Brexit ή Bremain: Η πόλωση αυξάνει όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα στη Βρετανία

08:01 2/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ψηφίστε έξοδο από την ΕΕ και στις 24 Ιουνίου θα είμαστε ξανά ανεξάρτητο κράτος» φώναζε ο Μπόρις Τζόνσον ξεσηκώνοντας το κοινό του. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου μαζί με τον υπουργό δικαιοσύνης Μάικλ Γκοβ και την υφυπουργό Εργασίας Πρίτι Πατέλ υποσχέθηκαν ότι μετά την έξοδο από την ΕΕ η Βρετανία θα εφαρμόσει ένα σύστημα πόντων αντίστοιχο με της Αυστραλίας προκειμένου να δίνεται η άδεια σε Ευρωπαίους πολίτες να εργαστούν στη χώρα.

Αυτό όπως είπαν, «δεν θα επηρεάσει τους Ευρωπαίους που ήδη εργάζονται

στη χώρα» και θα μπει σε εφαρμογή έως το 2020.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από την καμπάνια «Ισχυρή Βρετανία μέσα στην ΕΕ» και τον επικεφαλής της Ουίλ Στρο: «η πρόταση της καμπάνιας «Ψηφίζω Έξοδο» θα αυξήσει τη μετανάστευση και θα καταστρέψει την οικονομία καθώς περιλαμβάνει έξοδο από την κοινή αγορά».

Αυτά είναι ουσιαστικά τα δύο θέματα που καθορίζουν το δίλημμα του βρετανικού λαού: η οικονομία και το μεταναστευτικό, τα οποία πολώνουν το κλίμα και διχάζουν τους πολίτες.

Οι οικονομικές επιπτώσεις

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των οικονομικών ινστιτούτων η βρετανική οικονομία θα υποστεί βαρύ πλήγμα εάν βγει από την ΕΕ. Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Οικονομική και Κοινωνική Έρευνα στην έκθεση του συμπεραίνει ότι σε περίπτωση Brexit «η αβεβαιότητα και ο κίνδυνος θα αυξηθούν με αποτέλεσμα η βρετανική στερλίνα να υποτιμηθεί έως και 20% άμεσα ενώ θα υπάρξει μία έντονη περίοδος πληθωριστικών πιέσεων».

Η Συνομοσπονδία των Εργατικών Συνδικάτων σε έκθεση της τονίζει ότι ενδεχόμενο Brexit θα προκαλέσει σε βάθος χρόνου έως το 2030 μείωση των μισθών έως και 38 στερλίνες την εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα