Christie’s: 90,3 εκατ. δολάρια για ένα από τα πιο γνωστά έργα του Ντέιβιντ Χόκνι

13:56 16/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το «Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη» (Pool with two figures), ένα από τα πιο γνωστά έργα του Βρετανού ζωγράφου Ντέιβιντ Χόκνι (David Hockney) είναι πλέον το πιο ακριβοπληρωμένο έργο καλλιτέχνη ο οποίος βρίσκεται ακόμα στη ζωή.

Ο δημοφιλής πίνακας πουλήθηκε για 90,3 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christies, χαρίζοντας στον δημιουργό του μια «πρωτιά» που πρωτύτερα κατείχε ο επίσης εν ζωή καλλιτέχνης Τζεφ Κουνς, για την πώληση -έναντι 58,4 εκατ. δολαρίων- του μπαλονιού του με μορφή σκύλου «Ballon Dog» (Orange), το 2013, επίσης σε δημοπρασία του οίκου Christie’s

στη Νέα Υόρκη.

«Σπάνια μπορούμε να πούμε: Αυτή είναι η ευκαιρία για την αγορά του καλύτερου πίνακα του καλλιτέχνη. Αυτή είναι η φορά», είχε εκτιμήσει η ‘Ανα Μαρία Σέλις, αντιπρόεδρος του τμήματος μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου δημοπρασιών, κατά την παρουσίαση του πίνακα.

Η τιμή εκκίνησης για το πολύτιμο έργο τέχνης ήταν 18 εκατ. δολάρια και το όριο των 50 εκατ. δολαρίων ξεπεράστηκε μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Ο πίνακας κατακυρώθηκε τελικά αντί 80 εκατ. δολαρίων έπειτα από 9 λεπτά με την τιμή να διαμορφώνεται στα 90,3 εκατ. μαζί με τα έξοδα και τις προμήθειες.

Ο ‘Αλεξ Ρότερ, επίσης υπεύθυνος του τμήματος μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου Christies ανέφερε: Ο πίνακας θεωρείται «ένα από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης της σύγχρονης εποχής».

Οι πισίνες και το διπλό πορτρέτο, δηλαδή δύο πρόσωπα σε αλληλεπίδραση, αποτελούν τα πιο δημοφιλή θέματα του καλλιτέχνη, εξήγησε ο Ρότερ.

Οι ειδικοί δίνουν στη δημοσιότητα πληροφορίες σε σχέση με την ιστορία του πλέον ακριβοπληρωμένου πίνακα του Χόκνι: Ο άνδρας που στέκεται όρθιος είναι ο πρώην εραστής του Ντέιβιντ Χόκνι, ο Πίτερ Σλέσιντζερ, ο οποίος υπήρξε ένας από τους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο UCLA στο Λος ‘Αντζελες. Η σχέση τους διήρκησε από το 1966 έως το 1972. Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε το 1972 ενώ η σχέση τους τελείωνε και ο κολυμβητής ίσως είναι ο νέος εραστής του Πίτερ.

Εκτός του ότι κοσμεί πολλά εξώφυλλα συλλογών με έργα του Χόκνι, ο πίνακας είναι ένα από τα έργα- «σύμβολα» του καλλιτέχνη, που παρουσιάστηκαν στην αναδρομική έκθεση του Βρετανού ζωγράφου το 2017, με αφορμή τα 80α γενέθλιά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP Photo/Mary Altaffer

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα