«ARTEX»: Έρευνα και προβολή του αρχαιολογικού υφάσματος στην Ελλάδα

14:58 29/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος (ARTEX) διοργανώνει, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016, από τις 10:00 έως τις 20:00, επιστημονική ημερίδα με θέμα τη μελέτη και την προβολή της αρχαιολογίας του υφάσματος στην Ελλάδα.

Στόχος της ημερίδας, η οποία φιλοξενείται στο Ελληνικό Τμήμα του ICOM, Αγίων Ασωμάτων 15, Θησείο, είναι να παρουσιαστεί η συμβολή και το έργο του ARTEX στην έρευνα του αρχαιολογικού υφάσματος στην Ελλάδα

και να προβληθεί το έργο εταίρων και συνεργατών που πλαισιώνουν το Κέντρο, μέσω ομιλιών για πρόσφατες έρευνές τους. Παράλληλα, να προβληθεί ο τομέας της αρχαιολογίας του υφάσματος και να δημιουργηθούν νέες συνεργασίες.

Ο κλάδος του αρχαιολογικού υφάσματος, αν και ελάχιστα γνωστός στην ελληνική κοινωνία, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη και αποτελεί ένα από τα λίγα πεδία στην ελληνική αρχαιολογία που προσφέρουν ακόμα δυνατότητα εξερεύνησης και μπορούν να μας εκπλήξουν.

Το ύφασμα καθίσταται αντικείμενο διεπιστημονικής μελέτης που συνδυάζει τομείς όπως φιλολογία, αρχαιολογία, αρχαία ιστορία, ιστορία της τέχνης, πειραματική αρχαιολογία, χημεία και βιολογία. Με τις καινούργιες δυνατότητες της έρευνας, είμαστε σε θέση να αντλήσουμε πληθώρα πληροφοριών για την κοινωνία που κατασκεύασε το εκάστοτε κατάλοιπο, ανεξαρτήτως των διαστάσεων και του βαθμού διατήρησής του.

Η ημερίδα του ARTEX είναι μια ευκαιρία για να έρθει το κοινό πιο κοντά σε μία από τις σημαντικότερες τέχνες της ελληνικής αρχαιότητας, το ύφασμα.

Το Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης Αρχαιολογικού Υφάσματος (ARTEX) συμμετέχει ενεργά στο χώρο της έρευνας γύρω από τα αρχαιολογικά υφάσματα στην Ελλάδα από το 2002. Τα αποτελέσματα των μελετών των εταίρων και συνεργατών δημοσιεύονται στην περιοδική έκδοση του Kέντρου, την Αράχνη. Μετά από μια περίοδο ύφεσης, λόγω της κρίσεως, το ARTEX ανανεώνεται και αποκτά καινούργια οργανωτική δομή, με νέα Πρόεδρο, εταίρους και μέλη, καθώς και νέους διευρυμένους στόχους και δράσεις. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το ARTEX και τις δράσεις του στο χώρο του αρχαιολογικού υφάσματος.

Οργάνωση ημερίδας:

Στέλλα Σπαντιδάκη: stella.spantidaki@artextiles.org / 6946238663Λία Ανδρεάκου: [email protected] / 6971743438Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.
Keywords
Τυχαία Θέματα