EyeBox: Ένα νέο σύστημα για τη διάγνωση της εγκεφαλικής διάσεισης

17:38 4/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Δυο αδελφές από τη Νέα Υόρκη εφηύραν ένα νέο σύστημα για τη διάγνωση της εγκεφαλικής διάσεισης, παρακολουθώντας την κίνηση των ματιών. Το εργαλείο που ανέπτυξαν οι δύο αδελφές Ούσμα και Ροζίνα Σαμαντάνι, ονομάζεται EyeBox και πέρυσι, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τους χορήγησε άδεια για την εμπορική χρήση του.

Η Ούσμα ήταν επικεφαλής του Τμήματος Νευροχειρουργικής στο Ιατρικό κέντρο διοίκησης παλαίμαχων του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, όταν

αποφάσισε να εξετάσει τη σχέση μεταξύ εγκεφαλικών τραυματισμών και της περιορισμένης κίνησης των ματιών, καθώς η τελευταία ελέγχεται από κρανιακά νεύρα που εμποδίζονται από οίδημα του εγκεφάλου μετά από τραυματισμό.

Στη συνέχεια, η επιστήμονας αναρωτήθηκε εάν η παρακολούθηση των ματιών με τη βοήθεια ενός υπολογιστή θα μπορούσε να διαγνώσει άμεσα ένα εγκεφαλικό τραύμα. Αυτό το ερώτημα την οδήγησε να ιδρύσει την εταιρεία Oculogica μαζί με την αδελφή της, η οποία έχει διδακτορικό στη βιοϊατρική μηχανική.

Μέχρι το τέλος του 2019, περίπου 24 τέτοιες συσκευές  χρησιμοποιούνταν ήδη σε ιατρικά κέντρα, αθλητικές κλινικές και άλλες εγκαταστάσεις. Τον Ιανουάριο, η Αμερικανική Ιατρική Ένωση έδωσε την άδεια σε ασφαλιστικές εταιρείες να καλύπτουν οικονομικά τις διαγνώσεις που πραγματοποιούνται με το εργαλείο αυτό.

Το EyeBox διαθέτει μια οθόνη που τοποθετείται λίγα εκατοστά μακριά από το πηγούνι και το μέτωπο του ασθενούς και χρησιμοποιεί ένα ειδικό λογισμικό για την παρακολούθηση της κίνησης των ματιών, καθώς ο ασθενής βλέπει ένα βίντεο 220 δευτερολέπτων.

Το εργαλείο αποδίδει ένα αριθμητικό αποτέλεσμα, που προκύπτει από την ανάλυση περισσότερων από 100.000 σημείων δεδομένων τα οποία συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Τέλος, δεν ανιχνεύει μόνο την διάσειση, αλλά μπορεί να εντοπίσει και το σημείο στον εγκέφαλο όπου έχει συμβεί ο τραυματισμός.

ΠΗΓΗ: FastCompany

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα