Covid-19: Ελπιδοφόρα μηνύματα για το εμβόλιο – Γεγονός το πρώτο ελληνικό rapid test

22:20 30/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια για Covid-19, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Και τα τρία εμβόλια που έχει παραγγείλει η Ελλάδα, της Moderna, της BioNTech και της AstraZeneca έχουν αποτελεσματικότητα

άνω του 90%.

Τριάντα χιλιάδες ενήλικοι όλων των ηλικιών, φύλου, εθνικότητας και φυλής συμμετείχαν στις δοκιμές της Moderna, σε μια τυφλή έρευνα όπου επιστήμονες και συμμετέχοντες δεν γνώριζαν ποιος έχει λάβει το εμβόλιο και ποιος το εικονικό σκεύασμα.

Η φάση 3 ολοκληρώθηκε όταν 196 εθελοντές νόσησαν, οι 30 μάλιστα σοβαρά. Από αυτούς οι 185 είχαν λάβει το εικονικό σκεύασμα και 11 το εμβόλιο. Κανείς από όσους το είχαν λάβει δεν νόσησε σοβαρά. Με αυτά τα δεδομένα, η εταιρεία καταθέτει άμεσα αίτημα έκτακτης αδειοδότησης στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Το εμβόλιο αναμένεται να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη των συμπτωμάτων της ασθένειας και πολύ αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρών επιπλοκών της ασθένειας» σημείωσε ο Δρ Τολ Ζακς, επιστημονικός διευθυντής στη Moderna.

«Στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

«Ο εμβολιασμός προφανώς δεν θα είναι υποχρεωτικός, γι’ αυτό όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό να κερδίσουμε τη μάχη στην κοινή γνώμη, για το πόσο απαραίτητο είναι να εμβολιαστούμε όλοι, πάντα υπακούοντας τις κατευθύνσεις και τις εντολές που θα μας υποδείξει η Επιτροπή Εμβολιασμού» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα