Brexit: To «μετά» για την ΕΕ και τη Βρετανία

17:21 25/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ
Tου Πολυδεύκη Παπαδόπουλου

Η διαμόρφωση της Ευρώπης της «επόμενης μέρας μετά το Brexit» έχει ήδη ξεκινήσει. Τα σενάρια, όμως, που διατυπώνονται είναι ποικίλα και περίπλοκα, ώστε κανείς δεν μπορεί, ούτε κατά προσέγγιση, να είναι σίγουρος για την κατάληξή τους. Έτσι ένα από τα λίγα δεδομένα είναι η αλλαγή των ισορροπιών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια και το πολιτικό και οικονομικό κενό που θα αφήσει η Βρετανία θα πρέπει να πληρωθεί.

Από την ΕΕ χωρίς τη Βρετανία….

Στις Βρυξέλλες, επιδιώκεται

να δοθεί το αίσθημα της ψύχραιμης διαχείρισης της κρίσης. Μάλιστα, ορισμένα στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών δηλώνουν, κατά το γνωστό άσμα πως «ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό». Τονίζουν, επίσης, πως δεν υπάρχει τρόπος να εκτιμήσει κανείς όλες τις πολιτικές συνέπειες του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι των κοινοτικών οργάνων, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, κάνουν λόγο, μετά την επικράτηση του Brexit, για «Αρμαγεδώνα» στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Μετά το πρώτο σοκ, ένα πολιτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχει αναλάβει το κουαρτέτο των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, καθώς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ έως 30/6 Μαρκ Ρούτε. Άλλες συντονιστικές κινήσεις είναι η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των έξη ιδρυτικών κρατών της ΕΟΚ, την οποία προκάλεσε το Σάββατο 25/6 στο Βερολίνο ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, καθώς και η συνάντηση στην οποία καλεί τη Δευτέρα, πάλι στη γερμανική πρωτεύουσα, η καγκελάριος Μέρκελ, το γάλλο Πρόεδρο Ολλάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα