COVID-19: Ερευνητές αναπτύσσουν εμβόλιο νανοσωματιδίων μιας δόσης

13:22 8/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ομάδα ερευνητών στο Στάνφορντ αναπτύσσουν εμβόλιο μίας δόσης για τον SARS-CoV-2 που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου.

Πριν από την πανδημία, το βιοχημικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ επικεντρωνόταν στην ανάπτυξη εμβολίων για τον ιό HIV, τον Έμπολα και την πανδημική γρίπη. Όμως, λίγες ημέρες πριν από το κλείσιμο του εργαστηρίου λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι επιστήμονες έστρεψαν την έρευνά τους στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορονοϊό. Παρόλο που ο κορονοϊός

βρισκόταν εκτός του ειδικού πεδίου εμπειρογνωμοσύνης του εργαστηρίου, η επιστημονική ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει και να δοκιμάσει ένα υποψήφιο εμβόλιο.

«Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα εμβόλιο μίας δόσης που δεν απαιτεί ψυχρή αλυσίδα για αποθήκευση ή μεταφορά. Αν πετύχουμε να το κάνουμε καλά, θα πρέπει να είναι και φθηνό», δήλωσε ο επικεφαλής του εργαστηρίου και βιοχημικός Πίτερ Κιμ. «Ο πληθυσμός-στόχος του εμβολίου μας είναι οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».

Το εμβόλιο, οι λεπτομέρειες του οποίου έχουν δημοσιευθεί στο «ACS Central Science», περιέχει νανοσωματίδια με τις ίδιες πρωτεΐνες που περιλαμβάνουν τις επιφανειακές ακίδες του ιού. Αυτές οι ακίδες προσκολλώνται σε έναν υποδοχέα πρωτεΐνης στην επιφάνεια του κυττάρου ξενιστή, δημιουργώντας μια δίοδο για το ιογενές γονιδίωμα να εισέλθει και να εισβάλει στον μηχανισμό του κυττάρου για να δημιουργήσει νέα αντίγραφα του, τα οποία στη συνέχεια μολύνουν τα υπόλοιπα υγιή κύτταρα. Οι ακίδες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως αντιγόνα, πράγμα που σημαίνει ότι η παρουσία τους στο σώμα είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.

Τα εμβόλια νανοσωματιδίων εξισορροπούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που βασίζονται σε ιούς με την ασφάλεια και την ευκολία παραγωγής εμβολίων υπομονάδας. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν ιούς για τη χορήγηση του αντιγόνου είναι συχνά πιο αποτελεσματικά από εκείνα που περιέχουν μόνο απομονωμένα μέρη ενός ιού.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για την παραγωγή, πρέπει να ψυχθούν και είναι πιθανότερο να προκαλέσουν παρενέργειες. Τα εμβόλια νουκλεϊνικού οξέος – όπως τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna-είναι ακόμη ταχύτερα στην παραγωγή από τα εμβόλια νανοσωματιδίων, αλλά η κατασκευή τους είναι δαπανηρή και μπορεί να απαιτούν πολλαπλές δόσεις. Οι αρχικές δοκιμές σε ποντίκια δείχνουν ότι το εμβόλιο νανοσωματιδίων του Στάνφορντ θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία στην COVID-19 μετά από μία μόνο δόση.

Οι ερευνητές επίσης πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου και διερευνούν εάν θα μπορούσε να αποσταλεί και να αποθηκευτεί σε ξηρή κατάψυξη, σε μορφή σκόνης. Συγκριτικά, τα εμβόλια που βρίσκονται στην τελευταία φάση ανάπτυξης τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες, που κυμαίνονται από περίπου 8 έως -70 βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να βελτιώνουν το υποψήφιο εμβόλιο και σκοπεύουν να ξεκινήσουν σύντομα τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα