Eπίσκεψη στις φυλακές και προτάσεις ενόψει νέου θεσμικού πλαισίου

16:13 8/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Οι νομοθέτες επιβάλλεται να ακούσουν και τους εκπροσώπους των ίδιων των κρατούμενων, καθώς είναι πιθανότερο να λάβουν ορθότερες αποφάσεις για το πλαίσιο που παρασκευάζουν», αναφέρει μεταξύ άλλων η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, που επισκέφθηκε πρόσφατα τις φυλακές Κορυδαλλού.

Εκεί κατέγραψε τις συνθήκες διαβίωσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι. Όπως σημειώνει κρατούνται 1680 άνθρωποι (κατά την ημέρα της επίσκεψης – δηλαδή περίπου 300 περισσότεροι από τις προβλεπόμενες θέσεις).

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, αναφέρει ότι «δεν

επιτράπηκε η είσοδος στα κελιά των κρατουμένων στις ανδρικές φυλακές ούτε στο υπόγειο, γιατί σύμφωνα με τη φυλακή, η άδεια που εγκρίθηκε από το Υπουργείο επέτρεπε την επίσκεψη μόνο των χώρων του Σχολείου».

Τέλος, επισημαίνει πως «παραμένει όπως πάντα στο πλευρό των κρατουμένων και ζητάει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξασφαλίσει καταρχάς τα βασικά αιτήματα όλων των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας: ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης που αφορούν σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με μόνιμους γιατρούς, σίτιση, ζεστό νερό, θέρμανση, καθαριότητα. Ανθρώπινες συνθήκες επισκεπτηρίων, απρόσκοπτη παροχή αδειών σε όλους τους δικαιούχους και παύση εκδικητικών και βασανιστικών πρακτικών».

Το αναλυτικό κείμενο με τα προβλήματα που κατέγραψε από την επίσκεψή της, η Πρωτοβουλία, το έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της.

Keywords
Τυχαία Θέματα