Athens Science Festival 2018 – Η σχέση της επιστήμης με το βιβλίο

09:31 24/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Athens Science Festival 2018 έρχεται από τις 24 Απριλίου έως τις 29 Απριλίου, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με σειρά δράσεων που αναδεικνύουν τη σχέση του βιβλίου με την επιστήμη και των γραπτών αφηγήσεων με τα μεγάλα επιτεύγματα της επιστήμης.

Η Αθήνα ανακηρύχτηκε από την UNESCO

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 κατόπιν πρότασης του Δήμου Αθηναίων και το φεστιβάλ αντλεί έμπνευση και αναδεικνύει τη σχέση της επιστήμης με το βιβλίο.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Η πολυπράγμων περιβαλλοντολόγος, ποιήτρια, δοκιμιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός Rachel McCarthy παρουσιάζει μια διαδραστική performance, όπου πρωταγωνιστούν τα 118, γνωστά στην επιστήμη, χημικά στοιχεία.

Τίτλος ομιλίας: Τhe Alphabet of our Universe: H κοινωνία μέσα από τα Χημικά Στοιχεία Ημερομηνία & Ώρα: 29 Απριλίου, 19:00

H δρ Suzanne O’Sullivan, συγγραφέας και νευρολόγος, παρουσιάζει μερικές εντυπωσιακές περιπτώσεις ανθρώπων με συμπτώματα τα οποία εκπλήσσουν ακόμη και τον γιατρό τους – από τον άντρα που βλέπει χαρακτήρες κινούμενων σχεδίων να τρέχουν γύρω του, μέχρι το κορίτσι που αισθάνεται ότι ζει, ως άλλη Αλίκη, στη Χώρα των θαυμάτων. Συντονιστής ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

Τίτλος ομιλίας: Brainstorm: Ιστορίες πολυπλοκότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 19:00

Ένα στρογγυλό τραπέζι με καλεσμένους εκλεκτούς συγγραφείς και μαθηματικούς. Η Κατερίνα Καλφοπούλου, ο Ανδρέας Λύκος, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης και ο Στάμος Τσιτσώνης κουβεντιάζουν για τη σχέση των κειμένων τους με την επιστήμη, με έμφαση στους γόνιμους και δημιουργικούς δεσμούς μεταξύ επιστήμης και μυθοπλασίας. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ιωάννα Σουφλέρη.

Τίτλος ομιλίας: Επιστήμη και Μυθοπλασία | Ημερομηνία και ώρα: 29 Απριλίου, 18:00

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Προβιάς εξερευνά το πώς η επιστήμη και η τέχνη της γραπτής αφήγησης αλληλοεμπνέονται προσφέροντάς υπέροχες ιστορίες. Ξεκινώντας από τα εμβληματικά έργα επιστημονικής φαντασίας, και καταλήγοντας στα μη μυθοπλαστικά, επιστημονικά κείμενα που καθηλώνουν με την αφηγηματική αρτιότητά τους, αναδεικνύει ότι τα όρια μεταξύ γραφής και επιστήμης είναι ρευστά.

Τίτλος ομιλίας: Από τον δρ Φρανκενστάιν στον δρ Σακς | Ημερομηνία και ώρα: 28 Απριλίου, 18:00

Science Festival
Technopolis

Γιατί οι πρόσφατες ανακαλύψεις από τις αντένες Ligo και Virgo θεωρούνται από πολλούς επιστήμονες συγκρίσιμες με την κίνηση του Γαλιλαίου να στρέψει το τηλεσκόπιο του στον έναστρο ουρανό; O Σταύρος Κατσανέβας, καθηγητής στο Paris-Diderot VII και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Βαρύτητας (EGO), παρουσιάζει τη συναρπαστική ιστορία της έρευνας για τα βαρυτικά κύματα.

Τίτλος ομιλίας: Κυματισμοί στον ωκεανό του Σύμπαντος | Ημερομηνία και ώρα: 28 Απριλίου, 17:00

Ο Γιάννης Μανέτας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και συγγραφέας δύο γνωστών βιβλίων επιστημονικής εκλαΐκευσης, ρίχνει άπλετο φως στην αλληλεξάρτηση ζωής και φωτός, και αποκαλύπτει πόσο απαραίτητη είναι η φωτοσύνθεση για το φαινόμενο της ζωής.

Τίτλος ομιλίας: Η πορεία του φωτός και της ζωής | Ημερομηνία και ώρα: 29 Απριλίου, 17:00

Η Λήδα Τσενέ και η αφηγήτρια Βασιλεία Βαξεβάνη καθοδηγούν τους μικρούς φίλους των επιστημών να σκαρώσουν τις δικές τους ιστορίες, σε ένα πολύ πρωτότυπο βιωματικό εργαστήριο, με πολλά comics, υπερήρωες και, φυσικά, επιστήμη.

Τίτλος εργαστηρίου: Η επιστήμη των υπερηρώων | Ημερομηνία και ώρα: 29 Απριλίου, 15:00

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη 24 Απριλίου: Τελετή έναρξης στις 18:15
Τετάρτη 25 έως Παρασκευή 27 Απριλίου: 09:00 έως 23:00
Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Απριλίου: 11:00 έως 23:00

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι
Τηλ. 213 0109300

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα