Covid-19: Ειδικές μάσκες για τη διευκόλυνση και προστασία κωφών και βαρήκοων

13:25 19/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ανάγκη της χρήσης υγειονομικού υλικού για την προστασία μας από τον κορονοϊό είναι δεδομένη. Ωστόσο για έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, η χρήση των προστατευτικών μασκών -τουλάχιστον έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί κατά πλειοψηφία μέχρι σήμερα- συνεπάγεται προβλήματα στην επικοινωνία. Ο λόγος για τους κωφούς και τους συνανθρώπους μας με σοβαρά προβλήματα ακοής που -επειδή δεν μπορούν να «διαβάσουν» τα χείλη πίσω από τις μάσκες- υφίστανται πρόσθετους  περιορισμούς στον καιρό της πανδημίας.

Λύσεις
υπάρχουν

Η καθημερινότητα –έτσι και αλλιώς επιβαρημένη λόγω της νόσου του Covid-19– θα ήταν πιο εύκολη για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής σε όλον τον κόσμο (πάνω από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ) εάν οι προστατευτικές μάσκες ήταν διάφανες στο μέρος των χειλιών. Έτσι, χάρη στην χειλεανάγνωση, εκείνος που μιλάει θα μπορούσε  να «μεταφέρει» το μήνυμά του ακόμα και σε κάποιον που δεν ακούει, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσει τη μάσκα και άρα να διατρέξει κίνδυνο έκθεσης στον ιό.

Ο λογαριασμός της Ashley Lawrence στο Instagram

Την παραπάνω σκέψη έκανε, προφανώς, και η  Ashley Lawrence. Η 21χρονη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, ειδικευόμενη σε θέματα εκπαίδευσης κωφών και βαρήκοων, θέλησε να αξιοποιήσει δημιουργικά τον χρόνο της υποχρεωτικής παραμονής της στο σπίτι, στο πλαίσιο της καραντίνας. Η ίδια συνειδητοποιώντας την έλλειψη υγειονομικού υλικού- ειδικά σχεδιασμένου, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κωφών και των βαρήκοων- σχεδίασε και έραψε (με τη βοήθεια της μητέρας της) μάσκες που διαθέτουν ένα διάφανο «παράθυρο» στη θέση του στόματος. Από το «παράθυρο» αυτό μπορεί ο καθένας να διακρίνει τις κινήσεις των χειλιών και την έκφραση του προσώπου εκείνου που μιλάει. Έτσι, το αναγκαίο «εργαλείο» πρόληψης  για την προστασία από τον κορονοϊό δεν στερεί τη δυνατότητα «πρόσβασης» στα χείλη του συνομιλητή, για όσους τη χρειάζονται προκειμένου να επικοινωνήσουν.

Χάρη στις διαδικτυακές δωρεές πολιτών, η Ashley κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 3.387 δολάρια και να ενισχύσει οικονομικά την πρωτοβουλία της για την κατασκευή και δωρεάν προσφορά των ειδικών μασκών σε εκείνους που τις έχουν ανάγκη. Μπορεί ο αρχικός της στόχος να επιτεύχθηκε, ωστόσο η αμερικανίδα φοιτήτρια συνεχίζει –μέσω και του λογαριασμού της στο instagram– να παρέχει οδηγίες σε κάθε ενδιαφερόμενο, για την κατασκευή αντίστοιχων «διάφανων» μασκών. Η ίδια διευκρινίζει πάντως πώς οι μάσκες της δεν φτιάχτηκαν σύμφωνα με αυστηρά ιατρικά πρότυπα, αλλά αποτελούν εξολοκλήρου προϊόν εθελοντικής προσφοράς. «Η επιλογή να φτιάξετε και να φορέσετε αυτές τις μάσκες είναι δική σας», αναφέρεται μεταξύ άλλων  στις οδηγίες.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

«Διάφανες μάσκες» ζητά και η ΟΜΚΕ  

Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος επισήμανε, πριν περίπου δύο εβδομάδες, την ανάγκη κατασκευής και διανομής των «διάφανων» μασκών και στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της ΟΜΚΕ, Κωνσταντίνος Σίμψης αναφέρθηκε μάλιστα στο συγκεκριμένο ζήτημα και σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ 1, στις 8/5/2020.

«Έχουμε περίπου 30 χιλιάδες κωφούς στην Ελλάδα. Όμως, σε αυτόν τον αριθμό δεν συνυπολογίζονται οι άνθρωποι που έχουν χάσει την ακοή τους λόγω ηλικίας. Όλοι μαζί υπολογίζονται γύρω στους 40 χιλιάδες», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα