COVID-19: Από ρεκόρ σε ρεκόρ πηγαίνουν οι ΗΠΑ – Ανοίγουν τα σχολεία στη Γερμανία

21:05 3/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται χειρότερο από το πρώτο, όταν οι καραντίνες είχαν περιορίσει την εξάπλωση της νόσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο καταγράφηκαν 8 εκατομμύρια κρούσματα, σχεδόν όσα ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας. Από ρεκόρ σε ρεκόρ οδεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στη Γερμανία, οι μαθητές γύρισαν στα σχολεία με μάσκες, αποστάσεις και αντισηπτικά.

Μπορεί να μας ξενίζει αλλά οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν για τους μαθητές στη Γερμανία. Τα

πρώτα σχολεία ήδη άνοιξαν στο κρατίδιο του Μακλεμβούργου Δυτικής Πομερανίας και στο Σλέσινγκ Χόλσταϊν και θα ακολουθήσει η Σαξονία. Οι μαθητές «δεν χρησιμοποιούν όλοι ταυτόχρονα τους ίδιους διαδρόμους, ούτε περισσότερα από δύο άτομα τις τουαλέτες και η χρήση μάσκας στους διαδρόμους είναι υποχρεωτική», αναφέρει η Κάριν Φάκλαμ, καθηγήτρια γαλλικών. Στις αίθουσες δεν φορούν μάσκα, ούτε κρατούν αποστάσεις ακόμη και αν εμφανιστεί κρούσμα.

Ο διπλασιασμός του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων στην ευρύτερη περιφέρεια της Λιλ στη Γαλλία θέτει σε επιφυλακή τις γαλλικές αρχές. Αφίσες και υπάλληλοι του δήμου προειδοποιούν τους πολίτες ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού. Τη σημασία του μέτρου αναδεικνύει ο ίδιος ο Γάλλος πρωθυπουργός που μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών ξεναγούνται σε τοπικό εργαστήριο κατασκευής μασκών.

Κι ενώ η καθημερινή μάχη για τη χρήση μάσκας δίνεται σε όλα τα επίπεδα, νέες τεχνολογίες συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη ιχνηλάτηση κρουσμάτων. Βρετανοί δημιούργησαν ένα νέο τεστ που δίνει το αποτέλεσμα σε μόλις μιάμιση ώρα.

Πρόκειται για ταχύτατη δοκιμασία που απαιτεί στοιχειώδη εκπαίδευση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε αεροδρόμια.

Από τη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι τα τρία εμβόλια που δοκιμάζονται κλινικά δίνουν ελπίδες, αλλά δεν πρέπει ο κόσμος να στηρίζεται σε αυτά σαν σε μαγική λύση εγκαταλείποντας τις υπόλοιπες δοκιμασμένες πρακτικές αποτροπής της διασποράς της πανδημίας.

Σε πόλη φάντασμα έχει μετατραπεί η Μελβούρνη της Αυστραλίας μετά το lockdown που κήρυξε ο πρωθυπουργός της Βικτόρια. 250.000 εργαζόμενοι από σήμερα βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια. Χιλιάδες επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Στη διάρκεια της νύχτας ισχύει η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ την ημέρα μπορεί να εξέλθει από την κατοικία μόνο ένα μέλος της οικογένειας και αυτό μόνο για σοβαρό λόγο. Τη νύχτα υπάρχουν μόνο περιπολικά οχήματα του στρατού και ελικόπτερα της αστυνομίας.

Ο φόβος έχει αντικαταστήσει την ελπίδα των προηγούμενων εβδομάδων πως ο ιός υποχωρεί.

Η νέα έξαρση χτύπησε δίχως έλεος τα γηροκομεία, χιλιάδες ένοικοι και νοσηλευτικό προσωπικό έγιναν φορείς, εκατοντάδες ασθένησαν και πολλοί έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και 22 ομογενείς, ένοικοι σχεδόν στο σύνολό τους σε γηροκομεία που επλήγησαν σε μία πόλη που φιλοξενεί 250.000 Έλληνες.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Χριστίνα Ποπόρου
Ανταπόκριση από Μελβούρνη: Αλέκος Μάρκελλος

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
COVID-19, ΗΠΑ – Ανοίγουν, Γερμανία,COVID-19, ipa – anoigoun, germania