DW: Πρόκληση για τη Μέρκελ η συμμετοχή Ολάντ στη Σύνοδο του Νότου
Το γεγονός της συμμετοχής του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είναι για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μια μεγάλη πρόκληση, γράφει στο κύριο σημερινό άρθρο της η Deutsche Welle.
Μια μέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής στη Μπρατισλάβα η Γερμανίδα καγκελάριος θα πάει στο Παρίσι για να συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο με απώτερο στόχο να συμφωνήσουν στα σημαντικότερα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέτοιες συναντήσεις ήταν συνήθως θέμα ρουτίνας , αλλά αυτή τη φορά πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως.
Παλαιότερα, σε περιόδους κρίσης, η γαλλογερμανική ατμομηχανή οδηγούσε την Ευρώπη, αλλά τώρα δεν μπορεί να ξεκινήσει. Λαμβανομένων υπόψη της δημιουργίας ομάδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του Brexit και της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης στη νότια Ευρώπη, το Παρίσι και το Βερολίνο επιδιώκουν ολοένα και λιγότερο κοινούς στόχους. Με την συνάντησή τους θα προσπαθήσουν να εναρμονίσουν τις θέσεις τους ώστε να συντηρήσουν τουλάχιστον την εντύπωση της ενότητας.
Κοινά σχέδια υπάρχουν και με αυτά θα ασχοληθούν κυρίως κατά τη συνάντησή τους. Ταυτόχρονα όμως θα προσπαθήσουν να υποβαθμίσουν τις διαφορές. Γι αυτό Μέρκελ και Ολάντ θα παρουσιάσουν ως μεγάλη επιτυχία την από μακρού επιδιωκόμενη ευρωπαϊκή «Αμυντική Ένωση».
Με αυτό το σχέδιο, συνεχίζει η Deutsche Welle, θέλουν να αντιμετωπίσουν τον απροσδιόριστο φόβο των πολιτών ο οποίος συνέβαλε στην δημιουργία ενός νέου ευρωσκεπτικισμού. Η Ε.Ε. θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να υπερασπισθεί τα σύνορά της και να τα ελέγξει.
Η κατάσταση στην Ευρώπη για την καγκελάριο Μέρκελ δεν είναι ευχάριστη: Οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις της σε πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ήταν ψυχρές και όχι ιδιαίτερα γόνιμες. Οι χώρες του Βίζενγκραντ εμφανίζονται ως νέα ομάδα έτοιμη να αντιπαρατεθεί με την δυτική E.E.
Μια δεύτερη ομάδα μόλις διαμορφώθηκε στο νότια της Ευρώπης και μάλιστα με πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το «Club Med» θέλει να δαπανά περισσότερα χρήματα, αγωνίζεται κατά της γερμανικής πολιτικής της λιτότητας και κατά του Συμφώνου Σταθερότητας.
Στη συνάντηση του «Club Med» πήρε μέρος και ο Φρανσουά Ολαντ, αλλά χρησιμοποίησε προσεκτική ρητορική ως προς τα «γερμανικά λάθη». Το γεγονός και μόνο της συμμετοχής του Γάλλου προέδρου, αν και απολαμβάνει μεγάλης ανοχής στη δημιουργία χρεών εδώ και χρόνια, είναι για τη Μέρκελ μια μεγάλη πρόκληση. Εξακολουθεί να χρειάζεται τον Ολάντ ως σύμμαχο διότι και το φωτοστέφανο της δικής της εξουσίας έχει ξεθωριάσει. Εν τούτοις, τίποτα δε γίνεται χωρίς αυτήν στην Ευρώπη.
Το Βερολίνο γνωρίζει ότι ο Ολάντ βρίσκεται στο τέλος του πολιτικά. Η εικόνα όμως μιας γαλλογερμανικής διαμάχης θα ήταν μοιραία.
Η Μέρκελ και ο Ολαντ έχουν επίσης και ένα άλλο κοινό σχέδιο, να σώσουν τον Ματέο Ρέντσι. Θέλουν να κάνουν τα πάντα για να σταθεροποιηθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός και να παραμείνει στην εξουσία, διότι πρέπει να επιβιώσει ενός επικίνδυνου δημοψηφίσματος.
Αν στην Ιταλία έρθει στην εξουσία το κίνημα των «Πέντε Αστέρων» και το Brexit συνοδευτεί από ένα Itexit, το ευρώ και η Ευρώπη θα έχουν τελειώσει. Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος γνωρίζουν τη σοβαρότητα τη καταστάσεως, καταλήγει το σημερινό κύριο άρθρο της Deutsche Welle.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟΣ ο τρόπος με τον οποίο δισεκατομμυριούχος ανακαλύπτει ότι η εξαφανισμένη σύζυγός του είναι ζωντανή
- Ξέσπασμα Μαυρίδη: Εγώ είμαι εγγονός τουρκόσπορου πρόσφυγα
- Γέμισε ρυτίδες η Αλέκα Καμηλά!
- Στο νοσοκομείο ο Αιμίλιος Λιάτσος
- Τέλος για τα βιβλιοπωλεία του ιστορικού οίκου «Ελευθερουδάκης»
- Παλαίμαχος Έλληνας ποδοσφαιριστής με θητεία και στο Βέλγιο συνελήφθη για 118 κιλά χασίς (φωτό)
- ΤΡΑΚΑΡΕ ΤΗ Ferrari... ΣΥΜΠΑΙΚΤΗ ΤΟΥ Ο ΓΙΑΤΑΜΠΑΡΕ! (PHOTOS)
- Ο εγκέφαλος ηλικιωμένων μπορεί να παραμείνει νέος
- Παραδίδονται στους οδηγούς η Ιόνια, σε ιδιώτες η Εγνατία
- Πώς η μεσημεριανή «σιέστα» συνδέεται με τον διαβήτη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Παραδίδονται στους οδηγούς η Ιόνια, σε ιδιώτες η Εγνατία
- Μαγνήτης τουριστών το Ιόνιο
- Νεκρός 90χρονος σε τροχαίο
- Επιτυχία Ελληνίδας στην έρευνα
- Ο Δήμος Ναυπακτίας συμμετέχει στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας»
- Ο λογαριασμός των Ηπειρωτών στον ΕΝΦΙΑ
- Μπόρα ήταν και πέρασε…
- Καθαρίστριες εναντίον Δημάρχου
- Φλώρινα: Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Η μόνη βιώσιμη λύση στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου η συμφωνία ΔΕΗ -CMEC»

- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Καλαμάτα: Τις επόμενες ημέρες συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις των αγροτών
- Ο Δήμος Ναυπακτίας συμμετέχει στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας»
- ΣυνΩΔΗπόροι με τον Νότη Μαυρουδή από την Καβάλα στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης
- Παρέμβαση του Απ. Κατσιφάρα στον ΕΟΠΥΥ για την μη καταβολή νοσηλίων στο Άσυλο Χρονίων Παθήσεων «Γαλήνη Αναπήρων Παίδων»
- Κοζάνη: Η φλόγα της αγάπης της 14ης λαμπαδηδρομίας ξεκινά το ταξίδι της
- Καλαμάτα: Εξάμηνο «πάγωμα» φορολογικών υποχρεώσεων σε πληγείσες επιχειρήσεις
- Πάνω οι διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις τον Αύγουστο λέει ο ΣΕΤΕ
- Χανιά: Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Κρήτη
- Ο λογαριασμός των Ηπειρωτών στον ΕΝΦΙΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έφθασε το ανανεωμένο BMW i3 με αυξημένη αυτονομία (τιμές)
- Τίτλοι τέλους για το ιστορικό βιβλιοπωλείο του "Ελεευθερουδάκη"
- Αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της μπούρκας και ανοχή προς τις άλλες θρησκείες, ζήτησε η Α. Μέρκελ
- Αρνητικό πρόσημο στις ευρωπαϊκές αγορές
- Το πρώτο δελτίο ειδήσεων του Mega
- Φήμες ότι η Βασίλισσα Λετίσια πάσχει από νευρική ανορεξία
- Στο τραπέζι το τελικό πλαίσιο για "κόκκινους" δανειολήπτες
- Τι έγινε στη Χίο
- Φρικτός θάνατος για τρία σκυλιά που ο ιδιοκτήτης τους άφησε στο αυτοκίνητο για πέντε ώρες