30-11-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:45 30/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Καιρικό
Νταλίκα ανατράπηκε στο Κοπτερό λόγω των θυελλωδών ανέμων
Νταλίκα ανατράπηκε στο ύψος του Κοπτερού Ν. Ροδόπης, εξαιτίας των θυελλωδών ΒΑ ανέμων που έπνεαν στο σημείο. Από τύχη δεν ανατράπηκε και δεύτερη νταλίκα που διερχόταν εκείνη τη στιγμή. Η ένταση του ανέμου ήταν τόσο ισχυρή που παρέσυρε την νταλίκα. Στο τμήμα ΚομοτηνήΞάνθη της Εγνατίας Οδού, στο ύψος του οικισμού Κοπτερό, πάντοτε η ένταση του ανέμου είναι μεγάλη και γι αυτό

το λόγο οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Σε ετοιμότητα όλες οι Διευθύνσεις της Π.Ε. Ροδόπης

Σε ετοιμότητα βρήκε η κακοκαιρία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα τις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Ροδόπης, καθώς κύριο μέλημα όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών είναι η ασφάλεια των πολιτών! Συγκεκριμένα, με τα μέσα της ΠΑΜΘ, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των δρόμων με τις τρεις αλατιέρες που υπάρχουν στην διάθεση της για να αποφευχθούν προβλήματα λόγω χιονόνερου και πάγου ενώ κατόπιν πραγματοποιήθηκε επίρριψη αλατιού από μηχανήματα της υπηρεσίας! Για τον καλύτερο συντονισμό και την αποφυγή προβλημάτων, κυρίως για τις ορεινές κοινότητες, οι υπηρεσίες έχουν επί 24ωρου βάσεως επικοινωνία με τους Αρμόδιους των εκάστοτε περιοχών για να καλύψουν όποια ανάγκη προκύψει.

Οκτώ τόνοι αλάτι
Οκτώ τόνοι αλατιού διασκορπίζονται από τους αλατοδιανομείς των μηχανημάτων σε ημερήσια ποσότητα καθημερινά στα ορεινά σημεία που έπεσε και το πρώτο χιόνι. Ο Δήμος Μαρώνειας – Σαπών προμηθεύτηκε περίπου 15 τόνοι αλάτι. Παράλληλα, από την ΠΕ Ροδόπης έχει προβλεφθεί και εγκριθεί μίσθωση μηχανημάτων για εκχιονισμούς για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου συνολικού προϋπολογισμού 28.520 ευρώ με στόχο την ετοιμότητα της Π.Ε. Ροδόπης σε αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα.

Προστασία αστέγων τις ημέρες επικράτησης συνθηκών ψύχους
Ο Δήμος Κομοτηνής εφαρμόζει το σχέδιο δράσης φιλοξενίας αστέγων έως την Κυριακή 2/1/2018. Η προσωρινή φιλοξενία των αστέγων θα γίνεται σε αίθουσα του 2ου ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής στην οδό Γ. Μαρασλή 1, επί 24ώρου βάσεως, με διαθεσιμότητα επαρκούς αριθμού κλινοσκεπασμάτων, υπνόσακων και ότι άλλο χρειαστεί.

Πολιτική
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Κομοτηνή
«Πρέπει να δούμε προς τα πού πηγαίνει η Ευρώπη. Αν δεν ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 60 χρόνια φοβάμαι ότι θα γυρίσουμε στο σκοτεινό παρελθόν της το οποίο καιροφυλακτεί.» ανέφερε χθες από την Κομοτηνή ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας σε νέους της περιοχής . Αναφερόμενος στα θέματα της μετανάστευσης σημείωσε ότι ζούμε στην εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας. «Το προσφυγικό ήρθε για να μείνει. Η Ευρώπη διαρκώς μεταβάλλεται και αλλάζει. Είναι καιρός α σταθούμε στις ακριτικές περιοχές της Ευρώπης, όπως η Θράκη.»

Στην Κομοτηνή ο Δήμαρχος Αθηναίων

Περιοδεία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης πραγματοποιεί σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων ο κος Καμίνης. Επισκεπτόμενος μεγάλους δήμους της περιοχής θα έχει επαφές με αυτοδιοικητικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Σήμερα στις επτά το απόγευμα θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.

Περιφέρεια
Πράσινο στο τουριστικό πρόγραμμα προβολής
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το τουριστικό πρόγραμμα προβολής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Δίνουμε το στίγμα μας ως Περιφέρεια γιατί μας ενδιαφέρει ο τουρισμός.»

Στο πλευρό του υποψηφίου περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Κώστα Σιμιτζή οι βουλευτές Χαρά Κεφαλίδου και Ιλχάν Αχμέτ
Με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Κώστα Σιμιτζή, συναντήθηκαν στο γραφείο του στην Καβάλα οι δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που εκλέγονται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Χαρά Κεφαλίδου από την Π.Ε. Δράμας και Ιλχάν Αχμέτ από την Π.Ε. Ροδόπης.
«Η ουσιαστική συμμετοχή και συνεισφορά των βουλευτών της περιοχής αλλά και του συνόλου του πολιτικού και στελεχιακού δυναμικού της Παράταξης στην ΠΑΜ-Θ στην προεκλογική προσπάθεια του Κώστα Σιμιτζή, εκπέμπει μήνυμα ενότητας και συλλογικής δράσης για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κου Ιλχάν Αχμέτ. Όπως τονίζεται «Διακηρυγμένο στόχο του Κινήματος Αλλαγής αποτελεί η δημιουργία και στήριξη στο πρόσωπο του Κώστα Σιμιτζή μιας ευρείας αυτοδιοικητικής παράταξης που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη και την εντολή των πολιτών για αλλαγή στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης.»

Παιδεία
Σε 13,9% ανήλθε το ποσοστό των καταλήψεων σε Γυμνάσια και Λύκεια
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, το ποσοστό των καταλήψεων στα Γυμνάσια και στα Λύκεια ανήλθε σε 13,9%.Στη Ροδόπη καταλήψεις σημειώθηκαν μόνο στα Περιφερειακά Σχολεία των Σαπών και του Ιάσμου.

Στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ο Ε. Στυλιανίδης
Στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε εκδήλωση αφιερωμένη στη Πανευρωπαϊκή Ημέρα Παιδείας μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Νομικής και πρώην Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης. Την εκδήλωση οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών Νομικής (ELSA). Θέμα της παρέμβασης του πρώην Υπουργού ήταν «Μικτό Πανεπιστήμιο: ένας έξυπνος τρόπος υπέρβασης της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος» Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής EUC Αν. Καθηγητής Κώστας Τσιμάρας και το Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και πρώην Υπουργός Κωστής Μουσουρούλης. Αθρόα ήταν η συμμετοχή φοιτητών από τις Νομικές Σχολές της Κύπρου.

Πρωτογενής Τομέας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Περιφέρειας πραγματοποίησαν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι κτηνοτρόφοι τόνισαν πως αν δεν στηριχθούν η κτηνοτροφία θα σβήσει από τον τόπο. Το ψήφισμα διάβασε ο πρόεδρος κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος και εγκρίθηκε ομόφωνα από το πλήθος, το οποίο φώναξε το σύνθημα «κάτω τα χέρι από την κτηνοτροφία». Παρών κατά τη διαμαρτυρία ήταν και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο οποίος και δεσμεύτηκε ότι θα δώσει προσωπικά το ψήφισμα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη, στο πλαίσιο συνάντησης που έχουν όλοι οι περιφερειάρχες μαζί του την Δευτέρα. Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν άμεση εφαρμογή μέτρων για την κτηνοτροφία και πάταξη των ελληνοποιήσεων σε όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα και προστασία της ελληνικής παραγωγής.

Δήλωση του υποψηφίου Δημάρχου Κομοτηνής Αντώνη Γραβάνη με αφορμή τη διαμαρτυρία κτηνοτρόφων έξω από το κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
«Η τοπική αυτοδιοίκηση, ενωμένη και με σχέδιο πρέπει να συμπαρασταθεί στα δίκαια αιτήματα του κτηνοτροφικού κλάδου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και της εν γένει της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.» τόνισε με δήλωσή του ο υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Αντώνης Γραβάνης σημειώνοντας πως « Η κτηνοτροφία αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας του Δήμου μας αλλά και το νομού μας.»

Πιλοτικό έργο για νέες τεχνολογίες στην καταπολέμηση του δάκου
Ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου «Πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του δάκου σε διάφορες ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας ‘NT4D’», στο Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»,στα Χανιά. Το έργο, διάρκειας 2 ετών, υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και συμμετέχοντες φορείς είναι το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (συντονιστής), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, το ΤΕΙ Κρήτης, το ΥΠΑΑΤ/Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Ελέγχου Χανίων και οι ΔΑΟΚ 8 περιφερειακών ενοτήτων της χώρας Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, Σάμος, Λέσβος, Φωκίδα και Κυπαρισσία. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι βασικές ενέργειες του έργου και έγινε συζήτηση για το πλάνο των δράσεων του έργου. Βασικός σκοπός του έργου είναι η πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών, μεθοδολογιών και εργαλείων στην εφαρμογή της δακοκτονίας και η περαιτέρω συνολική ενσωμάτωση τους στο εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας.

Πληρώνονται σήμερα 21,9 εκατ. ευρώ σε 10.400 δικαιούχους του προγράμματος Βιολογικής Γεωργίας
Ξεκίνησε η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών στους 10.378 δικαιούχους πανελλαδικά των Δράσεων 11.1.1. και 11.2.1. της Βιολογικής Γεωργίας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 21,9 εκατ. ευρώ, ενώ η προκαταβολή αφορά το δεύτερο έτος εφαρμογής των Δράσεων και αντιστοιχεί στο 75% του ποσού ενίσχυσης των δικαιούχων για την απώλεια εισοδήματος (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες παραστατικών πιστοποίησης και εργαστηριακών αναλύσεων, οι οποίες θα δοθούν με την εξόφληση).

Νέα ρήγματα ανακάλυψε ο ΤΑΠ
Ρήγματα τα οποία δεν ήταν χαρτογραφημένα, αλλά και περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, όπως μια μεγάλη ρηξιγενής ζώνη μεταξύ Καβάλας- Ξάνθης- Κομοτηνής, οι οποίες δεν συνδέονται με κάποιον μεγάλο σεισμό, όμως τα γεωμορφολογικά τους στοιχεία εκτιμώνται ως ενδείξεις ότι μπορεί να ενεργοποιηθούν ρήγματα και πιθανά και με μεγάλα μεγέθη, αποτύπωσε η γεωλογική έρευνα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής μελέτης για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Πολιτισμός
3η Συνάντηση Χορωδιών Ροδόπης
Η 3η Συνάντηση Χορωδιών Ροδόπης θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Την εκδήλωση διοργανώνει η Στέγη Πολιτισμού Παράδοσης & Λαογραφίας «Φιλοτέχνες» με την υποστήριξη της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. την, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Σύλλογο Πατεράδων Δήμου ΜαρωνείαςΣαπών. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι εξής χορωδίες: • Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Κομοτηνής «Ο Εύμολπος» • Συλλόγου Πατεράδων Δήμου ΜαρωνείαςΣαπών • Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης • Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής & Περιφέρειας «Εύξεινος Πόντος» • Γραφείου Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολής Ι.Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής • Στέγης Πολιτισμού Παράδοσης και Λαογραφίας «Φιλοτέχνες» Η φετινή συνάντηση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ), θα ξεκινήσει στις 19:00 με ελεύθερη είσοδο και θα έχει φιλανθρωπικό σκοπό. Ένας συμπολίτης μας και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών διαγνώστηκε με Διατατική Μυοκαρδιοπάθεια και θα πρέπει να του τοποθετηθεί μόνιμος απινιδωτής. Για το λόγο αυτό στην είσοδο του Πολιτιστικού Κυττάρου θα υπάρχει κουμπαράς, στον οποίο οι θεατές θα μπορούν να βοηθήσουν τον συμπολίτη μας. Επίσης στην είσοδο θα υπάρχουν και τα στοιχεία του, καθώς και ένας τραπεζικός αριθμός λογαριασμού, για όποιον επιθυμεί και μπορεί να βοηθήσει περισσότερο.

«Η παράξενη παρέα του Ορφέα»
Το παραμύθι του δημοσιογράφου Βασίλη Κάργα, «Η παράξενη παρέα του Ορφέα», που κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, θα παρουσιασθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, αύριο Σάββατο στις 11.30 το πρωί. Οι ήρωες του παραμυθιού, εικονογραφημένοι από την Παναγιώτα Καρτσακάλη, προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι µε το λεωφορείο της φιλίας με σταθμούς αυτούς της τέχνης, της μουσικής, της συντροφικότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Η ηθοποιός Μαρία Παπαδοπούλου θα αφηγηθεί το παραµύθι, ενώ θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι βασισμένο στους ήρωες του βιβλίου.

Καιρός
Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν προβλέπει η ΕΜΥ. Στα Ανατολικά και Νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 4 με 6 μποφόρ. Σε χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία.

www.ert.gr

Keywords
ενημερωση, αβραμοπουλος, ιλχάν αχμέτ, κομοτηνη, ξανθη, καπη, καιρος, κος, καβαλα, συμμετοχή, σχολεια, κυπρος, ελλαδα, αθρόα, χανια, τει, κρητη, ηρακλειο, νέα, tap, κύτταρο, ρεξ, θεατρο, ΕΜΥ, ert, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, καμινης, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αυτοδιοικηση, βουλευτες, χιονι, καταληψεις, ηθοποιος, ημερησια, θεμα, θρακη, κυπρου, πλαισιο, προγραμμα, ρεθυμνο, σαμος, σχολες, τυχη, υψος, αθρόα, αλατι, απωλεια, τει, αφορμη, αχμετ, βορεια, γινει, γινεται, δευτερο, δευτερα, δημος, δηλωση, δωσει, εγινε, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, επικοινωνια, εποχη, επτα, ερευνα, ετων, ετος, ευρωπη, ζωνη, υπηρεσιες, ηρωες, ιλχάν αχμέτ, ομιλια, καπη, κύτταρο, κος, κτιριο, κυπαρισσια, λασιθι, λεσβος, λεωφορειο, λιβανη, λογο, μακεδονια, μαρια, νομικη, πανεπιστημιο αιγαιου, προβληματα, πρωι, κτηνοτροφια, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, συμμετοχή, στιγμα, σχεδιο, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, τουρισμος, υλοποιηση, υπουργος παιδειας, φωκιδα, χερι, χρηστος, χαρα, ασφαλεια, μποφορ, δημητρης, εφαρμογη, ενωση, εθνικο, ευριπιδης, υπουργειο, κωστας, κυριακη, μεινει, οδηγοι, παιχνιδι, ταξιδι, tap, θεματα, θερμοκρασια, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα