Aντιπαραθέσεις για την εκ περιτροπής εργασία στη «SKOT A.E»

16:18 20/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Περίπου ένα χρόνο μετά τις τελευταίες μεγάλες κινητοποιήσεις στην επιχείρηση, η αντιπαράθεση εμφανίστηκε και πάλι, με επίκεντρο το θέμα της εκ περιτροπής εργασίας.

Σε επιστολή – υπόμνημα πτος το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας – Διεύθυνση αμοιβής & εργασίας, η ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων χημικής βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ), αναφέρει τα εξής:

«Κύριοι,
Σας καλούμε άμεσα να ορίσετε τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση με την εταιρεία

Χημικών Προϊόντων «SKOT A.E», με έδρα τη Μάνδρα Αττικής.
Η συγκεκριμένη εταιρεία από τις 15/12/2016 έχει επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία στους 45 περίπου εργαζομένους της εταιρείας.
Το μέτρο αυτό έχει επιβληθεί στη χειρότερή του μορφή, με ΤΡΕΙΣ (3) ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ.
Η πλευρά της Διοίκησης της εταιρείας ισχυρίζεται ότι εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα ο μεγαλύτερος πελάτης της ( ΣΑΡΑΝΤΗΣ ) έπαψε την συνεργασία μαζί τους με αποτέλεσμα η εταιρεία να χάνει το 70% με 80% του παραγωγικού της έργου.

Από την πλευρά των εργαζομένων υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για την πραγματική κατάσταση της εταιρείας, φοβούμενοι ότι κρύβονται μυστικά σχέδια του εργοδότη να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους που είναι μέλη του Σωματείου και τη διάλυση αυτού.
Σας θυμίζουμε ότι παλαιότερα υπήρξαν έντονες συγκρούσεις μεταξύ των δύο μερών με ευθύνη καθαρά της εταιρείας.

Σήμερα, οφείλονται στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα του Δεκεμβρίου 2016 καθώς και οι ημέρες που έχουν εργαστεί, με το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας.
Κατανοητό είναι ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε δραματική οικονομική κατάσταση και σε πλήρη αβεβαιότητα για το μέλλον της εργασίας τους.
Παρακαλούμε όπως προγραμματίσετε το συντομότερο δυνατό την τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση, με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, λόγω της σοβαρότητας του θέματος.
Σας κοινοποιούμε σχετικό Δελτίο Τύπου του Σωματείου των Εργαζομένων SKOT A.E. της 20/2/2017″.

Επίσης το σωματείο εργαζομένων «SKOT AE», απέστειλε προς την επιθεώρηση εργασίας Ελευσίνας την ακόλουθη καταγγελία:

«Αμέσως μετά την πολύμηνη εντατικοποίηση της εργασίας με την ταυτόχρονη απασχόληση ισάριθμου σχεδόν εργολαβικού προσωπικού με το μόνιμο, η Εταιρεία SKOT επέβαλλε μονομερώς στους εργαζόμενους εκ περιτροπής απασχόληση (3 ημέρες το μήνα) από 15 Δεκεμβρίου 2016.

Συνεχίζει να οφείλει στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα από τον Δεκέμβριο του 2016 και όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει αρκετές ενέργειες από την πλευρά της εταιρείας οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως δόλιες και που σκοπό έχουν την απαλλαγή της εταιρείας σε επιχειρηματικό επίπεδο από τους εργαζόμενους της.

Η εταιρεία δεν τηρεί ούτε το δυσμενές αυτό μέτρο των 3 ημερών εργασίας το μήνα που έχει επιβάλει η ίδια. Συνεχώς ακυρώνει και τα ελάχιστα αυτά μεροκάματα . Δύο κραυγαλέα παραδείγματα είναι ότι ενώ ο χειριστής Κλαρκ βρισκόταν ήδη σε εκ περιτροπής εργασία, εξωτερικός εργαζόμενος εκτελούσε εργασίες Κλαρκ στο εργοστάσιο , απασχόλησε Σάββατο ως εργάτρια παραγωγής την επόπτρια.

Καταγγέλλουμε την εκ περιτροπής εργασία που μας επιβλήθηκε ως παράνομη αβάσιμη και καταχρηστική, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν από τον Μάρτιο του 2016 ως και σήμερα (συνημμένες επιστολές μας Νο. 53-7/4/2016, 54- 20/4/2016 , 55 -26/5/2016)
Παρακαλούμε όπως ορίσετε άμεσα εργατική διαφορά για την επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος».

Διαβάστε το αναλυτικό κείμενο των εργαζομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα