποία θα συμμετάσχουν η BioNTech και η PSP είναι ένα μοντέλο στο οποίο πρέπει να παραχθούν νανοσωματίδια που τυλίγουν το RNA, το προστατεύουν από την υποβάθμιση και διευκολύνουν επίσης την είσοδό του στα κύτταρα.

«Έχουμε ήδη πολύ προχωρημένες συνομιλίες και σε σύντομο χρονικό διάστημα ενδέχεται να έχουμε ενσωματώσει το αντίγραφο RNA μας με αυτά τα νανοσωματίδια που μας παρέχουν αυτές οι δύο εταιρείες», προσθέτει ο Ενχουάνες. Σε λίγες μέρες θα αρχίσουν να παράγουν νανοσωματίδια που περιλαμβάνουν RNA στο εργαστήριό του. Μετά από αυτό, το εμβόλιο θα πρέπει να δοκιμαστεί σε ποντίκια. Εάν η δοκιμή είναι ικανοποιητική, το επόμενο βήμα θα είχε ήδη γίνει με μακάκους. Στόχος είναι ως το τέλος του έτους να έχει ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Η δεύτερη εκδοχή του εμβολίου της ομάδας του Ενχουάνες βασίζεται σε σωματίδια όπως ο ιός (VLP) ή σωματίδια που έχουν την ίδια δομή με τον ιό, «που εντοπίζουν το RNA, το τυλίγουν και το προστατεύουν, αλλά δεν μπορούν να εξαπλωθούν», επισημαίνει. Σε αυτήν την περίπτωση, οι προκλινικές δοκιμές δεν θα τελειώσουν μέχρι το τέλος του έτους και βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Βελγική Univercells.

«Η Univercells είναι μια πολύ σύγχρονη Βελγική εταιρεία για την παραγωγή κυττάρων σε βιοαντιδραστήρες. Η πρόθεση της εταιρίας είναι ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ιδρύσουν εργοστάσιο στην Ισπανία», αναφέρει ο Ενχουάνες. Επίσης, δηλώνει την ικανοποίηση του για την επιτυχία των εμβολίων Pfizer / BioNTech και Moderna που βασίζονται στην τεχνολογία RNA και ότι έχουν δείξει 95% αποτελεσματικότητα σε δοκιμές, αλλά τονίζει τα μειονεκτήματα του να πρέπει να χορηγούνται δύο δόσεις και να αποθηκεύονται σε 70 βαθμούς κάτω από το μηδέν στη μία περίπτωση και στην άλλη σε μείον 20 βαθμούς. «Στην δική μας εκδοχή αυτό δεν συμβαίνει. Στις δοκιμές που έχουμε κάνει, η προστασία με μία δόση  αφήνει πολύ υψηλή ανοσία. Και επιπλέον, ο ιός δεν έχει δυνατότητα αναπαραγωγής στο άτομο, κάτι που δεν συμβαίνει με τα εμβόλια Moderna ή Pfizer», λέει.

Σχετικά με τα πλεονεκτήματα του ισπανικού εμβολίου, είναι ότι σε περίπτωση μόλυνσης δεν υπάρχει υψηλή παθολογία, ούτε απαιτείται νοσηλεία και το «σημαντικότερο κανείς δεν πεθαίνει από Covid-19». Το επόμενο βήμα είναι οι δοκιμές in vivo για ενδεχόμενες παρενέργειες. 

O 75χρονος καθηγητής Λουίς Ενχουάνες εργάζεται τα τελευταία 40χρόνια αποκλειστικά με την οικογένεια των κορονοϊών και υποστηρίζει ότι «και αυτή η πανδημία θα απομείνει απλώς ως μία κακή ανάμνηση».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα